Medya

Facebook ve Twitter’a rakip, reklamsız ve haber odaklı yeni sosyal medya platformu

Wikipedia’nın kurucu ortağı Jimmy Wales, Facebook ve Twitter’a rakip olabilecek yeni bir sosyal medya platformu kurdu. Yeni oluşum, Türklerin de ilgi odağı oldu....

Facebook ve Twitter’a rakip, reklamsız ve haber odaklı yeni sosyal medya platformu (20 Kasım 2019)

Wikipedia’nın kurucu ortağı Jimmy Wales, Facebook ve Twitter’a rakip olabilecek yeni bir sosyal medya platformu kurdu. Yeni oluşum, Türklerin de ilgi odağı oldu.

Vikipedi, Facebook’a karşı manifesto niteliğinde sosyal platform kurdu: WT:Social.

Wikipedia’nın kurucu ortağı Jimmy Wales, ‘WT:Social’ adıyla, üyelerin bağışlarıyla ayakta duracak yeni bir sosyal medya platformu kurdu.

Wales, platformun şimdiden 200 bin fazla kullanıcısı olduğunu söyledi.

Facebook’a rakip görülen yeni platform, ‘kullanıcı verilerini asla satmayacağını ve reklamlar yerine kullanıcıların bağışlarıyla ayakta kalmaya çalışacağını’ söyledi.

Yeni kurulan WT: Social adlı sosyal medya platformu tıpkı Facebook’ta olduğu gibi bir haber kaynağına sahip ama haber kaynağındaki içeriklere aldıkları etkileşimlere göre değil güncelliklerine göre öncelik veriliyor.

Facebook’a rakip, Wikitribune’e kardeş geldi

WT:Social, Vikipedi’nin kurucusu Jimmy Wales’in internetteki ikinci dijital medya girişimi. Wales, daha önce 2017 yılında da, sahte haberlerle mücadele için “olgusal ve tarafsız” makaleler yayınlayamak amacıyla Wikitribune adlı web sitesini kurmuştu. Wikitribune’ün Wikimedia Vakfı ya da Vikipedi ile doğrudan bir ilgisi bulunmuyordu.

Ancak platform Ekim 2018’de, profesyonel gazetecilerden oluşan ekibini dağıtmak durumunda kaldı.

Güncel içerikler öncelikli

Türkiye’de erişim yasağının sürdüğü Wikipedia’nın kurucu ortaklarından Jimmy Wales, reklamların Facebook ve Twitter’da “düşük kaliteli” içeriklerin hakimiyet kurmasına yol açması nedeniyle yeni bir sosyal medya platformunu hayata geçirmeye karar verdiğini söyledi.

WT: Social’da kullanıcılar tıpkı Facebook’da olduğu gibi haber ya da başka içerikler paylaşabiliyor ancak Facebook’un aksine sitenin algoritması sponsorlu ya da çok etkileşim alan içeriklere değil ilk sırada güncel içerik gösterecek şekilde yazıldı.

İçerikler kullanıcıların katılmayı tercih edeceği “subwiki” adı verilen bölümlerden geliyor.

Platform kullanıcıların yanlış yönlendirici başlıkları düzenlemesine ya da sorun yaratan paylaşımları duyurmasına da olanak tanıyor.

Belli bir süre bekleme ve ‘referans’ sonucu üyelik ücretsiz ancak beklemek istemeyenler ücret karşılığı da üye olabiliyor

WT: Social’a üyelik ücretsiz. Ama yeni kullanıcılar siteye üye olmadan önce bir bekleme listesine alınıyor. Bekleme listesi bağış yapılması halinde atlanabiliyor.

Site sadece bağışlarla ayak durmayı hedefliyor.

Platforma üye olmak isteyenler önce bekleme listesine alınacak ve kendilerinden başka kullanıcıları davet etmeleri istenecek. Veyahut, kullanıcı olmak isteyenler ücretli üyelik seçeneğini tercih edebilecek.

We:Social, ‘haber odaklı’ bir platform olduğunu ve üyelerin ‘yanıltıcı’ başlıkları değiştirebileceklerini ifade etti.

Kullanıcılar kendi ağlarındaki üyelerin paylaştığı makaleleri görebilecek. Önce en üstte en yeni makale, daha sonra ilgi alanlarına göre ayarlanan algoritma ile altlara doğru diğer makaleler görülecek.

Üyelik İngiltere’de aylık 10 sterlin, yıllık 80 sterlin. Avrupa’da aylık 12 euro, yıllık 90 euro, ABD’de ise aylık 13 dolar, yıllık 100 dolar.

Wikipedia’ya Türkiye’de hala erişim engeli var.

‘Reklamsız, kaliteli içerikler’

WT:Social’ın tanıtım mesajında şu ifadeler var:

“Kendi seçimlerinizi yapabilmenizi, kendi istediğiniz içerikleri tercih edebilmenizi, yanıltıcı başlıkları doğrudan değiştirebilmenizi ya da paylaşımlardaki sorunları bildirmenizi sağlayacağız.”

Jimmy Wales, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta, büyük sosyal ağların tercih ettiği ‘reklamla yürütülen iş modellerinin’ sorunlu olduğunu söyledi.

Wales bu modelle ‘en çok kazananın, en düşük kaliteli içerik sunanlar’ olduğunu belirtti.

WT:Social, Wikipedia’dan ayrı bir oluşum.

Sosyal medya danışmanı Zoe Cairns, platformun dev rakiplerine karşı ayakta durabilmesi için kısa sürede rakamlarını artırması gerektiğini söylüyor.

Cairns, “Çok fazla para akıtılmalı. İnsanlar sosyal medyanın ücretsiz olmasına çok alışkın. Şirketler bunun için para ödeyebilir ama insanlar haberlere parmaklarının ucuyla ücretsiz erişmeye alışık” dedi.

Kısa sürede 200 bin kullanıcıyı aştı

Jimmy Wales, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ekim ayında kurulan sitenin şu anda 200 bin kullanıcıyı aştığını duyurdu.

Wales proje hakkında bloğundaki bir paylaşımında şu ifadeleri kullanıyor:

“Algoritmamızı sizi bağımlı kılacak ve tıklamanızı sağlayacak şekilde optimize etmedik, sadece gönüllü olarak bizi desteklemek isterseniz para kazanacağız. Bu da amacımızın tık almak değil yaşamınıza anlam katmak olduğu anlamına geliyor.”

Financial Times’a konuyla ilgili konuşan Wales amaçlarının 50 milyon ile 500 milyon kullanıcıya ulaşmak olduğunu da söyledi.

Türkler şimdiden keşfetti!

Başta Facebook olmak üzere sosyal medya platformunu en yoğun ve yaygın kullanan Türkler WT:Social ‘ ı da keşfetmekte gecikmediler.

Yeni platformdaki çok sayıda Türkçe ‘subwiki’den (başlıktan) sosyal ağın daha şimdiden Türk kullanıcıları da olduğu anlaşılıyor.

WT:Social ‘ a buradan ulaşabilirsiniz.