Türkiye Sevdalısı Nobelli Aziz Hoca’nın Bilinmeyen Yönleri

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar ülkesinden binlerce kilometre uzakta Türkiye’yi yaşatıyor DNA'ların hücreler tarafından onarılmasına ilişkin haritalama çalışmasıyla, İsveçli Tomas Lindahl ve Am...

Türkiye Sevdalısı Nobelli Aziz Hoca’nın Bilinmeyen Yönleri (8 Ekim 2015)

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar ülkesinden binlerce kilometre uzakta Türkiye’yi yaşatıyor

DNA'ların hücreler tarafından onarılmasına ilişkin haritalama çalışmasıyla, İsveçli Tomas Lindahl ve Amerikalı Paul Modrich ile birlikte Nobel Kimya Ödülü’nü paylaşan Prof. Dr. Aziz Sancar tam bir Türkiye sevdalısı. Yaşadığı ABD’de eşiyle birlikte gönüllü olarak Türkiye’nin diplomatik bir temsilcisi gibi çalışıyor.

Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi Türk Evi’ni Açtı

Mardin’in Savur İlçesi’nde sekiz kardeşin yedincisi olarak dünyaya gelen ve zorlu yaşam öyküsünü artık büyük olasılıkla öğrendiğiniz Nobel ödüllü Prof. Aziz Sancar, Kuzey Carolina’da yaklaşık bir milyon dolar harcayarak açtığı Türk Evi’nde dünyanın dört bir yanından gelen öğrenci ve akademisyenlere gönüllü olarak hizmet veriyor. Türkiye'yi tanıtıyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar, kurduğu Türk Evi'yle ilgili internet sitesinde şu dikkat çeken ifadelere yer veriyor: "Texas Dallas'ta uçaktan indiğim gün üniversite kampüslerinde böyle evler olması gereğini gördüm ve zaman içinde kendi kaynaklarımı bu tür bir projeye adamaya karar verdim"

Eşi Prof. Gwen ile birlikte yıllardır bir Türk Evi yapmak isteyen Sancar, Vehbi Koç Ödülü’nden aldığı 100 bin dolarlık paranın tamamını ise Türkiye tanıtımına harcadı. “Ödülden kazandığım para olmasaydı, bu hayalimi gerçekleştiremeyecektim" diyen Sancar, şunları söylüyor: "Bu para gelince, hayattayken bu hayalimizi gerçekleştirelim istedik. 100 bin dolar da kendi cebimizden koyduk ve evi 660 bin dolara aldık. 19 Mayıs 2008 yılında Türk evini açtık. 2 katlı bir ev. 18 öğrencinin kalabileceği odalar var. Büyük bir salonu ve mutfağı var. Türk hanımları, mutfağımızda yemek pişiriyor. Türk öğrencilere ve ABD'lilere Türk yemekleri veriyoruz. Salonu ise kültürel faaliyetler için kullanıyoruz. Düzenlediğimiz etkinlikler, ABD'liler tarafından çok ilgi gördü."

Büyükelçilik Gibi Çalışıyor

Orhan Pamuk’tan sonra Nobel Ödülü kazanan ikinci Türk, Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi’ne seçilen ise üçüncü Türk olan Aziz Sancar ve eşi Gwen Sancar tarafından kurulan AGS Foundation bünyesinde hizmet veren Türk Evi, doktora öğrencileri için yurt görevi de görüyor.

Türk Evi’nde kütüphane, konferans ve sinema salonları da bulunuyor.

Kuzey Carolina Üniversitesi kampüsü içinde yer alan Türk Evi'nde her yıl 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim gibi ulusal bayramlar ile Ramazan ve Kurban Bayramları da düzenli olarak kutlanıyor. Hatta Nevruz kutlaması bile yapılıyor.

Carolina Türk Evi’nin faaliyetleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.