Yeni İnternet Düzenlemesi Komisyon’da Kabul Edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda aralarından 5651 sayılı internet yasasında düzenlemeleri öngören teklifin de dahil olduğu “torba tasarı”yı kabul etti. Tasarının görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle internet düzenlemesinde değişikliğe gidilmişti. Bun...

Yeni İnternet Düzenlemesi Komisyon’da Kabul Edildi (16 Ocak 2014)

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda aralarından 5651 sayılı internet yasasında düzenlemeleri öngören teklifin de dahil olduğu “torba tasarı”yı kabul etti.

Tasarının görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle internet düzenlemesinde değişikliğe gidilmişti.

Buna göre özel hayatın gizliliği veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde doğrudan engelleme talimatını sadece Telekomünikasyon İletişim Başkanı verebilecek.

Ayrıca sadece özel hayatın gizliliği durumunda talimatla engelleme söz konusu olabilecek.

Engelleme kararı için Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz edilebilecek.

Tasarı önümüzdeki günlerde Genel Kurul’da görüşülecek.

“Uygun görülmeyen sayfalar engellenecek!”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Habertürk’te yeni internet düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamalarda yeni düzenlemeyle internet sitelerinin kapatılmayacağını, ilgili sayfanın engelleneceğini ifade etti.

Bakan Elvan’ın bu konudaki açıklamaları şöyle:

“İnternet sitesini kapatmak gibi bir şey söz konusu değil. şu an mevcut sistem devam etseydi, internet sitenin kapatılması gerekiyordu. Sadece o sayfaya yönelik erişimi durdurma imkanı getiriyoruz.

Bizati sizi ilgilendiren bir husus ise, bu kez şunu yapıyorsunuz. Doğrudan iletişim başkanlığına başvuruyorsunuz, TİB’e. TİB erişim sağlayıcıları birliğine diyor ki, evet bu özel hayatın gizliliğine ilişkin bir hadisedir, yayını engelleyin. Dört saat içinde engelliyor. Ancak mahkeme kararı 48 saat içerisinde verilmek zorunda. Yine mahkeme kararına bağlanıyor. Mahkeme kararı verildikten sonra, erişimin engellenmesine devam dendiği zaman devam edilecek. Tüm olaylarda mahkeme kararıyla ilişkilendirme söz konusu değil. Sansür söz konusu değil.

Sadece video kayıtları mı? Ses kayıtlarını da içeriyor mu?

Görüntü müdür ses kaydı mıdır böyle bir şey söz konusu değil ama ilaveyle söz konusu olabilir. Sansür uygulanıyor ifadede bulunanlara söylüyorum bunu. Mevcut düzenlemede kalsaydık, mahkeme geçmişte bu yaşandı. YouTube kapatılsın dendi. Bu yaşandı. Şu an sadece URL dediğimiz, ilgili içeriğin bulunduğu sayfaya engelleme oluyor. Geçmişte engelleme yoktu, içeriğin çıkarılması vardı. Bunu da kontrol edemiyordunuz.

Bu yasayla yargının bypass edildiği söylentileri var. Başbakanın emriyle erişim engellenecek deniyor. Bu AB sürecindeki Türkiye için AB’de bu uygulamalar var mı?
Kesinlikle bu doğru değil. Kişilik haklarının ihlaliyle ilgili süreci anlattım. Süreleri kısaltıyoruz. Özel hayatın gizliliğine yönelik ise, bu aciliyet gerektiren bir husus.

Sayın Baykal ile ilgili bir kaset yaşadık. Böyle bir durumda dört saat içinde engelleniyor. Geçici olarak yapılıyor bu, mahkeme de 48 saat içinde bu kararı veriyor.”