BRICS Ülkelerinden IMF ve Dünya Bankası’na Alternatif Yeni Bir Kalkınma Bankası

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan beş BRICS ülkesi, IMF ve Dünya Bankası’na alternatif olacak bir kalkınma bankası kurup, kendi aralarında döviz rezerv havuzu oluşturacaklar BRICS ülke liderleri, geçen hafta Rusya&rsq...

BRICS Ülkelerinden IMF ve Dünya Bankası’na Alternatif Yeni Bir Kalkınma Bankası (13 Temmuz 2015)

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan beş BRICS ülkesi, IMF ve Dünya Bankası’na alternatif olacak bir kalkınma bankası kurup, kendi aralarında döviz rezerv havuzu oluşturacaklar

BRICS ülke liderleri, geçen hafta Rusya’nın Ufa kentinde düzenlenen zirvede bir araya geldiler.

Geçen hafta yapılan zirve toplantısında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin kendi ve diğer dört BRICS lideri adına açıklama yaptı.

Beş BRICS lideri, Yeni Kalkınma Bankası ve döviz rezerv havuzu oluşturulmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Yeni oluşturulan banka ile havuzun 200 milyar dolarlık bir kaynağa sahip olacağı açıklandı.

50 milyar dolarlık bir başlangıç sermayesiyle Yeni Kalkınma Bankası, gelecek yıldan itibaren beş üye ülkeye altyapı projelerinde finansman sağlayacak. Beş üye ülke temsilcisi, toplantı öncesinde planlarını ve yapacakları katkıyı kesinleştirmişlerdi.

Vladimir Putin, “İkinci Dünya Savaşı ve Birleşmiş Milletler’in kurulmasının 70. yıldönümü olan bu yıl bize, BM’nin oynadığı ‘merkezi rolün’ devam ettirilmesi, uluslararası hukuk değerlerini ve ‘egemenlik ve içişlerine karışmama ilkelerine’ duyulması gereken saygının önemini hatırlatıyor,” diye konuştu.

Rus lider ayrıca, zirvede küresel ekonomik durumu konuştuklarını söyledi.

Birçok büyük ülkenin yaşadığı borç krizinden, istikrarsız para piyasasından ve petrol ile emlak fiyatlarındaki dalgalanmalardan endişe duyduklarını söyleyen Putin, bütün bu yapısal dengesizliklerin kendi ekonomilerinin büyümesini doğrudan engellediğini söyledi. Putin’e göre, bu koşullarda BRICS üyelerinin yapacağı en doğru adım, kendi kaynaklarını aktif olarak kullanarak kendi altyapılarını geliştirmek.

BRICS ülkelerinin benzer özellikleri arasında, gelişen genç sanayilerinin yanı sıra, hızlı büyüyen ekonomileri ve uluslararası sahnede daha büyük yer almaya başlamaları bulunuyor.

YENİ BRICS ZİRVESİ’NE TÜRKİYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Ufa'da düzenlenen BRICS zirvesi sırasında basına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, BRICS liderlerinin bir sonraki görüşmelerini, Kasım ayında Antalya kentinde yapılacak G20 liderler zirvesi çerçevesinde gerçekleştireceğini açıkladı.

Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan G-20 grubunu liderleri, Türkiye'nin dönem başkanlığında 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'nın Belek bölgesinde düzenlenecek zirvede bir araya gelecek.

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu BRICS grubu da Antalya'da ayrıca gayrı resmi liderler zirvesi gerçekleştirecek.

TÜRKİYE BRICS'İ ÖNEMLİ BİR ULUSLARARASI OLUŞUM OLARAK GÖRÜYOR

Dışişleri kaynakları, Türkiye'nin tüm BRICS üyeleriyle iyi ilişkiler içinde olduğunu vurgularken "Türkiye, BRICS'i uluslararası alanda önemli bir oluşum olarak görüyor" ifadelerlerine yer verdi.

Geçmişte Türkiye'de de tartışılan Türkiye'nin BRICS grubuna katılımına ilişkin yorumlarla ilgili ise Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "BRICS grubunun genişlemesi şu an gündemde değil" hatırlatmasını yaptı.