İşte ‘Yeni Türkiye’ Ekonomisi

Son veriler ekonominin raydan çıktığını gösteriyor Enflasyon öngörülenin üzerinde, büyüme ise beklentilerin altında gerçekleşti. 2014’ün ikinci çeyrek verileri, Türkiye ekonomisinin 17’nci sıradaki yerini kaybettiğini gösteriyor. Fitch Ratings, Türkiye’deki enflasyon...

İşte ‘Yeni Türkiye’ Ekonomisi (11 Eylül 2014)

Son veriler ekonominin raydan çıktığını gösteriyor

Enflasyon öngörülenin üzerinde, büyüme ise beklentilerin altında gerçekleşti. 2014’ün ikinci çeyrek verileri, Türkiye ekonomisinin 17’nci sıradaki yerini kaybettiğini gösteriyor. Fitch Ratings, Türkiye’deki enflasyon oranının ekonomik dengelenme için risk teşkil ettiğini belirtti.

Bugün Türkiye konferansını gerçekleştiren kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 2015 genel seçimleri öncesinde Türkiye’de popülist ekonomi politikalarının devreye sokulması riski olduğunu söyledi. Kurum, Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskının da devam edebileceğini belirtiyor. Ayrıca Fitch’e göre, Türkiye’deki enflasyon oranı ekonomik dengelenme için risk teşkil ediyor.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç ve Fitch Türkiye Analisti Paul Rawkins’in de konuşma yaptığı toplantıda Rawkins, Türkiye’deki “yüksek ve dalgalı” enflasyonun kredi notu görünümü için zayıf bir nokta oluşturduğuna dikkati çekti.

Kredi derecelendirme kuruluşuna göre seçimler öncesinde kamu maliyesini olumsuz yönde etkileyecek harcamaya dönük ekonomi politikalarının devreye sokulması riski hâlâ devam ediyor.

Enflasyondaki yükselişe karşın para politikasının gevşetildiğini söyleyen Fitch, “Banka üzerindeki siyasi baskıların seçimlerden önce de devam etme riski var” dedi.

Yılın ikinci çeyreğinde büyümenin beklenenden zayıf gelmesinin Merkez Bankası üğzerindeki baskıları da artırabileceği ifade ediliyor.

Türkiye’nin 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olacağına yönelik propaganda yapıladursun dün açıklanan 2014’ün ikinci çeyrek büyüme verileri Türk ekonomisinin 17’nci sıradaki yerini de kaybettiğini gösteriyor. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3 beklenen büyüme yüzde 2,1 gelirken halkın tüketimi deyim yerindeyse durdu. Milli gelire mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak bakıldığında ise büyüme değil, küçülme yaşandı. (İnfografik: Tarık Yılmaz)

Aşağıdaki infografiği büyütmek için üzerine tıklayınız: