Medya

2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 5

Pandemi dönemi ve karantina sürecinden en kârlı çıkan ZOOM ile yeni dünya milyarderi Eric Yuan’ın ilginç yaşam ve başarı öyküsü…...

2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 5 (5 Ağustos 2020)

KAMİL ERYAZAR

Pandemi Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Etkiledi? Dünyadaki Son Durum

Koronavirüs ile birlikte zorunlu evde kalan dünya, sosyal medyaya sarıldı. Geçen yıla göre sosyal medya kullanıcı sayısında yüzde 9,2’lik artış oldu.

COVID-19 salgınının beraberinde getirdiği yeni yaşam düzenine uyum süreci insanların günlük rutinlerini ve alışkanlıklarını değiştirdi. Salgın nedeniyle eve kapanmak zorunda kalan insanlar, bilgi almak, işlerini sürdürmek ve sosyalleşmek için sosyal medyayı daha yoğun kullanmaya başladı.

Pandemi sürecindeki karantina döneminde zorunlu evde kalma nedeniyle gelişen uzaktan eğitim ve evden çalışma modellerine bağlı olarak ‘video konferans’ uygulamalarına olan talep de arttı. Salgının henüz bitmemiş olması nedeniyle dünyanın dört bir yanında on milyonlarca kişi hâlâ ‘evden çalışmaya’ ve ‘uzaktan eğitime’ devam ediyor.

Pandemi döneminde tüm sosyal ağların kullanıcı sayıları ve kullanım süreleri arttı. Video, sosyal medyada en iyi performans gösteren içerik olmayı yine sürdürüyor. Bu dönemden en kârlı çıkanlar ise, Z kuşağının gözdesi, kısa video paylaşım ağı TikTok, video konferans – görüntülü konuşma uygulaması Zoom ile dünyanın en popüler dijital yayıncılık platformu, dizi ve film yayın ağı Netflix oldu.

PANDEMİ DÖNEMİ ve KARANTİNA SÜRECİ EN ÇOK ZOOM’A YARADI!

Pandemi dönemi ve karantina sürecinden en kârlı çıkan ZOOM ile yeni dünya milyarderi Eric Yuan’ın ilginç yaşam ve başarı öyküsü…

Pandemi sürecindeki karantina döneminde zorunlu evde kalma nedeniyle gelişen uzaktan eğitim ve evden çalışma modellerine bağlı olarak ‘video konferans’ uygulamalarına olan talep de arttı. Salgının henüz bitmemiş olması nedeniyle dünyanın dört bir yanında on milyonlarca kişi hâlâ evden çalışmaya devam ediyor.

Artan talep en çok da ‘görüntülü konuşma’ uygulaması Zoom’a yaradı. 2011 yılında kurulan ve merkezi ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan, video öncelikli tümleşik iletişim sağlayıcısı Zoom Video Communications, bir anda dünya çapında en popüler uygulama haline geldi. Güvenlik açıklarına rağmen hem kullanıcı sayısını hem de gelirlerini arttırdı.

Sokağa çıkma kısıtlamaları başladığında Zoom popülaritesini artırmak için Çin ve İngiltere dahil çok sayıda ülkede ücretsiz sürümüyle ilgili sınırlamaları kaldırdı.

Zoom geçtiğimiz Mart ayında 20 milyon kez akıllı cihazlara indirilerek, TikTok’un ardından en çok indirilen ikinci uygulama oldu.

Şirketin piyasa değeri 58 milyar doların üzerine çıkarak rekor kırdı. Yatırımcıların, koronavirüs pandemi döneminde bu programın kullanımının artmasının uzun süreli bir kâr artışına dönüşebileceği beklentisi ile şirket hisselerini almaları sonucu yüzde 160’tan fazla değer kazandı. Şirketin hisse senetleri şimdi tahmini kârının 55 kat üzerinde işlem görmeye başladı. S&P 500 Endeksi’ndeki yazılım ve hizmetleri sektörü hisselerinde ise bu değer ortalama 7 katı seviyesinde.

Nisan 2020 kullanım oranlarına göre, toplam toplantı süresi yıllık 2 trilyon dakikayı geçti. Nisan 2020’de günlük 300 milyon toplantı katılımcısına ulaşıldı. Dünya genelinde Zoom çalışanlarının sayısı da 2 bin 800’ü aştı.

Zoom’un Kurucu CEO’su Eric S. Yuan, bu durumdan memnuniyetini yaptığı açıklama ile şöyle dile getirdi: “Zoom platformunun bu yılın birinci mali çeyreğinde dünyanın dört bir yanındaki artan kullanım oranları bizi çok mutlu etti. Covid-19 krizi, Zoom kullanarak dağıtık, yüz yüze etkileşimler ve bir arada çalışmaya yönelik talebi artırdı. İnsanlar Zoom’u iş, eğitim ve kişisel hayatlarına entegre ettikçe, kullanım senaryolarının sayısı da hızla arttı. Kendilerini, müşterileri ve küresel topluluğu kriz esnasında desteklemeye adayan Zoom çalışanlarımızla gurur duyuyorum. Onların olağanüstü çabaları ile mevcut ve yeni müşterilerimize yüksek kalitede video hizmetleri sağlayabildik. En iyi online eğitim deneyimini sağlayabilmek için dünyanın dört bir yanında Zoom’u seçen 100 binden fazla K-12 (ilköğretim ve orta öğretim) seviyesinde okulun da aralarında bulunduğu, benzeri görülmemiş bir ücretsiz katılımcıyı da Zoom ile destekledik.”

Kullanıcı sayısı ve gelirde büyük artış

30 Nisan 2020’de sona eren ilk çeyrek için finansal sonuçlarına göre, ‘toplam 10’dan fazla çalışana sahip’ müşteri sayısı 2019 mali yılının ilk çeyreğine göre yüzde 354 artarak 265 bine ulaştı. Son bir yıl içinde gelirlere 100 bin doların üzerinde katkıda bulunan 769 müşteriden elde edilen gelir, geçen yılın aynı çeyreğine göre yaklaşık yüzde 90 artış gösterdi. Geçen mali yılın aynı çeyreğini izleyen 12 aylık dönemde, ‘10’dan fazla çalışanı olan’ müşterilerde dolar bazında büyüme oranı, arka arkaya 8 çeyrek boyunca yüzde 130’u aştı.

Zoom’un bu Finans Raporu, Pandemi’nin başladığı zamandan bu yana açıkladığı ilk rapor oldu. Aynı zamanda şirketin video sohbet yazılımının, dünyanın evde kaldığı dönemde iş toplantıları ve aile bireyleriyle ya da arkadaşlarıyla iletişim halinde kalmak için kullandığı ana araç olduğunu da gösteriyor.

Zoom daha önce her gün 300 milyon toplantı katılımcısına ulaştığını söylemişti. Geçtiğimiz Aralık ayında bu sayı sadece 10 milyondu. Bu sayı Nisan ayında tepe değerinden aşağı düşse bile, Zoom CFO’su Kelly Steckelberg, yatırımcılarla düzenlediği finans toplantısında, uzun vadede bu 300 milyon rakamının geçileceğini düşündüğünü belirtti.

Gelirini yüzde 169 arttırdı

Zoom, kısa süre önce 30 Nisan 2020’de sona eren 2021 mali yılı birinci çeyrek döneminin değerlendirmesini paylaşmıştı. Belirtilen dönemde toplam gelirini yüzde 169 artırarak 328,2 milyon dolara çıkartan şirket, 10’dan fazla çalışana sahip müşteri sayısını ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 354 artırdı.

Türkiye’deki kullanıcı sayısı 139 kat arttı

Bugüne kadar ülke bazında veri açıklamayan Zoom, Ocak-Nisan 2020 arasında Türkiye pazarındaki değişimi de paylaştı. Buna göre, ücretsiz kullanıcı kayıt sayısı Nisan 2020’de Ocak ayına göre 139 kat arttı. Açıklamada ‘10 ve daha fazla çalışana sahip’, ücretli Zoom müşterilerinin sayısının 10 kat büyüdüğüne yer verildi.

Güvenlik açıkları Zoom’u zor durumda bıraktı

Öte yandan, kullanıcılarının sayısının hızla artması Zoom’un kapasitesini de zorlamaya başladı. Bir anda kullanıcı sayısının 30 katına çıkması, güvenlik açığı sorunlarını da birlikte getirdi. Kişisel bilgileri deşifre olan kullanıcılar zor anlar yaşadı. Şirket, video sohbetleri, tamamen şifrelenmiyor olmasına karşın ‘öyleymiş gibi göstermesi’ nedeniyle yoğun şekilde eleştirildi. Rahat kullanım amacıyla getirilen özellikler, taciz gibi durumların ortaya çıkmasına da neden oldu. Aynı zamanda Mac yükleyicisi de, işleri hızlandırmak adına zararlı yazılıma benzer bir davranışı gösterirken yakalandı.

Şirket çoğu ödeme yapmayan yeni kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için kapasitesini genişletmek zorundaydı, bunun için de yeni yatırımlar yaptı.

Bilgisayar korsanlarının bazı Zoom görüşmelerine sızması ve güvenlik açıklarını ortaya çıkarması ise şirketin itibarına zarar verdi. Şirketin kullanıcı bilgilerini Facebook’a gönderdiği de ortaya çıktı. Oysa başta uygulamanın güvenli olduğu ve görüşmelere katılan herkesin izlenebildiği iddia edilmişti.

Bu süreçte Zoom’un Çin’deki faaliyetleri de gündeme geldi. Şirketin ülkede 700’den fazla personeli var, bunların çoğu ürün geliştirme ekibinde. Zoom’un bu nedenle hükümetler tarafından kullanılamayacağına dair uyarılar da yapıldı.

ABD vatandaşı da olan Eric Yuan, Nisan ayında güvenlik açıkları için özür diledi ve uygulamada yaptıkları, Zoom’un sorunlarını çözme amaçlı bazı değişiklikleri kamuoyuna açıkladı.

Zoom, güvenlik tarafındaki sorunları düzeltmek için önce yeni özellikleri çıkarmayı 90 gün boyunca askıya aldı. Şüpheli yazılım izlenimi yaratan dosya yükleyicisi ya da davetsiz misafirlerin toplantıya sızmasına neden olan bazı özelliklerle ilgili sorunlar çözüldü ya da en azından iyileştirildi. Gerçek anlamda uçtan uca şifreleme için ise çalışmalar henüz devam ediyor.

Mayıs ayında ise Zoom, Keybase adı verilen ve kimlik servisi sunan bir girişimi satın aldı ve mühendislerini de WhatsApp’ta kullanılmakta olan uçtan uca şifreleme yöntemi ile güvenlik çözümü geliştirmeleri için görevlendirdi. Ancak şirket, geçtiğimiz günlerde söz konusu özelliğin sadece ücretli üyeliği olan kişilere geleceğini duyurunca, ücretsiz kullanıcılara bu özelliği vermemesinden dolayı uzunca bir süre eleştirilere hedef oldu.

Zoom yeni bazı atamalar da yaptı, emekli general ve ABD Başkanı Donald Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı H R McMaster’ın da artık şirket için çalışacağını açıkladı.

Uzaktan çalışanlara yeni çözüm: Zoom for Home

Zoom, uzaktan çalışan profesyonellerin bağlanmasını kolaylaştırmak ve donanım ihtiyaçlarını tek noktada çözmek için “Zoom for Home” çözümünü piyasaya sundu.

Zoom for Home kategorisinde pazara sürülen ilk cihaz ise Zoom for Home – DTEN ME oldu. Zoom, Zoom for Home çözümü için DTEN firması ile ortaklığa da gitti. 27 inç büyüklüğünde All-in-One yani hepsi bir arada bir cihaz olarak karşımıza çıkan Zoom for Home – DTEN ME, video görüşmeler için geniş açılı 3 dahili akıllı kamera, toplantı ve telefon çağrıları için 8 mikrofon dizisi ve etkileşimli ekran paylaşımları gerçekleştirmek için de dokunmatik ekran sunuyor.

Basit bir kurulama sahip olan Zoom for Home – DTEN ME ile Zoom Meetings lisansına sahip her kullanıcı bağlantı kurabiliyor. Zoom for Home’un diğer donanım çözümleriyle de uyumlu olacak Zoom for Home, Zoom Rooms Appliances yazılımını destekleyen Neat ve Poly gibi donanım sağlayıcıların sunduğu tüm donanım çözümleriyle de uyumlu olarak çalışabiliyor.

Zoom CEO’su Eric S. Yuan konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada: “Geçtiğimiz birkaç ayda uzaktan çalışma prensibini benimsemiş bir kuruluş olarak, uzaktan çalışanlara yönelik yeni bir alan oluşturmamız gerektiğini net biçimde gördük. Kutunun dışında düşünmeye devam ederek, Zoom’un her tür kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayabilen en iyi birleşik iletişim platformu olduğunu kanıtlayan ekibimle gurur duyuyorum.” dedi.

Zoom for Home – DTEN ME, 599 dolarlık fiyat etiketiyle ilk olarak ABD’de satışa sunuldu.

Verizon, BlueJeans’i 500 milyon dolara satın aldı

Verizon Communications, koronavirüs salgını dönemindeki uzaktan eğitim ve evden çalışma sürecinde yıldızı parlayan görüntülü video konferans sistemi Zoom’un rakibi BlueJeans Network‘ü 500 milyon dolardan fazla bir bedele satın aldı. Kesin satış rakamı ise henüz açıklanmadı.

PANDEMİ YENİ BİR DÜNYA MİLYARDERİ YARATTI!

Pandemi döneminde servetini 4,3 milyar dolar arttıran Zoom’un kurucusu 50 yaşındaki Eric Yuan, toplam 11,5 milyar dolar servetiyle, Bloomberg ve Forbes’in  ‘Milyarderler Endeksi’ verilerine göre, dünyanın en zengin 293’üncü kişisi sıralamasına yükseldi.

Zoom’un kurucusu olan Eric Yuan, genç yaşından itibaren Silikon Vadisi’ne gitmeyi hayal ediyordu. Bir gün Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates’in konuşmasından etkilenerek, ABD’ye gitmeye karar verdi. Yıllarca ABD’ye gidebilmek amacıyla vize almaya çalışan Eric Yuan, 8 kez reddedilmesinin ardından pes etmeden tekrar başvurarak 9. denemesinde ABD vizesi alabildi ve 1997 yılında 27 yaşındayken Silikon Vadisi’ne gitti. Burada güçlü yazılım bilgisi sayesinde video konferans yazılımı şirketi olan WebEx’te göreve başladı. Böylelikle bu adımıyla kariyerinde önemli gelişmelere yelken açmıştı.

Bundan 10 yıl sonra WebEx, 3.2 milyar dolara Cisco‘ya satıldı ve Cisco Webex adını aldı. Bununla beraber Yuan, teknoloji devinin mühendislik başkan yardımcısı oldu ve maaşı 6 haneli rakamlara ulaştı.

Cisco’nun işbirliği ile şirket çok hızlı bir şekilde büyüdü. Bu arada Yuan da, müşterileri ile sık sık iletişim halinde olarak işbirliği çözümlerinden memnun olup olmadıkları hakkında bilgi alıyordu. Ancak bir sorun vardı, müşterilerinin memnun olmadıklarını öğrendi. Cisco yönetimiyle konuşup ürünü yeniden tasarlamak istediğini söyleyen Yuan’ın isteği reddedildi, bunun bir hata olduğu ise 3 yıl sonra anlaşılacaktı.

Cisco’da hayal kırıklığı yaşayan Yuan, iş dünyasında, cep telefonlarında da çalışabilecek ve kullanımı daha kolay olacak bir işletim sistemine talep olacağını düşündü. İlk ABD video konferans şirketlerinden biri olan WebEx’te yıllarca çalıştıktan sonra 2011 yılında ayrılıp Zoom‘u kurdu.

O zaman, piyasayı kontrol eden Microsoft ve Cisco gibi büyük oyuncuların yönettiği piyasada başka bir seçeneğe ihtiyaç olmadığını söyleyen yatırımcıların şüpheleri ile karşılaştı.

Yuan, video konferansa ilgisini, gençliğinde şu anki eşiyle buluşmak için sık sık seyahat etmek zorunda kalmasına borçlu olduğunu da söylüyor.

Yuan, yıllarca Santa Clara’daki eski bir ofiste çalışmalarına devam etti. Günlerce bu yazılımı geliştirmek için uğraşan Yuan, ekibi ile birlikte ilk kez kendi yazılımları üzerinden birbirleri ile konuşabiliyordu, herkes çok mutluydu. Bu görüşmeleri daha da ileriye götürerek, sadece ekibi ile değil yatırımcıları ile de kendi yazılım uygulaması olan Zoom üzerinden görüşmeye başladı ve 6.5 milyon dolar yatırım aldı.

Zoom’u stabil versiyonunu yayına alınarak herkese açıldı, kullanıcıların geri dönüşlerini inceleyerek yazılımı daha da geliştirildi. Bu sürümünde tüm cihazlara tam uyumlu olarak çalışan bu yazılım, kısa süre içerinde çok fazla müşteriye sahip oldu.

2015 yılında ise Emergence Capital’dan 30 milyon dolar daha yatırım aldı. Bu güçlü yatırımların ardından Yuan çok daha büyük kurumsal firmaları hedefe almaya başladı. Her girdiği toplantıda kendi uygulamaları olan Zoom’un kullanılmasını isteyerek, yatırımcıları bir anlamda deneyimsel pazarlama ile ikna etti.

NBA hayranı olan ve maçlarını kaçırmak istemeyen Yuan, Zoom sayesinde üç çocuğunun basketbol oyunlarının ve jimnastik buluşmalarının her birine katılma noktasına geldi. Benzersiz bir özellikle ile kullanıcının gerçekte nerede olduğunu gizleyerek bir logo ya da resim göstermek için değiştirebileceği sanal bir arka plan yaratan Zoom, Eric Yuan’ın istediği zaman, istediği yerde olmasına olanak sağladı. İş konusunda da benzer süreçlerden geçen Eric Yuan’ın görünürlüğü 1 milyar dolarlık ürünü sayesinde her geçen gün arttı.

YAZI DİZİSİ BİTTİ

ÖNCEKİ BÖLÜM: