Torbadaki İnternetle Neler Değişecek?

5651 sayılı internet yasasında, özgürlüğü kısıtlayıcı yeni düzenlemeler getiren yasa değişikliğinin de bulunduğu “torba tasarı” dün gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yeni yasadaki internet ile ilgili maddeler, erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (Tİ...

Torbadaki İnternetle Neler Değişecek? (6 Şubat 2014)

5651 sayılı internet yasasında, özgürlüğü kısıtlayıcı yeni düzenlemeler getiren yasa değişikliğinin de bulunduğu “torba tasarı” dün gece TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yeni yasadaki internet ile ilgili maddeler, erişimin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından engellenmesine olanak sağlıyor. Yeni maddeye göre, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylaması halinde getirilecek internet yasağını 10 maddede şöyle özetleyebiliriz:

1. Anahtar kelimelerle “uygunsuz içerik” belirlenip sayfa kaldırılabilecek.

2. Sansür, URL adresi tabanlı yapılabilecek.

3. Yer sağlayıcı yurt dışındaysa bile erişim engellenebilecek. DNS değiştirerek bir siteye girilemeyecek.

4. Hâkimler, 24 saat içinde sansür kararı verebilecek. “Zararlı” içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL arasında günlük para cezası kesilecek.

5. Hosting firmaları her kullanıcının izini sürebilecek. Her kullanıcının internetteki faaliyeti kayda alınarak 1-2 yıl saklanacak.

6. TİB başkanına internet sitesi erişim engelleme yetkisi verilecek.

7. Birliğe gönderilecek olan “erişimin engellenmesi kararı” 4 saat içinde uygulanmak zorunda olacak.

8. Erişim Sağlayıcı firmalar, kullanıcıların hangi sitelere girdiğini kaydedip 2 yıl boyunca saklayacak.

9. Bilgisayar ve akıllı telefonlardan internete bağlanan 34 milyon kullanıcı tek tek fişlenecek.

10. İnternetteki içerikler sayfa bazında da engellenebilecek.

İNTERNET SANSÜRÜ DIŞ BASINDA

Dün gece Meclis’ten geçen internet yasası dünya basınında da geniş yer buldu.

USA Today‘in konuyu ele aldığı yer, hükümetin interneti sosyal olayların organize edildiği bir platform olarak nitelendirerek kendine bir tehdit olarak görmesi. İnternetin insanların kendilerini ifade edebilmesindeki en büyük güç olduğunu belirten yazı Türkiye’nin Avrupa’da en çok internet kullanım oranına sahip olan ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak internet sansürü ile Türkiye’nin internet ekosisteminin oldukça zarar göreceğini söylüyor.

Fransız Haber Ajansı AFP, yasayı ‘Başbakan Erdoğan’ın ifade, bilgiye erişim özgürlüğü ve araştırmacı gazeteciliğe son saldırısı’ olarak nitelendirdi. Haberde, 2007 yılında çıkarılan yasa ile Türkiye’nin, Google raporuna göre zaten internete en ağır sansürü uygulayan Çin ile aynı şeffaflık puanına sahip olduğu belirtildi.

AFP’ye konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Yaman Akdeniz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) verilen yetkileri ‘Orwell tarzı’ diye nitelendirdi. İngiliz romancı George Orwell, 1984 adlı romanında devletin (Big Brother) vatandaşlarını sürekli takip altında tutması ve düşüncelerini kontrol etmesi anlatılıyordu.

BBC de bu kanayan yaramıza parmak basarak, dün yasalaşan internet sansürü hakkında yayınladığı yazıda yeni düzenlemenin hükümetin vatandaşlar üzerinde daha fazla baskı uygulamak için kullandığı bir başka yöntem olduğu ve devletin Gezi Olayları’ndaki sosyal medyaya olan karşı tavrını bir yasayla meşrulaştırmak istediğini belirtiyor.

TİB’e mahkeme kararı olmadan siteleri kapatma yetkisi veren yasayı değerlendiren BBC, ‘hükümetin internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştıracak’ yorumunu yaptı. BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce Twitter ve sosyal medya hakkında kullandığı ‘baş belası’ sözünü hatırlattı.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TEPKİ GECİKMEDİ

İnternet düzenlemesine Avrupa Birliği’nden de tepki geldi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu sözcüsü Peter Stano, yeni internet yasasının Avrupa Birliği açısından son derece kaygı verici olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu sözcüsü Stano, söz konusu yasanın, halkın haber ve iletişim hakkını kısıtlayacağını, ifade özgürlüğüne sınır getireceğini belirtti.

Yasayla birlikte internet sağlayıcılarına getirilen kısıtlamaların da Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu olmadığının altı çizildi.

Yasanın biran önce gözden geçirilmesi konusunda AB yetkilileriyle temasa geçilmesi çağrısı yapıldı.

Twitter’dan Türkçe mesaj

Konuyla ilgili Komisyonun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’den de bir açıklama geldi.

Genişlemeden Sorumlu sözcü Stano’nun basına yaptığı açıklamaların bir kısmını Twitter’da Türkçe olarak paylaşan Füle mesajında “Yasa ciddi endişeler yaratıyor. Kamuoyunun ihtiyacı olan, daha fazla şeffaflık ve bilgi, daha az kısıtlama” ifadelerini kullandı.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER ÖRGÜTÜ (RSF) DEN DE TEPKİ GELDİ

Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Torba Kanun Tasarısı’nın 4. bölümünde yer alan internet ortamında yapılan yayın içeriğine ilişkin düzenlemenin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmaması çağrısında bulundu.

Geçen ay TBMM’ye söz konusu düzenlemenin iptal edilmesi yolunda çağrı yapıldığı hatırlatılan yazılı açıklamada, “Düzenlemenin internet üzerinde bilgilenme özgürlüğü açısından felaket olduğu” ifade edildi.

Düzenlemenin TBMM’den geçmesinden üzüntü duyulduğu kaydedilen açıklamada, düzenlemenin internet üzerinde sansürü güçlendireceği görüşüne yer verildi.

Açıklama, ” Türkiye ’nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere ve anayasa aykırı olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, bu yasal düzenlemeyi imzalamaması çağrısı yapıyoruz” denildi.