İspanya ve Fransa’da İşsizlik Tarihi Bir Rekora Ulaştı, Halk Sokaklara Döküldü

Avrupa’da ekonomik krizle mücadele eden ülkelerde sular durulmuyor. İspanya’daki işsiz sayısı rekor kırarak 6,2 milyon kişiye yükseldi. Bu rakam ülke nüfusunun yüzde 27’sine denk geliyor. Böylece işsizlik, 1976 yılında diktatör Franco’nun ölüp, ülkede demokrasiye ...

İspanya ve Fransa’da İşsizlik Tarihi Bir Rekora Ulaştı, Halk Sokaklara Döküldü (27 Nisan 2013)

Avrupa’da ekonomik krizle mücadele eden ülkelerde sular durulmuyor.

İspanya’daki işsiz sayısı rekor kırarak 6,2 milyon kişiye yükseldi. Bu rakam ülke nüfusunun yüzde 27’sine denk geliyor. Böylece işsizlik, 1976 yılında diktatör Franco’nun ölüp, ülkede demokrasiye geçilmesinden bu yana en yüksek düzeye ulaşmış oldu.

Fransa ise, 3 milyon 224 bin 600 işsiz sayısıyla1997 Ocak ayındaki işsizlik rekorunu kırmış bulunuyor.

İspanya’da işsizlik rekor üstüne rekor kırıyor….
Ülkede işsizlerin sayısı 6,2 milyona yükseldi. Bu haber dünya basının da gözlerini İspanya’ya çevirmesine neden oldu.

Yabancı medya İspanya’dan gelen bu çarpıcı rakamları “İspanya’da aileler fakirlik içinde…” “Rajoy sefaleti önleyemiyor” gibi başlıklarla aktardı.

İşsizliğin en yüksek yaşandığı bölge Endülüs

İstihdam oranlarına bakıldığında İspanya’nın on yıl geriye gittiği görülüyor.
İş bulmayı başaran İspanyollar ise kötü çalışma koşullarından ve sabit iş imkânlarının yokluğundan şikâyet ediyor.

İşsizliğin en yüksek olduğu  bölge ise Endülüs… Endülüs Özerk Yönetiminde işsizlik oranının yüzde 34’e yükseldiği belirtiliyor.

İspanya’da çalışabilecek durumda olanların yüzde 27’sinin işi yok.

Gençler arasında işsizlik oranı yüzde 57’ye yükseldi. Çalışanlarla çalışmayanların sayısı ise tehlikeli bir şekilde birbirine yaklaşıyor. Ülkede 15 milyon emekli ve işsize karşılık, 16 milyon çalışan nüfus bulunuyor.

Krizin başladığı 2008 yılında işsizlerin sayısı yaklaşık 2 milyon iken, 2013 yılında bu rakam 6 milyonu aştı.

İspanyollar akrabalarının yanlarına taşınıyor

İspanyol aileler bu krizle başa çıkabilmek için akrabalarının yanına taşınmayı tercih ediyorlar.
Ülkede geçtiğimiz üç ayda 14 bin aile evini kapatarak akrabalarının yanına taşındı. Bu rakam İspanya’da daha önceden benzeri görülmemiş  toplumsal bir değişime işaret ediyor.

Fransa’da da 3.2 milyon işsiz ile tarihi rekor

Fransa’da da önceki gün yayımlanan verilere göre 3 milyon 200 bin işsiz bulunuyor.

Bu seferki veriler tarihi öneme sahip. Mart ayında birinci kategoride 3 milyon 224 bin 600 işsiz sayısıyla Fransa 1997 Ocak ayındaki işsizlik rekorunu kırmış bulunuyor.

İkinci ve üçüncü kategorilerle birlikte ele alındığında ise işsizlerin toplam sayısı 5 milyonu geçiyor.

İşsizlikten en çok muzdarip olanlar ise 25 yaş altındaki gençler ve uzun süredir işsiz olanlar.

İşsizlikteki bu rekor, iktidar için yeni bir darbe niteliğinde. Çin ziyaretine devam eden François Hollande’dan “Fransız halkı bu ulusal amaç etrafında toplanmalı; halkımızı bir araya getirmesi gereken bu amaç da işsizlikle mücadeledir” dedi.

Hükümetten gelen tepki ise, her zamanki gibi verilerin kendilerinden önceki iktidarın politikalarının bir sonucu olduğu şeklindeydi.

İspanya ve Portekiz’de halk sokaklara döküldü

Kemer sıkma politikalarına, artan işsizliğe tepkili olan İspanyollar ve Portekizliler dün alanlardaydı. İspanya’da düzenlenen “meclisi işgal et” eylemi olaylı biterken, Portekizliler ise devrimin yıldönümünde hükümeti protesto etti.

Euronews’in haberine göre eylemciler başkent Madrid’de İspanyol Meclisi yakınlarında toplandı. Polis ise meclise çıkan yolu barikatlarla kapattı. Meclise giden tüm yolları kapatan polis, bin 400 güvenlik görevlisi ile meclis çevresini adeta ablukaya aldı. Eylemcilerin barikatları yıkmaya çalışması üzerine arbede yaşandı. Polis göz yaşartıcı bomba kullanırken, protestocular ise taş atarak cevap verdi. Çıkan olaylarda 14 polis hafif yaralandı, 15 kişi ise gözaltına alındı.

Öte yandan, ekonomik krizin derinden etkilediği bir başka Avrupa ülkesi olan Portekiz’de de halk alanları doldurdu.

Portekiz’de 1974’te yapılan Karanfil Devrimi’nin yıldönümünde hükümet ve tasarruf tedbirleri protesto edildi. Başkent Lizbon sokaklarında devrim sırasında yasak olan şarkıyı söyleyen eylemciler, IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu’ndan oluşan Troyka aleyhine slogan attı.