Kapanan Twitter hesabı yeniden açılan ‘Halepli 7 yaşındaki Bana’nın güvende olduğu bildirildi

Suriye’nin Halep kentinden attığı tweet’lerle kendisinin ve kentte yaşanılanların dramını anlatan ve 200 bine yakın takipçisi olan 7 yaşındaki Bana Alabed’in hesabı dün silinmişti. Bu akşam saatlerinde yeniden aktif hale getirilen hesaptan annesi bir tweet...

Kapanan Twitter hesabı yeniden açılan ‘Halepli 7 yaşındaki Bana’nın güvende olduğu bildirildi (5 Aralık 2016)

Suriye’nin Halep kentinden attığı tweet’lerle kendisinin ve kentte yaşanılanların dramını anlatan ve 200 bine yakın takipçisi olan 7 yaşındaki Bana Alabed’in hesabı dün silinmişti. Bu akşam saatlerinde yeniden aktif hale getirilen hesaptan annesi bir tweet daha attı. BBC ise, yaşamından endişe edilen Bana’nın güvende olduğunu bildirdi.

Rusya destekli rejim güçlerinin, kentin doğusunu ellerinde bulunduran cihatçılara karşı operasyona başlamasıyla birlikte, 26 Eylül’de açılan hesaptan ‘annesi ile birlikte’ attığı İngilizce tweet’lerle Halep’te ‘yaşanılanları’ dünyaya duyuran 7 yaşındaki Bana Alabed’in Twitter hesabı dün kapandı. Ajanslar kendisinden haber alınamadığını bildirdiler.

Anne ve kızın ortadan kaybolması üzerine Twitter'da "#WhereisBana" etiketiyle Bana'nın yerini soran bine yakın mesaj paylaşıldı.

Bana Alabed, @AlabedBana adlı twitter hesabından 3 aydır "kuşatma altındaki yaşamlarını" takipçileri ile paylaşıyordu.

Bana, son 3 haftadır ise "bombalar altında yaşamın" güncesini tutuyor, hesabı takip eden 138 bin kişiye seslenerek yardım çağrısı yapıyordu.

Bana’nın annesi "Fatemah", Cumartesi günü attığı son tweet’inde, "Ordunun bizi yakalayacağından eminiz. Birbirimizi başka bir gün göreceğiz sevgili dünya. Hoşçakalın" yazmıştı.

27 Kasım'daki mesajında Bana, "Bu gece evimiz yok. Bombalandı ve biz enkazda kaldık. Cesetler gördüm ve ben de neredeyse ölecektim" demişti. Mesaja iliştirilen fotoğrafta Bana'nın toz içinde olduğu görülüyordu. Aynı gün Bana, herkesin kendileri için dua etmesini isteyerek, "Şu an ağır bombardıman altındayız. Ölüm ve yaşam arasındayız" mesajını paylaşmıştı.

Daha sonra ise Bana'nın annesi "Fatemah", attığı bir tweet’te Bana'nın öldüğü gördüğünü yazmış, ancak daha sonra bunun başka bir kız çocuğu olduğunu söyleyerek önceki tweetini sildiğini söylemişti.

Propaganda aracı mıydı?

‘Annesinin yardımıyla’ da olsa, süper İngilizcesi ve enkaz altından bile tweet atabilmesi ile herkesi şaşırtan Bana’nın kapatılan hesabının “propaganda amacıyla” açılmış olabileceği öne sürüldü.

Barbara McKenzie,  bu konuda kişisel bloğunda "Bana of Aleppo: the Story So Far" adlı ayrıntılı bir araştırma yayınladı.

Başka bir iddiada da, Bana’nın hesabının kapatılmasına, annesinin telefon görüşmelerinin devlet tarafından ele geçirilmesinin neden olduğu öne sürüldü. Bu görüşmelerde Bana'nın annesinin para pazarlığı yaptığı iddia ediliyor.

Bana’nın hesabı yeniden açıldı

Haber yayına hazırlandığı sırada Bana Alabed’in @AlabedBana adlı twitter hesabının yeniden açıldığı görüldü. Ancak azaldığı görülen (89 bin) takipçi sayısının da dakikalar içerisinde yeniden artmaya başlayarak yeniden eski sayısına ulaştığı (201 bin) gözlemlendi.

Hesap açıldıktan Bana’nın annesi "Fatemah", attığı tweet’te, saldırı altında olduklarını, hiçbir yere gitmediklerini, her dakika sonlarının yaklaştığını belirtip, bizim için dua edin diyerek veda etti.

Bu arada BBC, hesabı yeniden açıldıktan sonra, yaşamından endişe edilen Bana’nın güvende olduğunun öğrenildiğini bildirdi.