KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİK4 sene ÖNCE
KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİK3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü 21. kez Türkiye’de ve dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor
Birleşmiş Milletler, 3 Mayıs gününü basın özgürlüğünün önemine dikkat çekmek için Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etti.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun saptamasına göre, 25 Nisan 2014 tarihi itibariyle Türkiye cezaevlerinde 4’ü imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü 44 gazeteci tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
Her yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House, 2014 raporunda Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür ülkeler”den “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürdü.
Basın Konseyi’nin dönem başkanlığını yürüttüğü Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), “3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü” dolayısıyla Cağaloğlu’nda yürüyüş düzenliyor.
Basın Konseyi’nce yapılan açıklamada, şöyle denildi:
“Cağaloğlu Meydanı’nda saat 11.00’de bir araya gelinecek yürüyüşte, sarı kurdele ve siyah bant dağıtılacak, pankartlar ve diğer görsellerimizle günün önemi vurgulanacaktır. Sarı kurdeleler göğsün sol tarafına takılacak, siyah bantlar da ağza yapıştırılacaktır.
Kurdelenin göğsün sol tarafına takılması; gazeteciliğin yürekten yapılan bir meslek olduğunu, siyah bant ise; basın özgürlüğüne yönelik baskıları anlatacaktır.
Ayrıca topluluğun önünde, özgürlüğü ve adaleti temsil eden bir kadın yürüyecektir.
Yürüyüşün sonunda da bir basın açıklaması yapılacaktır. GÖP olarak hazırladığımız basın açıklaması kamuoyuyla paylaşılacaktır.”
Ankara’daki Etkinlik
Aynı gün, yani 3 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00 de Ankara ‘da çalışan gazeteciler de, G-9 Gazeteciler Platformu öncülüğünde Kızılay, Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları anıtı önünde bir araya gelerek, gazetecilere yönelik baskıları, işten atılmaları, iktidarın bağımsız gazetecileri düşman gören tutumunu seslendirecekler.
Avrupa’daki Etkinlik
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) nin de üyesi olduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Avrupa Gazeteciler Örgütü’ne üye basın mensupları Avrupa ülkelerinin başkentlerinde, Türkiye Büyükelçilikleri önünde buluşarak Türkiye’de gazetecilere, basın özgürlüğüne yönelik baskıların durdurulması ve cezaevlerinde tutulan gazetecilerin serbest bırakılmasını Türk hükümetinden talep edecek.
Türkiye İlk Kez Basını Özgür Olmayan Ülkeler Arasında
Her yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House, 2014 raporunda Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür ülkeler”den “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürdü. Gezi Olayları sonrası yaşanan işten atılmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya sahipliği nedeniyle 6 puan daha kötüleşen Türkiye bir yıl önceye göre 14 sıra daha gerileyip dünya genelinde 134’üncülüğe geldi. Böylece Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke oldu.
BM’DE DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ ETKİNLİĞİ
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, basın özgürlüğünün kalkınma, demokrasi ve iyi yönetim için vageçilmez olduğunu söyledi.
Ban, BM’de düzenlenen “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” etkinliğinde yaptığı konuşmada, basın özgürlüğüne yapılan saldırıların tüm insanlığa zarar verdiğini söyledi.
“Gazeteciler rahatsız edici doğruları yazdıkları ya da konuştukları için kaçırılıyor, tutuklanıyor, dövülüyor bazen de öldürülüyor” diyen Ban, bilgiye giderek daha fazla bağlı hale gelen dünyada bu tutumların kesinlikle kabul edilemeyeceğini belirtti.
Çatışma bölgelerinde de gazetecilerin hedef seçildiğine vurgu yapan Ban, “Geçen yıl 70 gazeteci öldürüldü. Bu yıl da şu ana kadar 14 gazeteci aynı akıbete uğradı. Geçen yıl 211 gazeteci hapisteydi. 2008’den bu yana 456 basın mensubu bulunduğu ülkenin dışına çıkmaya zorlandı. 1992’den beri binin üzerinde gazeteci öldürüldü. Bu her hafta bir basın mensubunun öldürülmesi anlamına geliyor. Bu rakamlar dehşet verici” dedi.
Sosyal Medya Yeni İmkanlar Sunuyor
Gazetecileri hedef alan, şiddet uygulayan ve tehdit edenlere dokunulmazlık tanınmaması gerektiğini kaydeden Ban, “Basın özgürlüğü, kalkınma, demokrasi ve iyi yönetim için vazgeçilmezdir. Sosyal medya ve mobil teknolojiler, vatandaşların ekonomik ve sosyal ilerlemeye dahil olmaları için yeni imkanlar sunuyor. Medyanın gözlemcilik işlevi, hükümetleri ve iş çevrelerinin hesap verebilirliğinde temel önemdedir” diye konuştu.
Tüm hükümetleri, BM’nin kalkınma planı hedeflerine ulaşmada önemli bir faktör olan basın özgürlüğüne sahip çıkmaya çağıran Ban, “İfade özgürlüğü, bağımsız medya ve bilgiye evrensel ulaşım, dünya ve insanlar için verdiğimiz çabaları güçlendirecektir” dedi.
Özgür Basın, Demokratik Toplumların Temeli
Toplantıda konuşan BM Genel Kurul Başkanı John Ashe de ifade ve basın özgürlüğünün demokratik toplumların temel direklerini oluşturduğunu söyledi.
Özgür basının, halkın siyasi ve toplumsal süreçlere katılımına destek verdiğini vurgulayan Ashe, BM Genel Kurulu’nun üye ülkelere, basın mensuplarının özgür, bağımsız ve güvenli bir şekilde görevlerini icra etmelerine zemin hazırlama çağrısı yaptığını hatırlattı.
Ashe, basın mensuplarının güvenli ve korkusuz şekilde çalışmaları halinde “sessizlerin sesi” olacağını ve şeffaf bir toplum için anlatılmayanları anlatacaklarını söyledi.