Temmuz Ayında Sıcaklık Rekoru Kırılabilir

Uluslararası meteoroloji ajansları, Türkiye’nin de yer aldığı iklim kuşağında son yılların en sıcak yazının yaşanabileceği uyarısında bulundular. Haziran ayı ile birlikte yağmurlar ve serin hava geride kalıyor. Hava sıcaklıkları bugünden itibaren hızla yükselecek. Özell...

Temmuz Ayında Sıcaklık Rekoru Kırılabilir (24 Haziran 2014)

Uluslararası meteoroloji ajansları, Türkiye’nin de yer aldığı iklim kuşağında son yılların en sıcak yazının yaşanabileceği uyarısında bulundular.

Haziran ayı ile birlikte yağmurlar ve serin hava geride kalıyor. Hava sıcaklıkları bugünden itibaren hızla yükselecek. Özellikle Temmuz ayının ikinci yarısında bunaltıcı sıcaklar görülecek. Ramazan ayına da denk gelmesi nedeniyle, uzmanlar çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Prof. Dr. Orhan Şen: “Özellikle batı bölgelerini sıcak ve kurak bir yaz bekliyor.”

İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yıl buharlaşma oranlarının yüksek olacağını belirterek, 10 yıldır ülkede yaz aylarındaki sıcaklığın, mevsim normallerinin üzerinde olduğunu söyledi. Zararlı etkiler nedeniyle dünyadaki mevsim akışının değiştiğini vurgulayan Şen, bu yaz döneminde sıcaklığın geçmiş yıllara göre daha da artacağını ifade etti. Üç aylık yaz diliminin en az 45 gününde, sıcaklığın normal değerlerin üzerinde beklendiğini anlatan Prof. Dr. Şen, “Bu yıl buharlaşma oranları daha yüksek olacak. Bu kuraklık açısından iyi bir senaryo değil. Özellikle batı bölgelerini sıcak ve kurak bir yaz bekliyor” diye konuştu.

İstanbul’da 37 derece

Prof. Dr. Şen, İstanbul’un yaz ayı sıcaklık ortalamasının 28 derece olduğunu, bu yıl değerlerin artacağını zaman zaman 36-37 dereceye ulaşılabileceğini dile getirdi.

Dünya’nın sıcaklığı 2 derece arttı

Dünyadaki en büyük sorunlardan birinin iklim değişikliği olduğunu ifade eden Şen, sera gazlarının yeryüzünün iklim değerlerini bozduğunu vurguladı.

Orhan Şen, sera gazlarının atmosferdeki salınımını önlemek amacıyla 2012′de imzalanan Kyoto Protokolü kurallarına bazı ülkelerin uymadığını savunarak, son dönemlerde Asya ve Afrika’da Kyoto Protokolü’nün yerine geçecek toplantılar yapıldığını aktardı.

Prof. Dr. Şen, sözlerine şöyle devam etti: ”Tahminlere göre, 2040′lı yıllarda 2 derecelik artış beklenirken 2010′lu ve 2015′li yıllarda 2 derecelik artışa maalesef eriştik. Tabii bu 2 derecelik artış son derece önemli. Bilim adamları tarafından 2 derecelik artış bir eşik olarak kabul ediliyor. Bu artışın geçilmemesi gerektiğini söylenirken gelişmiş ülkeler sanayileri için buna kayıtsız kalıyor.”

El Nino Etkisi

NASA, NOAA (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) ve Japon Meteoroloji Ajansı’nın yayınladığı Ocak ve Mayıs ayları arasındaki verilere göre 2014’te son 30 yılın en sıcak günleri yaşanıyor. Mayıs ayı verileri tek başına değerlendirildiğinde de yine aynı şekilde önümüzdeki 3 ay içerisinde rekor sıcaklıklar bekleniyor.

Uzmanlar, bu küresel sıcaklık yükselmesinin bir ‘El Nino’nun yaşanmakta olduğunun belirtisi olarak da yorumluyorlar. El Nino Güney Salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. El Nino ve La Nina, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olayların genel adı olarak kullanılmaktadır. Son olarak El Nino etkisi 2010 yılında görülmüştü.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinde atmosferde biriken sera gazlarının da olumsuz etkisi gözleniyor.