Suriye’de Barış Umudu

Suriyeli muhalif güçlerin Esad Hükümeti ile barış görüşmelerine hazırlandığı bildiriliyor. Wall Street Journal’dan Ayla Albayrak’ın ‘Middle East News’i kaynak gösterdiği haberine göre, Suriyeli muhalefet liderleri, barış görüşmelerine katılmayı ve ülkede savaşmakta ...

Suriye’de Barış Umudu (11 Kasım 2013)

Suriyeli muhalif güçlerin Esad Hükümeti ile barış görüşmelerine hazırlandığı bildiriliyor.

Wall Street Journal’dan Ayla Albayrak’ın ‘Middle East News’i kaynak gösterdiği haberine göre, Suriyeli muhalefet liderleri, barış görüşmelerine katılmayı ve ülkede savaşmakta olup uzun zamandan bu yana müzakereleri kabul etmeyen muhalif güçlerin desteğini kazanmayı amaçladıklarını belirttiler.

Batı’nın desteklemekte olduğu muhalif grupların ana güç birliği olan Suriye Ulusal Konseyi Pazartesi erken saatlerde, Beşar Esad rejimiyle Cenevre’de yapılması teklif edilen görüşmelere katılmak için iki ön koşul öne sürdü. Bunlardan ilki Suriye’deki hapishanelerde tutulmakta olan kadın ve çocuk mahkumların serbest bırakılması, ikincisi ise kuşatma altındaki alanlarda insani yardımı ulaştırmak için koridorlar oluşturulması.

Bu bölgelerin arasında başkent Şam’da muhaliflerin elinde bulunan banliyöler de bulunuyor. Buralarda yaşamakta olan binlerce kişi aylardan bu yana gıda, içme suyu ve ilaç bulamıyor.

Associated Press’in haberine göre, Suriye hükümet yetkilileri ve muhalifler, Pazar günü Şam yakınlarında muhaliflerin elinde bulunan bir kasabadaki ablukayı kaldırmak üzere anlaşmaya vardı. Aktivistler bu sayede bölge halkının haftalardan bu yana ilk kez gıda bulabileceğini belirtti.

Koalisyon üyeleri, çatışmayı sonlandırmak için “düşmanla konuşmanın” elzem olduğunu belirtse de halen barış sürecinin Esad’ın iktidarı bırakmasından geçmesi gerektiğinde ısrarcı.

Konseyin eski başkanı Abdülbaset Sieda Pazar akşamı muhaliflerin İstanbul’da yaptığı toplantıda , “Suriye’deki yıkımın sorumluları politik sürecin parçası olamaz. Esad ve grubu dışarıda bırakılmalıdır.” dedi. Sieda, “Bu bizim kırmızı çizgimizdir. Diğer hükümet ve devletin içindeki diğer kişiler bizim için sorun oluşturmamaktadır,” şeklinde konuştu.

Esad ise, Ekim ayında Lübnan televizyonundan yaptığı açıklamalarda rejim ve muhalifler arasında anlaşmaya varılması umutlarını azalttı. Muhalifleri “paralı asker” olarak isimlendiren Esad gelecek yıl seçimlere katılmak istediğini ifade etti. Diğer yandan Batı tarafından desteklenmekte olan muhaliflerin askeri kanadı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), giderek güçlenen İslamcılar ve el Kaide bağlantılı militanların gerisinde kalmaya başlıyor.

Koalisyonun önde gelen üyelerinden Monzer Akbik, grubun rejimle savaşmakta olan muhalif güçlerden destek bulmayı umduğunu ifade etti.

Koalisyonun kararını vermesinin ardından konuşan Akbik, “Bizim kararlarımıza karşı çıkanların her zaman olabileceğini doğal karşılıyoruz ancak kararlarımızı Suriye’deki farklı gruplara anlatmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız,” dedi.

Ancak Suriye’deki muhalifleri uzun zamandır direndikleri görüşmelere katılmak için ikna etmek zor olabilir.

Suriye’de ağırlıklı olarak Kürtler’in yaşadığı Kamışlı kentinden Arap muhalif aktivist Muhamed Hüseyin, “İstanbul’da güzel otellerde toplanıyorlar bizse Suriye’de acı çekip ölüyoruz,” dedi. Hafta sonu İstanbul’daki konferansa katılan Hüseyin, “Cenevre görüşmelerine karşıyız çünkü bu görüşmeler rejimi güçlendirecek.” dedi.