İş Dünyası

Microsoft Japonya’daki ofisinde test etti: 4 işgünü ve 3 günlük hafta sonu tatili, verimliliği yüzde 40 arttırdı

Uluslararası teknoloji şirketi Microsoft’un Japonya ofisindeki haftalık çalışma günü sayısını dörde düşüren pilot uygulama sonucunda çalışanların verimliliği geçtiğimiz yılla kıyasla yüzde 40 arttı. Çalışanların yüzde 92’si de kısa çalışma haftasından ...

Microsoft Japonya’daki ofisinde test etti: 4 işgünü ve 3 günlük hafta sonu tatili, verimliliği yüzde 40 arttırdı (18 Kasım 2019)

Uluslararası teknoloji şirketi Microsoft’un Japonya ofisindeki haftalık çalışma günü sayısını dörde düşüren pilot uygulama sonucunda çalışanların verimliliği geçtiğimiz yılla kıyasla yüzde 40 arttı. Çalışanların yüzde 92’si de kısa çalışma haftasından memnun kaldığını bildirdi.

Teknoloji devi Microsoft, uzun mesai saatleri ve aşırı çalışmaya bağlı yaşanan ölümlerle bilinen Japonya’da farklı bir verimlilik testini hayata geçirdi.

Şirket, ekip üzerinde yaratacağı etkiyi incelemek için çalışanlarına üç günlük hafta sonu izni verdi.

“İş-Hayat Seçeneğinde Zorluklar” adı verilen uygulamaya göre, şirket çalışanları Ağustos ayı boyunca haftada dört gün çalışıp cuma ile birlikte üç gün hafta sonu tatili yaptı. Toplam 2 bin 300 çalışanın katıldığı denemede azalan çalışma gününe rağmen verilen ücret değişmedi.

Çalışanlar tarafından oldukça benimsenen uygulama ile insanları şaşırtan, kısaltılmış haftada gerçekleştirilen daha kısa ve daha verimli toplantılar sayesinde, şirket veriminin neredeyse yüzde 40 oranında artmış olması oldu.

UYGULAMA İLE GÖZLENEN OLUMLU SONUÇLAR NELER?

Haftalık iş gününün dörde düşürülmesi ile çalışanların mutluluk ve verimliliğinin arttığı anlaşıldı. Uygulama süresince çalışanların izin ihtiyacının da dörtte bir oranında azaldığı gözlendi. Çevresel açıdan da tasarrufa zemin hazırlayan uygulama süresince elektrik kullanımı yüzde 23 azalrken, çalışanlar yüzde 59 daha az kağıt sarf etti.

Çalışanların yüzde 92.1’i dört günlük mesaiyi daha çok sevdiklerini belirtirken, verimlilik yüzde 39.9 oranında arttı.

Şirket ayrıca deneme kapsamında toplantı saatlerini otuz dakika, katılımcı sayısını da beş kişi ile sınırlarken, uzaktan iletişimi teşvik etti. Şirket yetkilileri uygulama süresince ortalama fazla mesai süresinin aşılmadığına da dikkat çekti.

Çalışma saatlerinin uzunluğuyla bilinen Japonya’da elde edilen bu sonucun, bir süredir iş tarzında reforma gidilmesinin önemini vurgulayan Japon hükümetinin çabalarına destek sunabileceği belirtiliyor.

FARKLI TEPKİLER GELDİ

Denemeye Japon kamuoyundan farklı tepkiler geldi. Kimi sosyal medya kullanıcıları “Umarım patronum bunu görüyordur” temennisinde bulunurken, kimileri de “Microsoft zaten birinci sınıf çalışanlara sahip, eminim bu işi üç günde de hallederler” yorumunu yaptı.

Bir kesim ise bu tarz bir mesainin her iş için geçerli olamayacağını savundu.

Japonya, dünya genelinde çalışma saatlerinin en uzun olduğu ülkelerden biri. Ayrıca Japonlar diğer ülkelerdeki çalışanlara kıyasla çok daha az ücretli izin alıyor.

ÖRNEKLER ARTIYOR

Japonya’daki bu deneme iş ve gündelik yaşam arasında hem işveren hem de çalışan açısından denge kurulması için yapılan ve olumlu sonuçlanan ilk araştırma değil.

Bu uygulamanın öncülerinden olan Yeni Zelandalı Perpetual Guardians şirketi 2018 yılında haftada dört gün mesai yapılmasını benimsedi.

Eylül ayında da Danimarka’nın Odsherred şehri belediyesi dört günlük mesai uygulamasına geçerek bu alanda karar alan ülkedeki ilk resmi kurum oldu.

İngiliz İşçi Sendikaları Kongresi (TUC) gelişen teknoloji sayesinde bir işi yapmak için harcanan sürenin azaldığını ve verimliliğin arttığını öne sürerek çalışanların maaşında kesinti yapılmaksızın haftada dört gün işbaşı yapılmasını savunuyor.