KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİK4 sene ÖNCE
KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİKSınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) ‘2015 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ raporuna göre, dünyada düşünce özgürlüğünün en az ve en çok olduğu ülkeler belirlendi
Buna göre ülkeler, çok kötüden en iyiye doğru 100 ile 0 arasında puanlandırıldı. En kötü ve en iyi 10 ülke sonuçlarını aşağıdaki grafiklerde görebilirsiniz. Tam sonuçlara ise en alttaki etkileşimli harita uygulamasından ulaşabilirsiniz.
Raporda, Türkiye 180 ülke arasında 149’uncu sırada yer aldı.
Bu sonuçla, Afrika kıtasından Nijer, Liberya, Zambiya, Mali ve Zimbabwe gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
Örgüt, raporunda Türkiye’nin haber alma özgürlüğü, siber sansür ve yayın yasağı gibi alanlarda gerilediğini belirtti. Basının en özgür olduğu 5 ülke ise Avrupa’da yer aldı.
Zirvede de adres değişmedi: Finlandiya. Listeye göre bu alanda en kötü ikili ise Kuzey Kore ve Eritre oldu.
Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 154. sırada yer alan Türkiye bu yıl küçük bir artışla 149. sıraya yükseldi ancak dünyada basın özgürlüğünün en kötü olduğu ülkeler liginden kurtulamadı.
DÜNYADA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN EN KÖTÜ OLDUĞU 10 ÜLKE
Freedom House: Türkiye en hızlı gerileyen 3'üncü ülke
Basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House da, yayınladığı yıllık raporunda Türkiye'yi geçen yıl olduğu gibi yine 'basının özgür olmadığı ülkeler' arasında gösterdi. Türkiye'nin son beş yılda Tayland ve Ekvador'un ardından basın özgürlüğünde en hızlı gerileyen üçüncü ülke olduğuna vurgu yapan raporda, dünya genelinde basın özgürlüğünün keskin bir biçimde azaldığına da dikkat çekildi. Türkiye'nin 2009'dan bu yana basın özgürlüğünde 11 puan, geçen yıldan bu yana da 3 puan aşağı düştüğü belirtilen raporda, basın özgürlüğü derecelendirmesinde en kötü puan olan 100 üzerinden, Türkiye'nin notu 65 olarak açıklandı.
DÜNYADA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN EN İYİ OLDUĞU 10 ÜLKE
Basın özgürlüğü dünya çapında geriliyor
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), raporunda dünya çapında genel bir bozulmaya işaret ederek; çatışmalar, devlet dışı aktörlerin baskıları, toplumsal eylemler sırasında işlenen ihlaller ve finansal krizin beş kıtada basın özgürlüğünü gerileten faktörlerden olduğunu, sıralamanın da bu gerçeğe işaret ettiğini açıkladı.
Rapora göre, haberleşme özgürlüğü bakımından özelikle Ortadoğu’da gazetecilik alanında yeni “kara delikler” ortaya çıktı.
Devlet dışı grupların eline geçen bu geniş bölgelerde, bağımsız habercilik yapılamadığı belirtildi.
Finlandiya, Norveç ve Danimarka, basın özgürlüğünde model ülkeler olarak sıralamanın başında yer alırken en sonlarda Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre (180) görülüyor.
Sıralamada ABD üç sıra gerileyerek 49’uncu, Rusya dört sıra gerileyerek 152’nci, Çin bir sıra gerileyerek 176’ncı sırada yer aldı.
RSF (Reporters Sans Frontières) hakkında
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), dünyada medya ve haber alma özgürlüğünü savunan, Birleşmiş Milletler (BM) ve UNESCO düzeyinde danışman statüsüne sahip, merkezi Fransa’da bulunan uluslararası bir sivil toplum kuruluşu. 2002 yılından bu yana da her yıl Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporunu yayınlıyor.