Dünya

Dünyada Koronavirüsü umursamayan ve hiçbir önlem almayan tek ülke Belarus

Kuzeydoğu Avrupa’da ‘Beyaz Rusya’ diye de anılan, ‘votka ve saunanın Covid-19'u bitireceğini’ düşünen bir cumhurbaşkanı tarafından yönetilen, 9,5 milyon nüfuslu, kendi halinde bir ülke olan Belarus’tan ‘votka-limon’ tadında insan manzaraları…...

Dünyada Koronavirüsü umursamayan ve hiçbir önlem almayan tek ülke Belarus (1 Nisan 2020)

KAMİL ERYAZAR

Kuzeydoğu Avrupa’da ‘Beyaz Rusya’ diye de anılan, ‘votka ve saunanın Covid-19’u bitireceğini, traktör kullanmanın iyi geleceğini’ düşünen bir cumhurbaşkanı tarafından yönetilen, 9,5 milyon nüfuslu, kendi halinde bir ülke olan Belarus’tan ‘votka-limon’ tadında insan manzaraları…

Koronavirüs pandemisi nedeniyle dünya genelindeki ölümlerin sayısı 42,000’e yükselirken, vaka sayısı ise 850,000’i aştı. Uluslararası organizasyonlar iptal edildi. Birçok ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edilmek zorunda kaldı. Avrupa ve Amerika başta olmak üzere tüm dünyada, Birinci Dünya Savaşı sırasında başlayıp 1918 – 1920 yılları arasında 50 ile 100 milyon arası insanın ölümüne neden olan ve tarihe yanıltıcı bir isimle ‘İspanyol Gribi’ olarak geçen salgından sonra ilk kez küresel düzeyde olağanüstü bir dönem yaşanıyor.

Korona virüs salgını dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, Belarus’ta hayat hiçbir şey olmamış gibi devam ediyor.

Ülke sınırları hâlâ açık, insanlar işe gitmeye devam ediyor. İşin en ilginç yanı da seyircilerin ‘sosyal mesafe’ kuralına uymadığı spor karşılaşmalarının da devam ediyor oluşu.

Ülkenin iki komşusundan biri olan Ukrayna artan vakalar nedeniyle OHAL ilan ederken, diğer komşusu Rusya’da okullar tatil edildi, işyerleri kapatıldı, tüm uçuşlar durduruldu ve sokağa çıkmaya da sınırlama getirildi.

“Panik yok… Panik yok…”

Salgına karşın ülkedeki aktviteleri iptal etmeyi ve iş yerlerini kapatmayı reddeden Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, “Olur böyle şeyler, en önemlisi panik yapmamaktır” açıklamasında bulunduktan sonra, İstihbarat Servisi’ne de “Panik yaratan alçakları yakalayın” talimatını verdi.

‘Korona’ya karşı votka ve sauna’

Lukaşenko konuya ilişkin yaptığı son açıklamada “Votka ve saunanın Covid-19’u defedeceğini” ileri sürdü.

Ülkedeki spor müsabakaları devam ettiği gibi, eğlence yerleri de normal bir şekilde işlemeye devam ediyor. Vatandaşlara votka içme ve bol bol saunaya gitme çağrısı yapan hükümet halka sadece sosyal mesafe bırakmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Ayaklarımız üzerinde ölmek dizlerimiz üzerinde yaşamaktan iyidir”

Başkan Lukaşenko da bizzat kendisi Cumartesi günü bir buz hokeyi maçında oyuncu olarak yer aldı ve sporun en iyi anti-virüs ilacı olduğunu belirterek “Ayaklarımız üzerinde ölmek dizlerimiz üzerinde yaşamaktan iyidir. Siz burada hiç havada uçuşan virüs görüyor musunuz? Ben de görmüyorum çünkü burası buzdolabı gibi” dedi.

‘Günde 50 ml votka için’

1994’ten bu yana iktidarda olan Lukaşenko, virüs konusunda salgının başlangıcından beri rahat tavırları ile dikkat çekti. Son olarak da vatandaşlarının iş saatleri dışında günde 50 ml votka içmesini ve bunun da tamamen Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tavsiyeleri ile uyumlu olduğunu ileri sürerek, bunun yanında zamanında kahvaltı yapmak gerektiğini ekledi.

Lukaşenko, Rusya’da uygulanan önlemleri ise ‘kitle histerisi ve psikotik’ olarak nitelendirdi. İkinci Dünya Savaşı gazilerinin yürüyüş yaptığı 9 Mayıs kutlamalarının iptal edilmeyeceğini de duyuran Lukaşenko, “Hiçbir şeyi iptal etmiyoruz ve planlanmış olan tüm etkinlikleri gerçekleştireceğiz. Tanrı bizi koronavirüsten korusun” şeklinde konuştu.

Belarus’a özel Koronavirüs ilacı: ‘Traktör hapı’!

Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, 16 Mart Pazartesi günü insanlara koronavirüs pandemisinin üstesinden gelmek için kırsal alanda çalışmayı önermişti.

Lukashenko, özellikle traktörlerin dikkatini dağıtmanın bir yolu olarak kullanılabileceğini belirterek, “Sadece şimdi, bir köyde çalışmak zorundasınız. Televizyon izlemek güzel: insanlar traktörlerde çalışıyor, kimse virüsten bahsetmiyor” demiş ve “Orada traktörler ve tarlalar herkesi iyileştirecek” diye de eklemişti.

Başkanın bu sözlerine tepki olarak, 8 Ball tasarım stüdyosu, virüsü “tedavi etmek” (!) veya en azından koronavirüs salgını sırasında moralleri yüksek tutmak için Tractorine adlı anti-COVID şeker hapları üreterek, marketlerde satışa sundu.

Belarus’taki Şirketler Coronavirus’a Rağmen Çalışmaya Devam Edecek

“Belarus’taki işletmeler, ülkedeki koronavirüs COVID-19’daki mevcut duruma rağmen normal modda çalışmaya devam edecektir.”

Karar, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko ile 31 Mart’ta bir araya geldikten sonra Belarus Cumhuriyeti Ulusal Meclisi Başkanı Natalya Kochanova tarafından duyuruldu.

Toplantı, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimleri için hazırlıklar, ekonomik durum ve koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasını önlemeye yönelikti.

Yetkiliye göre, ekonomik konular yetkililer için özellikle endişe verici, özellikle de bölgelerin eşit gelişimi ve ülkedeki her girişimin çalışması.

“Koronavirüs nedeniyle yakın işletmelerle çok fazla konuşma yapıldı ve çalışmayı bıraktı. Cumartesi günü cumhurbaşkanımız adına, ülkemize gelen bulaşıcı bir hastalık olan problemle ilgili gerçek duruma bakmak için Vitebsk bölgesine gittim.

Doktorların kendileri, işin çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Ekonomi yüksek bir önceliktir. Anlıyoruz: salgın geçecek, enfeksiyon geçecek ve ülkeye ne olacak? ” dedi.

Natalia Kochanova, Vitebsk bölgesindeki durumu kesinlikle kontrol edilebilir olarak nitelendirdi. Başkan ayrıca başkanına DSÖ uzmanlarını ülkedeki sağlık sistemi değerlendirmesi yapmaya davet etmeleri talimatını verdi.

Halk yine de çekiniyor

Tüm bunlara karşın başkent Minsk sokaklarındaki insan sayısı oldukça azalmış durumda. Halk her şeye karşın evde kalmayı tercih ediyor. Okullar halen açık olmasına karşın çok sayıda öğrenci ‘hasta oldukları’ gerekçesiyle okula gitmiyor.

İlk ölüm gerçekleşti

9,5 milyon nüfuslu ülkede, Avrupa’da virüsün en olumsuz etkilediği İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelere kıyasla daha az sayıda vaka var. Ülkede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin olduğu ancak bunların resmi kayıtlara ‘Koronavirüs’ olarak geçmediği iddia ediliyordu.

Belarus Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede Koronavirüse yakalanan kişi sayısı son üç gün içinde 58 kişi artarak 152 kişiye yükselirken, virüs kaynaklı ilk can kaybı ise bugün (31 Mart) gerçekleşti.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi 75 yaşındaki tiyatro sanatçısı Viktor Daşkeviç oldu.

Daşkeviç’in eşi yaptığı açıklamada, Viktor Daşkeviç’in ilk gittiği hastanede kendisine zatürre teşhisi konduğunu ve ilk koronavirüs testinin negatif çıktığını, ancak rahatsızlığının artması üzerine gittiği diğer hastanede yapılan testte sonucun pozitif çıktığını söyledi.

GÜNCELLEME: Can Kaybı 3’e, vaka sayısı 168’e yükseldi

Belarus Sağlık Bakanlığı’ndan bugün (1 Nisan) yapılan açıklamada Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 3’e, tespit edilen vaka sayısının ise 168’e yükseldiği açıklandı. Açıklamada ayrıca 2.791 kişinin de evlerinde tıbbi gözetim altında tutulduğu belirtildi.

Bu arada, Brest kentinde ilk pozitif test sonucu alındığı ve bu hasta ile teması olduğu ve ayrıca COVID-19 vakalarının kayıtlı olduğu ülkelerden gelen 69 kişinin de hastanelerde karantina altına alındığı açıklandı.

Futbol Ligi’nde İkinci Yarı Başladı

Belarus Futbol Ligi’nde ikinci yarı da tüm risk ve uyarılara karşın ertelenmeyerek başladı. Bazı taraftarların durumu protesto ederek stadyuma gitmemelerine karşın yine de tribünlerin boş kalmadığı görüldü.

Profesyonel Futbolcular Birliği: Belarus’ta Lig’in hâlâ devam etmesi akıl almaz

Dünya genelinde 65 bin profesyonel futbolcuyu temsil eden Uluslararası Profesyonel Futbolcular Birliği, koronavirüs salgınına karşın, Belarus’ta futbol liginin hala devam etmesinin “akıl almaz” olduğunu açıkladı.

Eski Sovyetler Birliği cumhuriyeti, Avrupa’da üst düzey futbolun hala sürdüğü tek ülke. Bu hafta sonu Belarus Birinci Ligi’nde sekiz maçın oynanması planlanıyor.

FIFPRO Genel Sekreteri Jonas Baer-Hoffman “Futbol dünyasının geri kalanında alınan önlemlerin alınması için çağrıda bulunuyoruz. Bunun hala devam etmesi açıkçası akıl almaz” dedi.

Baer-Hoffman ayıca “Bu standartların sınırın hemen ötesine kıyasla niye bu kadar farklı olduğunu sanırım kimse açıklayamaz. Mantık size aynı standartların uygulanması gerektiğini söylüyor ve bunun için lobi yapacağız” diye konuştu.

BELARUS’UN EKONOMİSİ

Belarus’un başkenti Minsk, Sovyet döneminden kalma büyük sınai kuruluşlara ev sahipliği yapmakta olup burada makine, traktör, kamyon, otomobil motoru, rulman, elektronik eşya, buzdolabı ve tekstil ürünleri imalatı ağırlık kazanmaktadır. Ülkenin ikinci büyük kenti olan Gomel’de başta zirai makineler olmak üzere makine imalatı gelişmiştir. Ayrıca Gomel bölgesi sınırları içerisinde petrol rafinerileri de bulunmaktadır. Büyük kimya fabrikaları Mogilev ve Grodno kentlerinde bulunmakta olup, burada yapılan üretimin çoğunluğu Rusya’ya ihraç edilmektedir. En verimli tarım bölgeleri ise Gomel ve Brest olarak öne çıkmaktadır.