Pazarlama

YAPAY ZEKA, DİJİTAL PAZARLAMA DÜNYASINI NASIL DEĞİŞTİRECEK?

KAMİL ERYAZAR “Değişime uyum sağlayanlar hayatta kalır” Charles Darwin Dördüncü sürümü GPT-4 ile  gündemde en çok yer tutan OpenAI’nin ChatGPT’si ve diğerleri Midjourney, Google Bard, Chatsonic, Jasper, DALL-E… Metin ve görüntü üretmekte çok başarılı bu yapay zek...

AI. Artificial intelligence. Wireframe robot. AI in robotic hand. Machine learning and cyber mind domination concept. Technology sci-fi concept. Graphic design concept of future. Vector illustration (2 Mayıs 2023)

KAMİL ERYAZAR

“Değişime uyum sağlayanlar hayatta kalır” Charles Darwin

Dördüncü sürümü GPT-4 ile  gündemde en çok yer tutan OpenAI’nin ChatGPT’si ve diğerleri Midjourney, Google Bard, Chatsonic, Jasper, DALL-E… Metin ve görüntü üretmekte çok başarılı bu yapay zeka ve chatbot’lar, doğru hedef kitle pazarını hedefleme, müşteri ilişkileri yönetimi ve sosyal medyadan, yeniden pazarlama (PPC) kampanyalarının planlanıp yönetilmesine kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanımıyla, pazarlamanın yeni geleceğini oluşturacak. 

İnternetin hayatımıza girmesinin ardından sosyal medyanın da yaygın kullanılmaya başlaması ile birlikte, dijital pazarlama, geleneksel pazarlamadan çok daha önemli hale geldi.

Dijital pazarlama platformları ve stratejileri hızla değişiyor, gelişiyor. Modern pazarlama uzmanlarının, mevcut değişken pazarlama ortamında başarılı olmaları için son derece çevik ve esnek olmaları gerekiyor.

Tüm pazarlama bileşenleri, hedef kitlelerini tanımak ve doğrudan ulaşmak üzere yeni medyaya yönelirken, CRM de yerini çoktan ‘sosyal CRM’e bıraktı. Dijital medyadaki gelişmelerle hızla değerlenen ‘içerik’ ile birlikte ‘kişiselleştirilmiş pazarlama’ sektöre damgasını vurdu.

Şimdi ise tüm ezberleri bozacak ve yeniden yazılması gereken pazarlama bilimini bambaşka bir boyuta taşıyacak, yepyeni bir kavramla tanışıyoruz: Yapay Zeka. Nam-ı değer AI.

Hedef kitleyi hatta hedef kişileri daha iyi tanıyıp anlamamıza yarayacak bu yeni araç, olası hataları en aza indirgeyip, süreci hızlandırarak dijital pazarlamayı çok daha farklı bir boyuta taşıyacak.

NELER, NASIL DEĞİŞECEK?

Google’un CEO’su Sundar Pichai’ye göre, ‘yapay zeka’ insanlık için ateş, elektrik ve hatta internetten bile daha önemli bir buluş.

Kasım 2022’de OpenAI tarafından yapay zeka sohbet robotu ChatGPT‘nin piyasaya sürülmesinden bu yana, dijital pazarlama dünyasındaki birçok kişi yapay zekanın, sektörü sonsuza dek nasıl değiştirebileceğini merak ediyor…

Uygulama geliştiricileri, içerik üreticileri, tasarımcılar, metin yazarları gibi dijital alanda çok talep gören işler değişime mi uğrayacak?

Gelecekte yapay zeka sayesinde, müşterilerin sorularını canlı sohbet ya da e-posta yoluyla yanıtlamak için bir çağrı merkezi, destek ekibine ihtiyacımız olmayacak mı?

Blog yazılarını robot yazarlar mı yazacak? Resim oluşturmadan grafik tasarıma, video düzenlemeden, içerik ve satış sayfaları oluşturmaya kadar tüm yaratıcı pazarlama iletişimi faaliyetlerini kreatif robotlar mı üstlenecek?

ETKİLİ BİR PAZARLAMA İÇİN YAPAY ZEKA KULLANIMI

Genel olarak yapay zekanın, pazarlamada yapılması gereken iş miktarını azaltıp basitleştireceğini söyleyebiliriz. Bu durum, ne yazık ki bazı iş pozisyonlarında çalışan kişilerin işsiz kalabileceği anlamına da gelebilir.

Günümüzün son derece rekabetçi pazarındaki şirketler, sosyal medya reklamcılığına ve pazarlamasına milyonlarca lira harcamaya zorlanıyorlar. Diğer bir yandan ise, yapay zeka tabanlı otomasyon ve pazarlama araçları, marka bilinirliğini arttırmada giderek daha popüler hale geliyor. 

Yapay zeka ve chatbot’lar, doğru hedef kitle pazarını hedefleme, müşteri ilişkileri yönetimi ve sosyal medyadan, yeniden pazarlama (PPC) kampanyalarının planlanıp yönetilmesine kadar uzanan geniş bir yelpazede kullanımıyla, pazarlamanın geleceğini oluşturacak. 

OpenAI‘a 10 milyar dolardan fazla yatırım yapan Microsoft’un, 14 Mart’ta tanıttığı son sürümü GPT-4 ile birlikte, GPT-4 destekli Bing tarayıcısını kullanıma açması, Google ile rekabeti kızıştıracak bir adım oldu. GPT-4’un eski sürümlerden en büyük farkı görme yeteneğiydi. Bu üretken yapay zeka, hem metin hem de görüntüleri kullanabiliyor. Bir kağıda çizilmiş taslak bir fikirden, kodlama gerektirmeden bir internet sitesi oluşturabiliyor.

Aynı günlerde, Google da yeni yapay zeka uygulaması Bard’ı bazı kullanıcılarına açtı. Rakibi ChatGPT’den farklı olarak da, Bard üzerinden internetteki güncel bilgilere ulaşabiliyor ve “Google it” butonuyla arama da yapabiliyor. Midjourney ise hâlâ popülerliğini sürdürüyor.

Öngörülenden önce gelen bu işlevsel gelişmeler, yapay zekanın pazarlamada yaygın kullanımını da hızlandıracaktır.

NEDİR BU YAPAY ZEKA?

Kısaca ve genel olarak, Yapay Zeka (AI), “görsel algı, konuşma tanıma, karar verme ve dili anlama gibi tipik olarak insan zekası gerektiren görevleri yerine getirebilen makineler yaratmayı amaçlayan bir bilgisayar bilim dalıdır” diyebiliriz. Ancak, yapay zekanın en iyi performansını, doğru veriler verildiğinde ve bir insan tarafından doğru yönde yönlendirildiğinde gösterdiğine dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle “söyleme” yetisi, yakın gelecekte her pazarlamacının ustalaşması gereken en önemli beceri olacaktır.

Yapay zeka’da “yönlendirme”, doğru tahminler ya da kararlar almak için algoritmaya doğru verileri ve rehberliği sağlama sürecini tanımlamaktadır. Pazarlama için bir yapay zeka modeli kullanılacaksa, hedef kitle hakkında önemli özellikler, tercihler ve davranışlar gibi doğru veriler verildiğinde, daha iyi performans gösterecektir.

Chat GPT gibi yapay zeka chatbot’ları pazarlama dünyasında devrim yaratacak ve her gün yapılması gereken iş miktarını azaltacak olsa bile, onlara doğru miktarda veri ve tam olarak ne yaptığınıza ilişkin birçok örnek verilmesi gerekiyor. 

Örneğin, pazarlama alanında, başarılı bir kampanya için hedef kitleyi bilmek çok önemlidir. AI, hedef kitle hakkında değerli bilgiler sağlayarak, bu açıdan kesinlikle yardımcı olabilir ancak hedef kitlenin kim olduğuna dair insan anlayışının yerini alamayabilir. Hedef kitleyi anlamak ve etkili pazarlama kampanyaları oluşturmak için yapay zekanın gücünü insan uzmanlığıyla birleştirmek önemlidir. Bu nedenle, alanlarındaki derin bilgi birikimini yapay zeka olanaklarıyla birleştirebilen pazarlamacılar, diğerlerinden 10 kat daha hızlı ve daha az bir çabayla son derece başarılı kampanyalar oluşturabilirler.

YAKIN GELECEKTE, YAPAY ZEKA PAZARLAMAYA YÖN VERECEK

Şu anda yapay zeka kullanan uygulamalar ile içerik yazılabiliyor, çeviriler yapılabiliyor, resimler ya da logolar oluşturulabiliyor, videolar düzenlenebiliyor ve/ya da kod dizileri yazılabiliyor. Reklamlar kişiselleştirilebiliyor. Tüm bu işlevler zaten oldukça iyi ve birçok pazarlama uzmanı tarafından da kullanıyor ancak yakın gelecekte neler olacak? 

Önümüzdeki 3 – 5 yıl içinde dijital pazarlama iletişiminde yapay zekanın ana kullanım alanları:

1. Müşteri İlişkileri ve İletişimi Yönetimi

Birkaç aydır web sitenize ya da CRM’nize bağlı olan ve müşterilerinizin sorularından ve destek ekibinizin yanıtlarından milyonlarca veri noktası toplayan bir yapay zeka makinesi hayal edin. 

Her bir müşteri kategorisinin ihtiyaçlarını ve davranışlarını kapsamlı bir şekilde anlamak ve ardından onları kişiselleştirilmiş tekliflerle hedeflemek için makine öğrenimini kullanıyor. Tüketici aramaları, ilgi alanları, konum ve satın alma davranışı gibi kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi verilerine dayanarak da, özelleştirilmiş içerik kampanyalarının yürütülmesini sağlıyor.

Müşteri ilişkileri/iletişim hizmetinizi 7/24 aktif hale getirerek, neredeyse tamamen bir destek personelinin yerini alabilir. Ancak bu yine de müşterilerinizin ya da potansiyel müşterilerinizin sahip olduğu tüm temel soruları yanıtlayabileceği anlamına gelmez.

Müşteri hizmetlerinde, sohbet botları rutin soruları ele almak ve insanlara daha karmaşık konular için daha fazla zaman ayırmalarına izin vermek için kullanılabilir.

2. İçerik Oluşturma

YouTube videolarınızın otomatik olarak yazıya döküldüğünü ve bloğunuzda bir makale olarak yayınlandığını ya da sesinizin bir podcast’e dönüştürüldüğünü ve otomatik olarak da tüm büyük podcast platformlarına yüklendiğini düşünün. 

Son derece iç içe geçmiş sosyal medya dünyası, internette gezinme sırasında yığınla verinin geride kaldığını gördü. Yapay zeka robotları, sosyal medya hesaplarını takip etmeye başladığında, aynı zamanda sonsuz içerik oluşturmaya da başlayacaklar.

Yapay Zeka, hedeflenen pazarlamayı kolaylaştırmak için tahmine dayalı analitiği kullanarak daha iyi bir müşteri deneyimi sağlamak için bu verileri manipüle edebilir.

3. Web Sitesi Oluşturma

Makineye, nasıl bir teklifiniz olduğunu, hedef kitlenin kim olduğunu, hangi renkleri beğendiğinizi ve kopyanızda nasıl bir ses tonu olmasını istediğinizi söyleyerek, satış sayfalarınızın birkaç dakika içinde oluştuğunu düşünün. Bu, web tasarımcıları ve metin yazarları için çok yakında mümkün olabilir.

Bu konudaki en son somut örnek ise, Microsoft’un OpenAI’sinin son sürümü olan GPT-4, bir kağıda çizilmiş taslak bir fikirden, kodlama gerektirmeden bir internet sitesi oluşturabiliyor.

4. Reklam Optimizasyonu

Özellikle arama motoru pazarlamasında SEO ve SEM planlamalarında ‘bu zaten oluyor ki’ diyebilirsiniz. Tüm büyük sosyal medya platformları, reklamlarını müşterilerin ilgi alanlarına göre optimize ediyor olsa da, yapay zeka ile bu durum bir sonraki seviyeye taşınabilir. Yakın gelecekte, büyük olasılıkla ilgi alanları ve anahtar kelimeleri girmeye gerek kalmadan, doğru içeriği doğru kullanıcıya sunan reklam platformunun kendisi olacaktır.

AI, veri analizi ve otomasyon gibi görevlerde yardımcı olabilir ancak yine de gerçekten etkili olması için insan girdisi ve stratejik rehberlik gerektirir. Ek olarak, yapay zeka iş gücüne daha entegre hale geldikçe, bazı işler geçerliliğini yitirebilir ve çalışanların yeni roller için yeniden eğitilmeleri gerekebilir. Ancak, yapay zekanın kopyalayamayacağı benzersiz yetenekler ve bakış açıları getirdikleri için kendi alanlarındaki uzmanlar her zaman talep görecektir. Genel olarak, AI’nın geleceği büyük umut vaat ediyor, ancak özellikle onu doğru şekilde kullanmayı öğrenenler için.

5. Influencer Pazarlama Yönetimi

Influencer pazarlama, markaların sosyal medya üzerinden takipçileriyle iletişim kuran ‘etkileyici’ influencerlar aracılığıyla farkındalığı artırmasını ve yeni kitleler hedeflemesini sağlıyor. Son yıllarda dijital pazarlamanın gözdesi haline gelen influencer pazarlamada etkileşimi arttırmak için yapay zeka robotlarından yararlanılıyor. Yayınları ölçümleyen AI makinelerinden gelen veriler yine bu uygulamalarla değerlendiriliyor. İzleyicilerin / tüketicilerin beklentileri ile markanın doğrudan pazarlama hedeflerinin örtüşmesi için karşılıklı faydaya dayalı bir strateji oluşturulması sağlanıyor. Video içerik ve sunumlar da buna göre hazırlanıyor.

Daha fazla şirket, markanın insani yönünü göstermek amacıyla soru-cevap, röportajlar, canlı etkinlikler ve kamera arkası içerikleri yürütmek için bu özelliği kullanmaya başlıyor. Bu eğilimin yoğunlaşması ve daha da etkileşimli olması bekleniyor.