2017 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Kazuo Ishiguro kimdir? İlginç yaşamı ve eserleri

Merakla beklenen 2017 Nobel Edebiyat Ödülü, Japon asıllı İngiliz yazar ve senarist Kazuo Ishiguro'ya verildi Hafta başından itibaren Nobel Tıp Ödülü, Nobel Fizik Ödülü, Nobel Kimya Ödülü'nün sahiplerini ve bugün de N...

2017 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Kazuo Ishiguro kimdir? İlginç yaşamı ve eserleri (5 Ekim 2017)

Merakla beklenen 2017 Nobel Edebiyat Ödülü, Japon asıllı İngiliz yazar ve senarist Kazuo Ishiguro'ya verildi

Hafta başından itibaren Nobel Tıp Ödülü, Nobel Fizik Ödülü, Nobel Kimya Ödülü'nün sahiplerini ve bugün de Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazananı açıklandı. 6 Ekim Cuma günü Nobel Barış Ödülü’nü kazanan isim açıklanacak.

2017 Nobel Tıp Ödülü, 2 Ekim’de ABD’li bilim insanları Jeffrey Hall, Michael Rosbash ve Michael Young’a verildi.

2017 Nobel Fizik Ödülü, yerçekimi dalgaları üzerindeki çalışmalarıyla Rainer Weiss, Barry C. Barish ve Kip S. Thorne’un oldu.

2017 Nobel Kimya Ödülü ise, geliştirdikleri 'çözeltideki biyomoleküllerin yüksek çözünürlüklü yapı tayini için kriyo-elektron mikroskobu' ile Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson'a takdim edildi.

Kazuo Ishiguro kimdir?

8 Kasım 1954’te Japonya’nın Nagasaki kentinde doğdu. Eğitimini, babasının Ulusal Oşinografi Entitüsü’nde çalışmaya başlaması üzerine beş yaşındayken ailesiyle birlikte geldiği İngiltere’de tamamladı.

Kent Üniversitesi’nde İngilizce ve felsefe eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra Londra’da sosyal hizmetler görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1978 yılında, East Anglia Üniversitesi’nde Malcolm Bradbury’den yaratıcı yazarlık eğitimi aldı ve yazarlık kariyerinin ilk dönemlerindeki akıl hocası Angela Carter’la tanıştı.

1981’de üç tane kısa öyküsü yayımlandı ve Kazuo Ishiguro o tarihten beri sadece yazarlık yapıyor. 1982 yılında İngiliz yurttaşlığına geçti.

2005’te The Saddest Music in the World adlı ilk uzun metraj sinema filmi senaryosunu tamamlayan yazarın romanları otuzdan fazla dile çevrilmiştir.

2005 yılında yazdığı Beni Asla Bırakma (Never Let Me Go) romanı 2010 yılında yönetmen Mark Romanek tarafından aynı adla sinemaya aktarıldı.

Kazuo Ishiguro, karısı ve kızıyla birlikte Londra’da yaşamaktadır. The Remains of the Day (Günden kalanlar) adlı romanı ile 1989 yılında Booker Ödülü'nü kazanmıştı.

Eserleri çok sayıda dile çevrilen ve dünya çapında satış rekorları kıran Ishiguro, 4 kez Man Booker Ödülü'ne layık görüldü. The Times, 2008'de Ishiguro'ya "1945'ten Sonraki En Önemli İngiliz Yazarlar" listesinin 32. sırasında yer verdi.

Ishiguro'nun Türkçe'ye çevrilen eserleri arasında "Öksüzlüğümüz", "Gömülü Dev", "Avunamayanlar", "Beni Asla Bırakma", "Günden Kalanlar", "Çocukluğumu Ararken" bulunuyor.

İngiliz yazar, 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 4 milyon lira) tutarındaki ödülün de sahibi oldu. Ishiguro'ya, Nobel'in ölüm yıl dönümü 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.

Geçen yıl Bob Dylan’a verilmişti

Nobel Edebiyat Ödülü’nü geçen sene Bob Dylan kazanmıştı. İsveç Nobel Akademisi, Amerikan müzik geleneğinde ‘yeni şiirsel ifadeler yarattığı’ için Bob Dylan’ın Nobel Ödülü’ne layık görüldüğünü açıklamıştı.