SURİYE KRİZİ / Canlı Takip ABD, Vurmaya Kararlı Görünüyor!

ABD Başkanı Obama, 9 Eylül’de Kongre’de oylanacak Suriye’ye müdahale kararı öncesi muhalefeti ikna turuna çıktı. Müdahaleye en istekli ülkelerden Fransa’da İngiltere gibi geri adım attı. Sabah saatlerinde Akdeniz’de ABD ve İsrail balistik füze denemesi yaptı. İncirlik Üs...

SURİYE KRİZİ / Canlı Takip ABD, Vurmaya Kararlı Görünüyor! (3 Eylül 2013)

ABD Başkanı Obama, 9 Eylül’de Kongre’de oylanacak Suriye’ye müdahale kararı öncesi muhalefeti ikna turuna çıktı. Müdahaleye en istekli ülkelerden Fransa’da İngiltere gibi geri adım attı. Sabah saatlerinde Akdeniz’de ABD ve İsrail balistik füze denemesi yaptı. İncirlik Üssü’nde hareketlilik yaşanıyor. Gözler, 5-6 Eylül’de St. Petersburg’da toplanacak G20 Zirvesi ve 9 Eylül’de Amerikan Kongresi’nde yapılacak oylamaya çevrildi.

“OLASI MÜDAHALENİN HUKUKSAL DAYANAĞI YOK”

NATO eski Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Suriye’ye yapılacak herhangi bir müdahalenin hukuksal dayanağı bulunmadığını söylüyor.

De Hoop Scheffer’e göre, Suriye’ye yapılacak bir askeri operasyonun “etkili bir sonuç” vermesi mümkün değil.

Hollandalı siyasetçi, 2003 yılında ABD tarafından “Irak’ta kitle imha silahı bulunduğuna” ikna edildiğini anımsatarak, “Aynı çukura ikinci kez düşmeyelim” uyarısı yapıyor.

Jaap de Hoop Scheffer, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle yapılacak bir müdahalenin uluslararası hukuk açısından güçlü bir dayanağı bulunmadığını söyledi.

Hollandalı siyasetçi, uyarılarına şunu da ekledi: “Askeri müdahalenin etkili bir sonuç vereceği konusunda da ciddi şüphelerim var. Suriye’ye yapılacak bir hava harekatının ülkedeki iç savaşı sona erdirecek bir etkisi olmaz.”

Eski NATO Genel Sekreteri’ne göre, uluslararası güçlerin Suriye’deki şiddetin sona erdirilmesinden sonraya ilişkin herhangi bir “politik planı” yok.

De Hoop Schheffer, “Bu nedenle Suriye’de şiddet sona erdirilse bile politik bir plan olmadığı için sonraki aşamada sorun daha karmaşık hale gelecektir” dedi.

ABD’nin “acil müdahale” yerine Birleşmiş Milletler denetçilerinin raporunu beklemesi gerektiğini vurgulayan de Hoop Scheffer şöyle dedi:

“ABD neden bu kadar acele ediyor? Buna verecek net bir yanıtım yok. 2003 yılında ABD Irak’ta tıklayın kitle imha silahı bulunduğu gerekçesiyle beni ikna etmişti. Sonradan bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. İkinci kez aynı çukura düşmememiz gerekir. Bu kez daha titiz davranmamız gerekir. ABD yönetimi Suriye konusunda ‘Belge var’ diyor. O belgeleri görmemiz lazım.”

Suriye ile ilgili gelişmelerin seçimler öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel için “büyük bir şans” olduğunu belirten Jaap de Hoop Scheffer, “Bölgenin önemli ülkelerinden Türkiye de Suriye’ye yönelik müdahaleye destek veriyor. Hollanda da bu konuda sessiz kalamaz. Politik destek vermesi gerekir” dedi.

De Hoop Scheffer, Beşar Esad yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddialarına karşı sessiz kalınmaması gerektiğinin de altın çizerek, “Eğer hiçbir şey yapılmazsa, kimyasal silah kullanımına göz yumulduğu algısı yaratır. Dünyanın başka bölgelerinde kimyasal silah kullanılmasının yolu açılır” diye konuştu.

FRANSA DA GERİ ADIM ATTI

Daha iki gün önce, ‘İngiltere’nin kararı bizi ilgilendirmez, müdahale edeceğiz’ diyen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande; “Suriye’ye olası bir müdahale için ABD kongresinden karar çıkmazsa, biz tek başımıza müdahale etmeyiz” açıklamasını yaparak ateşlerinin düştüğünü gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan Kongresi’nin Suriye’ye askeri müdahale yapılmasına onay vereceğine dair inancının tam olduğunu söylemesinin ardından bir açıklama da Fransa Cumhurbaşkanı Hollande‘den geldi.

Hollande açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Suriye’ye olası bir müdahale için ABD kongresinden karar çıkmazsa, biz tek başımıza müdahale etmeyiz”

ÖNCE İNKAR SONRA İTİRAF!

Rusya Savunma Bakanlığı, bu sabah saat 09.16’da erken uyarı sisteminde Doğu Akdeniz’e doğru fırlatılan iki balistik füze tespit ettiklerini açıkladı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun, Batılı devletlerin Suriye’ye olası bir müdahale hazırlığında olduğu sırada yaşanan gelişme konusunda Devlet Başkanı Putin’i de bilgilendirdiği belirtildi.

ABD “biz atmadık” dedi. İsrail “böyle bir şey tespit etmedik” dedi.

Ancak öğlen saatlerine doğru İsrail Savunma Bakanlığı’ndan itiraf açıklaması geldi. Bakanlık açıklamasında, Rusya’nın tespit ettiği “nesne”lerin İsrail ve ABD’nin Akdeniz’de denediği füzeler olduğu bildirildi.

Açıklamada, “İsrail Savunma Bakanlığı ve Amerikan Savunma Ajansı MDA bu sabah 09.15’te Ankor tipi bir radar füzesini başarıyla fırlattı” denildi. Bakanlık, “Deneme Akdeniz’den yapıldı ve İsrail’in orta bölgesindeki bir askeri üsten yönetildi” ifadesini kullandı.

Haaretz gazetesinin haberinde, İsrail’deki bir hava üssünden gerçekleştirilen tatbikatta, ABD tarafından finanse edilen İsrail anti-balistik füze sistemi “Arrow 3″ün denendiği belirtildi. Füzelerin, Akdeniz’deki bir savaş uçağından atıldığı tahmin ediliyor.

RUSYA’DA G20 ZİRVESİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5-6 Eylül tarihlerinde St. Petersburg şehrinde ev sahipliği yapacağı G20 ülkeleri zirvesinde bir dizi konuk ülke lideriyle ikili görüşmeler gerçekleştireceği açıklanırken, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a protokolde sadece “ayaküstü temas” olarak tarif edilen bölümde yer ayıracağı Kremlin Sarayı tarafından bildirildi.

Kremlin Sarayı dış politika danışmanı ayrıca Rusya lideri Vladimir Putin ile ABD lideri Barack Obama arasında en azından şimdilik direk ikili görüşme planlanmadığının da altını çizdi.

OBAMA: “SINIRLI BİR MÜDAHALEDE BULUNACAĞIZ”

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan Kongresi’nin Suriye’ye askeri müdahale yapılmasına onay vereceğine dair inancının tam olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle bir araya gelen Obama, ABD’nin sınırlı bir operasyon planladığını yinelerken, Irak ve Afganistan savaşlarının tekrarlanmayacağını belirtti.

Obama, “Sınırlı bir şey öngörüyoruz. Orantılı… Esad’ın kabiliyetlerini indirgeyecek… Aynı zamanda daha geniş bir stratejimiz de var. Bu da muhalefetin kabiliyetlerini artıracak” diye konuştu.

Obama’yla görüşen Kongre liderlerinden Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, ABD Başkanı’nın Suriye’ye müdahale yapılması gerektiği yönündeki çağrısını desteklediklerini söyledi.

Diğer Cumhuriyetçileri de Obama’ya destek vermeye çağıran Boehner, Suriye lideri Beşar Esad’ı durdurabilecek tek ülkenin ABD olduğunu belirtti.

Obama Beyaz Saray’da Kongre liderlerini ikna etmeye çalışırken, Dışişleri Bakanı John Kerry ve Savunma Bakanı Chuck Hagel, müdahale planının ayrıntılarıyla ilgili ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu üyelerine brifing verdi.

Komisyonun başkanı Demokrat Senatör Robert Menendez, kapsamlı bir saldırı öngörmediği takdirde Suriye’ye müdahale tasarısının Kongre’den onay alacağını düşündüğünü söyledi.

CBS News’e konuşan Menendez, “Sanırım oylayacağımız tasarı şimdikinden çok daha ölçülüp biçilmiş, amaçlarımıza uygun, açık uçlu, uzun vadeli ve asker botlarının yere değdiği bir müdahaleye yol açmayacak bir tasarı olacak” dedi.

PARLAMENTOSU ‘MÜDAHALEYE RET’KARARI ALAN İNGİLTERE İLE ABD’NİN ARASI AÇILDI

İngiliz Times gazetesi, İngiltere’nin Suriye’ye olası askeri müdahaleye katılmayacağı kararının ardından, Amerikalıların, İngiliz üst düzey askeri yetkilileri yaptıkları toplantılardan çıkardığını yazdı.

Gazetenin manşetinden, “ABD, ‘güvenilmez’ İngilizleri dışarıda bıraktı” başlığıyla verdiği haberde, “Askeri kaynaklar, Florida’da bulunan ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’ndaki İngiliz askerlerin, ilişkileri olmayan bir savaşla ilgili yüksek seviyeli istihbarat bakımından güvenilemeyeceklerinden, görevlerinin düşürüldüğünü söylüyor” ifadelerine yer verildi.

Gazeteye konuşan bir İngiliz Savunma Bakanlığı yetkilisinin, “Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’nda hiçbir İngiliz asker Suriye konusunda askeri hazırlığa dahil edilmiyor ve bu planların hayata geçirilmesinde de rol oynamayacaklar” dediği aktarıldı.

Fransızlar üstlenecek

Haberde, yaklaşık 30 İngiliz askeri personelinin Amerikalılarla ve Fransızlarla Florida’daki ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı’nda çalıştığına ve İngilizlerin rolünü artık Fransızların üstleneceğine dikkat çekildi.

İngiltere Parlamentosu’nun alt kanadı Avam Kamarası geçen hafta, “Suriye’ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği” yönündeki hükümetin prensip önergesini, 272’ye karşı 285 oyla reddetmişti.

Hükümetin verdiği önergenin 13 oy farkla reddedilmesi, İngiltere Başbakanı David Cameron için “büyük bir yenilgi” olarak değerlendirilmiş, İngiltere’nin müttefiki ABD’yi yalnız bıraktığı yorumlarına neden olmuştu. Cameron, ABD’nin parlamentonun verdiği kararı anlayacağını söylemişti.

İNCİRLİK ÜSSÜ’NDE ASKERİ HAREKETLİLİK!

Merkez Yüreğir İlçesi’ndeki İncirlik Üssü’ne saat 18.15 sıralarında İngiltere Hava Kuvvetlerine ait C-17 tipi askeri kargo uçağı indi. Üssün güney doğusundaki hangarlara çekilen uçağın taşıdığı yükle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Uçuş trafiğinin hareketli olduğu İncirlik Üssü’nde, Suriye ‘den gelebilecek olası saldırılara karşı konuşlandırılan ve 26 Ocak’tan bu yana aktif halde tutulan Hollanda ‘ya ait Patriot füze savunma sistemlerinin bulunduğu bölgede ise herhangi bir hareketlilik gözlenmedi

DEV RUS SAVAŞ GEMİLERİ AKDENİZ’E DOĞRU YOLA ÇIKTILAR

Rusya’nın Karadeniz ve Baltık Donanmalarına ait Novoçerkask ve Minsk isimli büyük taarruz gemileri, üslerini terk ederek açık denize çıktı. Gemiler Karadeniz’in İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını rota aldı.

Durumu değerlendiren Savunma Bakanlığı, “Rusya Deniz Kuvvetleri Akdeniz’de askeri varlığı sürdürme görevi çerçevesinde sürekli bağlantı sağlayan askeri gemilerinin planlı rotasyonunu aşamalı olarak devam ettirecek.” açıklamasında bulundu. 5-6 Eylül tarihlerinde Boğazları geçecek olan taarruz gemileri Akdeniz’deki görev mahallerine varacak.

Savunma Bakanlığı, günümüzde Rusya Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz görevlerinin arasında “bulundukları bölgede hava, deniz altı ve deniz üstü olarak durumu gözetlemek ” olduğunu da belirtti.

Son dönemde Nestraşimıy isimli güvenlik gemisi, Şabalin, Amiral Nevelskoy ve Peresvet isimli büyük taarruz gemileri, Rusya Deniz Kuvvetleri’nin Akdeniz’de varlığını sürdürme planı çerçevesinde stratejik öneme sahip bölgelerde görevlerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

PUTİN, TEK TARAFLI EYLEME GEÇİLMEMESİ KONUSUNDA UYARDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’yı Suriye’de tek taraflı bir eyleme geçilmemesi konusunda uyardı. Şam’ın kendi halkı üzerinde zehirli gaz kullandığının kanıtlanması halinde Rusya’nın cezalandırıcı askeri operasyonlara izin verecek bir Birleşmiş Milletler kararını da “göz ardı etmediğini” söyledi.

‘Saldırı olursa füze satarız’

Associated Press haber ajansına ve Rusya’nın devlet televizyonu Kanal 1’e konuşan Putin, Moskova’nın Suriye’ye bazı S-300 füze savunma sistemi parçaları sağladığını ancak sonraki sevkiyatları durdurduğunu söyledi. Putin, Batılı ülkeler BM Güvenlik Konseyi’nin desteği olmadan Suriye’ye saldırmaya kalkarsa, Rusya’nın güçlü füze sistemleri satabileceğini de belirtti.

‘Küresel çıkarlara ortak çıkar arayacağız’

ABD Başkanı Barack Obama’nın Moskova’da yapacakları birebir görüşmeyi iptal etmesinden üzüntü duyduğunu da söyleyen Putin, “Başkan Obama Amerikan halkı tarafından Rusya’nın hoşuna gitsin diye seçilmedi. Bu fakir kulunuz da Rusya halkı tarafından birilerinin gözüne hoş görünsün diye seçilmedi” diye konuştu.

Putin, “Bazı konular üzerinde çalışıyoruz, tartışıyoruz. İnsanız. Bazen birimizin canı sıkılabiliyor. Bir kez daha karşılıklı küresel çıkarların sorunlarımıza ortak bir çözüm arayışımızın temelini oluşturduğunu ifade etmek isterim” dedi.

SURİYE’DEN ÇOK SERT TEHDİT: “TÜRKİYE’Yİ VURURUZ!”

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal al-Makdad, ABD’nin Suriye’ye bir operasyon düzenlemesi halinde Şam’ın sadece İsrail’i değil, bu saldırıya destek vermeleri halinde Ürdün ve Türkiye’yi de vuracağını söyledi.

Wall Street Journal’ın Şam’da bulunan muhabiri Sam Dagher’ın imzasıyla yayınlanan haberde, Makdad, “Amerikalı yetkililerin akılcı davranacağını, adaletin sesini dinleyerek, provakatif hareketlerde bulunmayacakları umuyoruz. Biz Amerikan halkını seviyoruz. Arap asıllı birçok Amerikalı var, bunların bir kısmı da Suriyeli. Biz ABD’yle savaş istemiyoruz” dedi.

“Savaş bir kere başladı mı olacakları kimse kontrol edemez. Suriye’ye yönelik herhangi bir saldırının bölgenin tamamında ve hatta ötesinde kesinlikle kaosa neden olacağına inanıyoruz” diyen Faysal al-Makdad, Şam’ın böyle bir durumda sadece İsrail ’e karşı saldırıda bulunmayacağını, Amerika liderliğindeki operasyona dâhil olmaları halinde Suriye’nin, komşuları Ürdün ve Türkiye’ye karşı saldırıda bulunabileceğini belirtti. Al-Makdad, “ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki olan Ürdün ve Türkiye’nin operasyona katılmaları noktasında iki kere düşünmesi gerekir” dedi.

Makdad, operasyonun El Kaide yanlısı isyancı grupları güçlendireceğini söyleyerek Kongre’nin saldırı için yeşil ışık yakmasının Suriye halkı, Amerikan halkı ve bölgedeki herkes için bir trajedi olacağını söyledi.

GÜNEYDOĞU’DA GAZ MASKESİ KARABORSAYA DÜŞTÜ

Suriye sınırında olası bir savaş beklentisi, Hatay, Adana ve Antep’ten gelen gaz maskesi taleplerinde patlama yarattı.

Wall Street Journal’dan Ayşegül Akyarlı Güven’in haberine göre, Gezi Parkı olayları sırasında azalan stoklar bu artan taleple birleşince, Gaz maskesi üretici ve ithalatçılarını arayıp bin ile 7 bin arasında gaz maskesi soranlar ortalama 6-7 haftalık bekleme süreleriyle karşı karşıya kaldı.

İsrail’de devlet halka olası bir saldırı ihtimaline karşı ücretsiz gaz maskesi dağıtılırken, Türkiye’de stoklar panik alarmı veriyor. Türkiye’de polis ve ordunun ihtiyaçlarına yönelik olarak üretim yapan Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na bağlı Elsa ise “Ekim sonuna kadar onlardan gelen siparişleri ancak üretebileceğiz. Yeni siparişleri ancak ondan sonra alabiliriz. Yıllık 40 bin adet gaz maskesi üretim kapasitemiz var” diyor.

SURİYE SINIRINA ASKERİ SEVKİYAT

Hatay’ın Yayladağı İlçesi 3’üncü Hudut Tabur Komutanlığı’na zırhlı araç ve personel sevkiyatı yapıldı.

Suriye ‘askeri müdahale tartışmaları devam ederken sınır bölgelerine askeri sevkiyat  da devam ediyor.

DHA’nın haberine göre, 20 araçtan oluşan askeri konvoy geniş güvenlik önlemleri altında Yayladağı İlçesi 3’üncü Hudut Tabur Komutanlığına geldi. TIR’lar üzerinde zırhlı araçlar ve otobüslerle gelen askeri personel akşam saatlerinde 3’üncü Hudut Tabur Komutanlığı’na giriş yaptı. Araç ve personelin sınır bölgesine konuşlandırılacağı tahmin ediliyor.

Diyarbakır’dan kalkan Türk jetleri Ankara’yı heyecanlandırdı. Diyarbakır Ana Jet Üssü’nden kalkan uçaklar, sınıra uçtu.

Şanlıurfa’da saat 17.00 itibariyle, hava hareketliliği gözlendi. Diyarbakır Ana Jet Üssü’nden havalanan F16 savaş uçakları, Şanlıurfa üzerinden sınır hattında keşif uçuşu gerçekleştirdi.

SON DAKİKA / ABD DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ’NDEN MÜDAHALEYE ONAY ÇIKTI

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden Suriye’ye yönelik müdahaleye onay çıktı. 7 ret oyuna karşılık 10 kabul oyu kullanıldı. Konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry protesto edildi.

Suriye’ye yapılması düşünülen askeri müdahaleye Dış İlişkiler Komitesi’nden onay çıktı. Komite’de 7 ret oyuna karşılık 10 kabul oyu kullanıldı.

Kerry konuşmasını yaparken arkasında oturanlar kırmızıya boyanmış ellerini havaya kaldırarak Kerry’yi ve savaş politikalarını protesto ediyor. Kerry’nin arkasından geçerken kameraya gösterilen dövizlerden birisinin üzerinde, “Masum insanları öldürmek vatanseverliktir” yazıyor.