Youtuber’lara kötü haber: Reklam geliri kuralları değiştirilip, sıkılaştırıldı

İnternetin en büyük video platformu YouTube, videolar üzerinden gelir elde etme standartlarını değiştireceğini açıkladı. Video yayıncılarının platform üzerinden para kazanması artık daha çok kritere bağlı olacak. YouTube, platform üzerinden para...

Youtuber’lara kötü haber: Reklam geliri kuralları değiştirilip, sıkılaştırıldı (18 Ocak 2018)

İnternetin en büyük video platformu YouTube, videolar üzerinden gelir elde etme standartlarını değiştireceğini açıkladı. Video yayıncılarının platform üzerinden para kazanması artık daha çok kritere bağlı olacak.

YouTube, platform üzerinden para kazanmak isteyen video yükleyicilerin reklam geliri elde etmesine yönelik kurallarını sıkılaştırıyor.

Ek olarak, platformda reklam ücretinin daha pahalı olduğu en popüler videoların, çalışanlar tarafından manuel olarak kontrol edileceği de belirtildi.

BBC'nin haberine göre, bundan böyle YouTube'daki videolara, yayınlayanın iki kriteri yerine getirmemesi halinde reklam eklenemeyecek.

Bu iki kriterin, en az bin abone sayısı ve içeriğin son bir yılda asgari 4 bin saatten fazla izlenmesi olduğu belirtildi. YouTube yeni uygulamanın 9 ay önce belirlenen toplam 10 bin görüntülenmeden 'daha yüksek bir standart' olduğunu açıkladı.

YouTube, yeni kuralların, 'istenmeyen içerik yükleyenler, taklitçiler ve diğer kötü aktörler' ile mücadeleye yardımcı olacağını, 'uygunsuz videoların gelir sağlamasını' engelleyeceğini bildirdi.

Yeni kurallar çerçevesinde YouTube çalışanlarının, büyük reklam markalarının popüler içerikle eşleştiği kategoriye eklenmeden önce tüm klipleri bizzat gözden geçireceği aktarıldı.

REKLAMLANDIRMA İÇİN YENİ KRİTERLER

Yeni stratejiye göre, yayıncılar, yükledikleri videolardan reklam geliri elde edebilmek için şu kriterleri karşılamak zorunda:

► Yayıncının kanalının en az 1000 abonesi bulunmalı

► Kanalındaki videolar geçmiş 12 ay içinde 4 bin saatten fazla izlenmiş olmalı

YouTube'un 9 ay önce getirdiği son kriterlere göre, yayıncıların reklam geliri kazanabilmesi için, kanallarındaki içeriklerin 10 bin saatten fazla izlenmiş olması gerekiyordu.

Geçen yıl getirilen yeni kurallara göre ayrıca bazı konu başlıkları, reklamlandırılma kapsamından çıkarılmıştı.

200'den fazla reklam verenin, reklamlarının nefret söylemi ya da başka radikal içerik taşıyan videolarda gösterilmesinden şikayet edip reklamlarını geri çekmesi üzerine atılan bu adım, yayıncıların tepkisini çekmişti.

10 BİNDEN FAZLA YOUTUBE ÇALIŞANI GÖREVLENDİRİLECEK

Yeni stratejinin bir diğer ayağını da Google Preferred servisinin işleyişindeki değişiklik oluşturuyor.

Bu servis, reklam verenlere ek ücret karşılığı, 18-34 yaş aralığındaki izleyicilerin en çok izlediği videolara reklam verme olanağı sağlıyor.

Şu ana kadar bu sistem otomatik işliyordu. Ancak YouTube artık bu videoların çalışanlar tarafından manuel olarak kontrol edileceğini açıkladı.

Bu kategoriye giren içeriğin tümünün Mart ayı sonuna kadar kontrol edilmiş olması planlanıyor.

YouTube daha önce yaptığı açıklamada da, 10 binden fazla çalışanının 2018 sonuna kadar videoları gözden geçirmekle görevlendirildiğini belirtmişti.