Euro Bölgesi Yunanistan’la Nasıl Anlaştı?

Euro Bölgesi liderleri Brüksel'de yaklaşık 17 saat süren zirvenin ardından Yunanistan'la borç krizinin çözümü ve üçüncü kurtarma paketi için anlaşmaya vardı. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, kararın ...

Euro Bölgesi Yunanistan’la Nasıl Anlaştı? (13 Temmuz 2015)

Euro Bölgesi liderleri Brüksel'de yaklaşık 17 saat süren zirvenin ardından Yunanistan'la borç krizinin çözümü ve üçüncü kurtarma paketi için anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, kararın oybirliği ile alındığını açıkladı.

Anlaşma haberini Twitter mesajı ile kamuoyuna duyuran Tusk, Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu olan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın ciddi refomlar karşılığı Yunanistan'a mali destek vereceğini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalacağını söyledi.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları en kısa sürede bir araya gelerek, Yunanistan'ın kısa vadeli mali ihtiyaçlarının karşılanması için atılması gereken adımları tartışacak.

Yunanistan'ın, Euro Bölgesi'nin ısrarcı olduğu reformları Çarşamba gününe kadar ulusal parlamentosundan geçirmesi bekleniyor.

Euro Bölgesi üyesi bazı ülkelerin de, kurtarma planı için parlamentolarından onay almaları gerekiyor.

Yunanistan'da kemer sıkma politikasını sonlandırma; AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve IMF troykasını gönderme ve borçları kırpma vaadiyle iktidara gelen Başbakan Aleksis Çipras neredeyse bütün taahhütlerinden geri adım atmaya zorlandı.

İstenilen şartları kabul etmemesi halinde ülkesi Avro Bölgesi'nden çıkarılmakla tehdit edilen Çipras, halihazırda taahhüt ettiği çalışma piyasasında ve emeklilik sisteminde reform, KDV ve vergi düzenlemeleri ile özelleştirmelere ilaveten Troyka temsilcilerinin hükümet kararlarını veto yetkisiyle Atina'ya dönmelerini ve kamu varlıklarının 50 milyar avroluk özelleştirme fonuna devredilmesini kabul etti.

Çipras'ın IMF'yi gönderme çabası sonuç vermezken bu kurumun mevcudiyetinin yeni kurtarma paketi için "önşart" olduğu kayıt altına alındı.

Atina merkezli fon Yunanistan'ın varlıklarını yönetecek

Euro Bölgesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un verdiği bilgiye göre, bölge üyesi ülkeler Yunanistan merkezli bir fon oluşturacak. Bu fon, Yunanistan'ın toplam değeri 50 milyarı bulabilecek varlıklarını yönetecek. Özelleştirmeler de bu fon üzerinden yapılacak.

Fon, satışlardan elde ettiği gelirlerden 25 milyar euroyu Yunanistan'a geri verecek. Bu meblağ Yunan bankalarının sermaye yapılarının güçlendirilmesinde kullanılacak.

Geriye kalan meblağın yüzde 50'si Yunanistan'ın borç geri ödemelerinde kullanılacak. Kalan yüzde 50'nin nasıl kullanılacağına ise Yunanistan hükümeti karar verecek.

Atina yönetimi Euro Bölgesi'ne son önerisinde vergileri artırma, emeklilik sisteminde reforma gitme, iş kanununu değiştirme ve borçlarını yeniden ödeyebilmesi için faaliyet gösterecek bir fon oluşturma taahhüdünde bulunmuştu. Yunanistan'ın yeni kurtarma paketinin yaklaşık 85 milyar euro tutarında olması bekleniyor.

Merkel: ‘Borcun silinmesi söz konusu değil’

Anlaşma haberi sonrası bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Euro Bölgesi'nin Yunanistan'ın borçlarını yeniden yapılandırma niyetinde olduğunu söyledi.

Angela Merkel, Yunanistan'ın borcunun bir kısmının silinmesinin ise söz konusu olmadığını vurguladı.

Önlerinde "uzun ve zor" bir yol olduğuna dikkat çeken Merkel, güvenin artık yeniden tesis edilebileceğini belirtti.

Üçüncü Kurtarma Paketinde Neler Var?

Euro Bölgesi ülkeleri 3 yıl sürecek kurtarma paketi çerçevesinde Yunanistan'a 82 ile 86 milyar euro kredi sağlayacak.

Söz konusu kredinin 25 milyar eurosu Yunan bankalarını kurtarmak ve fonlamak için kullanılacak. 50 milyar euroluk özelleştirme fonunun 12.5 milyar euroluk kısmının doğrudan yatırımlara aktarılması planlanıyor.

Tsipras: ‘Uzun ve iyi bir mücadele verdik’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ise vardıkları anlaşma ile borçlarını yeniden yapılandıracaklarını ve orta vadede kendilerine sağlanacak 35 milyar euroluk paketin Euro Bölgesi'nde kalmalarına imkan vereceğini söyledi.

Aleksis Tsipras anlaşma sonrası ülkesinin yeni yatırım çekebileceğini, bunun resesyondan çıkmalarına ve bankacılık sistemlerinin çökmesinin önlenmesine yardımcı olacağını belirtti.

Son dakikaya dek uzun ve iyi bir mücadele verdiklerini, zor kararlarla yüz yüze olduklarını vurgulayan Tsipras, Avrupa'da muhafazakar kesimlerin radikal planlarını uygulamalarını engellediklerini kaydetti.

Anlaşma koşullarına sosyal medyada tepki: #ThisIsACoup (#bubirdarbedir)

Almanya’nın anlaşma öncesi sert tavrı ve fonun denetiminin AB denetiminde olması sosyal medyayı salladı. Twitter’da #ThisIsACoup (#bubirdarbedir) hashtag’i ilk sıralara yerleşti.

50 milyar Euro’luk dev bir fonu kapsayan anlaşmada fonun kontrolünün tamamen Avrupa Birliği denetiminde olması ve Almanya’nın anlaşma öncesi sert tavrı ise sosyal medyada yankılandı.

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman da, blogunda Euro Bölgesi'nin taleplerinin "çılgınlık" olduğunu ve AB projesinin savunduğu değerlere ihanet edildiğini savundu.

Twitter’da #ThisIsACoup (#bubirdarbedir) hashtag’i Nobel ödüllü ekonomist ve New York Times köşe yazarı Paul Krugman’ın da paylaşımının ardından dünyada ilk Türkiye’de de 6. sıraya yerleşti.

Tweetlerde ‘1. Dünya Savaşı silahlarla, 2. Dünya Savaşı tanklarla, 3. Dünya Savaşı ise Bankalarla…’ gibi paylaşımlar dikkat çekiyor.

Düyun-u Umumiye Benzetmesi

Öte yandan sağlanacak fonun AB denetiminde olması ise yurt içinde ‘Düyun-u Umumiye’ benzetmesine neden oldu.

Düyun-u Umumiye Osmanlı’nın dağılma döneminde 1881-1939 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetleyen kurumdur.

II. Abdülhamit döneminde kurulmuştur. Sözcük, ‘Genel Borçlar’ anlamına gelir. Düyun-u Umumiye kurulduğu yıldan itibaren, Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomik ve mali yaşamı üzerinde etkili bir rol oynamıştır.

Bankalar bu hafta da kapalı 

Beş yıldır devam eden krizde ekonomisi dörtte bir oranında daralan ve kamu borçları gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 180'ine ulaşan Yunanistan'da bankaların bu hafta da kapalı tutulması bekleniyor.

(Ajanslar)