ABD “Başkanı’nın kızı”nın devlet destekli ticari yükselişi ve ABD-Çin ekonomik ilişkilerinin ‘magazinsel’ gelişiminin ilginç öyküsü

Ivanka Trump Marks LLC markası, kurucusunun Beyaz Saray'la olan bağını gizlemeden, satış coğrafyasını ve ürün yelpazesini Çin’e kadar genişletiyor! Siyasi ve ticari ilişkilerinin bu bileşimi, ABD’de birçokları tarafından kabul edilemez olarak de...

ABD “Başkanı’nın kızı”nın devlet destekli ticari yükselişi ve ABD-Çin ekonomik ilişkilerinin ‘magazinsel’ gelişiminin ilginç öyküsü (20 Nisan 2017)

Ivanka Trump Marks LLC markası, kurucusunun Beyaz Saray'la olan bağını gizlemeden, satış coğrafyasını ve ürün yelpazesini Çin’e kadar genişletiyor! Siyasi ve ticari ilişkilerinin bu bileşimi, ABD’de birçokları tarafından kabul edilemez olarak değerlendiriliyor.

AP’nin haberine göre, Çin hükümeti, ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump’ın şirketine ait 3 ticari markanın kaydına onay verdi. Mücevher, kadın çantası ve SPA hizmeti markalarına dair onayın, Florida’nın Mar-a-Lago malikânesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile akşam yemeği yendiği sırada verilmesi dikkat çekti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka’nın işletmeleri, ABD-Çin ilişkilerinin gelişiminde nasıl bir rol oynuyor? Bu sorunun yanıtını Çin uzmanı Mihail Korostikov bulmaya çalıştı.

​Ivanka Trump Marks LLC markası, kurucusunun Beyaz Saray'la olan bağını gizlemeden, satış coğrafyasını ve ürün yelpazesini genişletiyor. Bunun yanında Ivanka ve eşi Jared Kushner neredeyse Beyaz Saray’ın özel elçileri rolünü oynayarak Çin’le ikili ilişkilerde bazen hassas birçok sorunu çözüyor. Siyasi ve ticari ilişkilerinin bu bileşimi, ABD’de birçokları tarafından kabul edilemez olarak değerlendiriliyor. Beyaz Saray’ın eski etik komisyonu başkanı Norman Eisen, “Onlar Çin’le iş ilişkilerine o kadar yakından çekildi ki şahsen ben, onların bu ülkeyle siyasi sorunların çözümüne katılmasına izin vermezdim” diye açıkladı.

Çinli işadamları Trump ailesinin ‘kankası’!

Gerçekten de Trump ailesinin Çin işadamlarıyla bağları çok geniş. Jared Kushner’in şirketi geçen yıl, Çin hükümetiyle yakınlığıyla bilinen Anbang Insurance Group’tan yüz milyonlarca dolar yatırım çekmeye çalışmış, ama görüşmeler kamuoyunun dikkatini çekince anlaşma suya düşmüştü. Ivanka Trump markasının satışları bu anlamda çok daha başarılı. Çin’de satışlar, 2017’in ilk çeyreğinde yüzde 40 arttı. Ivanka’nın bu ülkede kayıtlı 16 ticari ismi bulunuyor. Aralarında kozmetik, mücevher, deri çanta, bavul, giyim, ayakkabı ve güzellik bakımı olmak üzere 32 ticari isim daha tescil edilmeyi bekliyor.

Ivanka’nın Çin’deki popülerliği artıyor!

Marka tescili fikri mülkiyet hırsızlığını önlemek için gerekli, zira Donald Trump ABD başkanı olarak seçildikten sonra birçok Çin firması, Ivanka’nın Çin’deki popülerliğinden yararlanarak para kazanma umuduyla adını taşıyan markaları tescil etmeye koyuldu. Ivanka Trump’ın otobiyografisi bu yakında Çinceye çevrildi ve tüketiciler arasında büyük talep görüyor. Son zamanlarda Çin’de, Ivanka Trump genç kadınlar arasında neredeyse kült haline gelmiş durumda. Genç kızlar ve kadınlar onu, Konfüçyüs kültürü için önemli olan babayla bağı ve ona saygıyı koruyan güzel ve başarılı bir iş kadını olarak görüyor.

Ivanka’nın avukatı Jamie Gorelik, burada herhangi çıkar çatışmasının olmadığını belirterek, “Başkanın kızı, şirketinin satışlarını etkileyecek hiçbir görüşmeye katılmayacak. Ama bu, onun örneğin dış politika görüşmelerine katılmayacağı anlamına gelmez” diye açıklamıştı.

Ivanka, Çin’in ticari ataşesi gibi!

Şimdilik Ivanka Trump bu yönde oldukça aktif çalışıyor. Çin Devlet Başkanı Ivanka Şi Cinping’in ABD ziyareti sırasında, Ivanka’nın 5 yaşındaki kızı Arabella misafir için geleneksel Çin şarkısı Yasemin’i okudu. Arabella, neredeyse doğuştan itibaren Çince eğitimi görüyor. Geçtiğimiz Şubat ayında Ivanka ve kızı, Ay takvimine göre yeni yıl kutlamaları nedeniyle Çin Büyükelçiliği’ni ziyaret etmişti. Çin’in ABD Büyükelçisi Cui Tiankai’nın verdiği resepsiyon Çin televizyonu tarafından canlı yayınlanmıştı. ABD’de birçok uzman, Şi Cinping ve Donald Trump arasında gerçekleşen ilk görüşmenin hazırlığında Ivanka ve eşi Jared Kushner’in büyük rol oynadığından emin.