Ne Su Ne de Köpük, Yangına Ses Dalgalarıyla Müdahale

George Mason Üniversitesi öğrencileri, ses dalgalarını kullanarak yangını söndüren yeni bir teknoloji geliştirdiler George Mason Üniversitesi'nden Seth Robertson ve Viet Tran isimli öğrenciler geliştirdikleri bir cihaz ile yangını çok kısa sür...

Ne Su Ne de Köpük, Yangına Ses Dalgalarıyla Müdahale (30 Mart 2015)

George Mason Üniversitesi öğrencileri, ses dalgalarını kullanarak yangını söndüren yeni bir teknoloji geliştirdiler

George Mason Üniversitesi'nden Seth Robertson ve Viet Tran isimli öğrenciler geliştirdikleri bir cihaz ile yangını çok kısa sürede söndürdüler.

Öğrencilerin geliştirdiği bu cihaz ise ses dalgaları oluşturuyor. Yani yangını ses dalgalarıyla söndürüyorlar. Bu teknolojinin gelişmesiyle beraber saatlerce kontrol altına alınamayan orman yangınları kısa sürede söndürülebilecek.

Bir yangını söndürmek için su, köpük ya da benzeri geleneksel yöntemler yerine ses dalgaları kullanmayı başardılar. Akustik yangın söndürücü en az bilindik yöntemler kadar etkili olabiliyor.2012 yılında DARPA (The Defense Advanced Research Projects Agency ) ya da Türkçe adıyla ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı, ses dalgalarıyla yangın ve benzeri felaketleri önlemek için benzer bir proje başlatmıştı. Ancak daha sonra projeden bir daha bir haber alınamamıştı. Projenin peşini bırakmayan 2 elektrik ve elektronik mühendisi, çalışmayı birkaç adım daha ileriye taşımayı başardılar. Akustik yangın söndürücü, alevlere karşı tamamen ses dalgaları kullanıyor ve fiziksel başka bir müdahale gerekmiyor.

Düşük frekansta ses dalgaları yayan akustik yangın söndürücü, 30 ile 60 Hertz arası ses dalgalarını belli bir şiddetle yangın noktasına gönderiyor. Ses dalgaları yangının üzerindeki oksijenin yüzeyden uzaklaşmasını ve yanan noktanın havasız kalarak boğulmasını sağlıyor.

Çok karışık bir cihaz olmayan akustik yangın söndürücü bir subwoofer, bir fan ve bataryadan oluşuyor. Ses kaynağı ve bunun şiddetinin ayarlanabilmesini sağlayan bir de kumanda kutusu var.