Facebook için büyük şansızlık: Uzaya göndereceği ilk uydusunu taşıyan roket fırlatılırken patladı

KAMİL ERYAZAR Sosyal medya ve teknoloji devi Facebook’un, Afrika'nın ulaşılması güç köşelerine internet erişimi sağlanması amacıyla uzaya göndereceği AMOS-6 uydusunu taşıyan SpaceX roketi fırlatma sırasında patladı. Önceki gün ABD'nin Fl...

Facebook için büyük şansızlık: Uzaya göndereceği ilk uydusunu taşıyan roket fırlatılırken patladı (3 Eylül 2016)

KAMİL ERYAZAR

Sosyal medya ve teknoloji devi Facebook’un, Afrika'nın ulaşılması güç köşelerine internet erişimi sağlanması amacıyla uzaya göndereceği AMOS-6 uydusunu taşıyan SpaceX roketi fırlatma sırasında patladı.

Önceki gün ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral'da fırlatma sırasında patlayan SpaceX şirketine ait Falcon 9 roketinin Facebook’a ait AMOS-6 uydusunu taşımakta olduğu ortaya çıktı.

Facebook’un İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg, iki gün önce batı Afrika ülkesi Nijerya’nın ticari başkenti Lagos’ta yaptığı açıklamada, Internet.org projesi kapsamında Afrika'nın kırsal kesimlerinde internet erişimini genişletmek için Fransa merkezli Eutelsat ile ortaklaşa geliştirdikleri uyduyu bu hafta uzaya fırlatacaklarını söylemişti.

Önceki gün de haber ajansları, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın açıklaması ile birlikte, Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nde bir SpaceX roketinin fırlatma sırasında patladığı haber görüntülerini geçtiler.

NASA tarafından yapılan açıklamada, patlamanın roketin motorlarının statik ateşleme testi sırasında meydana geldiği ve patlamadan dolayı kilometrelerce uzaklıktaki binaların sallandığı kaydedildi.

Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’nda önceki gün yerel saatle 9.07’de gerçekleşen ve dört dakika boyunca süren büyük patlama kilometrelerce ötede sarsıntıya neden oldu.

İlk gelen bilgiler, roketle, İsrail uydu operatörü Spacecom için "iletişim araştırması" yapacak ve Cumartesi günü sabaha karşı uzaya gönderilmesi planlanan Amos 6 uydusunu taşıyacak Amerikan SpaceX şirketinin Falcon 9 roketinin testi sırasında bir patlama meydana geldiği yönündeydi.

SpaceX’in CEO’su Elon Musk attığı Tweet’te, rokete yakıt dolumu yapıldığı sırada yaşanan patlamanın nedeninin henüz bilinmediğini ifade etti.

Diğer bir yandan finans çevrelerinde de, yaklaşık 200 milyon $ değerindeki roketin patlaması nedeniyle Musk’ın servetinin bir günde 390 milyon dolar azaldığı ifade ediliyor.

CNN Money ve Business Insider’in haberlerine göre, roket Facebook tarafından Afrika, Ortadoğu ve Avrupa’ya internet erişimi sağlamak için kullanılacak uyduyu taşıyordu.

Zuckerberg: ‘Derin hayal kırıklığı yaşadım’

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bloğunda yayınladığı yazıda SpaceX’e ait roketin başarısız olması nedeniyle “derinden hayal kırıklığı” yaşadığını belirtti. Afrika gezisi sırasında sosyal medyadan görüş bildiren Zuckerberg, “Neyse ki, biz de insanları bağlayacak Aquila gibi diğer teknolojiler geliştirdik. Misyonumuz doğrultusunda herkes bu uydunun sağlayacağı fırsatlardan yararlanana kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

AMOS-6, Facebook’un dünyanın yörüngesine yerleştireceği ilk uyduydu

Mark Zuckerberg, batı Afrika ülkesi Nijerya’nın ticari başkenti Lagos’ta yaptığı açıklamada, dünya üzerinde internetin yaygınlaşarak herkese ulaşabilmesi misyonu ile geliştirdikleri insansız güneş enerjisiyle çalışan büyük drone Aquila’nın ilk uçuşunu geçen ay başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtmişti. Bu hafta da Internet.org projesinin bir parçası olarak Afrika'nın ulaşılması güç köşelerine internet erişimi sağlanması amacıyla uzaya bir uydu göndereceklerini söylemişti.

Facebook geçen yıl Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde ilk ofisini açmış ve bu amaçla Paris merkezli uydu teknolojisi firması Eutelsat Communications SA ile anlaşmıştı.

Doğrudan uydu üzerinden internet erişimi genellikle gelişmekte olan ülkelerde pahalı bir seçenek olmakla birlikte, Zuckerberg son kullanıcılara hizmeti çok uygun fiyatlara sunmayı planladıklarını söyledi.

Dünya üzerinde toplam 1,7 milyar kullanıcısı olan Facebook’un Afrika’daki kullanıcı sayısı ise bağlantı yetersizliği nedeniyle şimdilik sadece 84 milyon.