YAPAY ZEKA, DİJİTAL PAZARLAMA DÜNYASINI NASIL DEĞİŞTİRECEK?1 sene ÖNCE
YAPAY ZEKA, DİJİTAL PAZARLAMA DÜNYASINI NASIL DEĞİŞTİRECEK?Z kuşağı işbaşı yaptı. Şirketler Z kuşağına uyum sağlamaya çalışırken, üç kuşak arasında denge kurmaya çalışıyorlar.
Z kuşağı, çalışacağı işte para kazanmadan öte bir anlam arıyor! Bilişim teknolojilerinin içinde doğdular. İletişim araçları sosyal medya. Özgüvenleri çok yüksek ve hiyerarşik düzeni kabul etmiyorlar…
X, Y derken iş dünyası şimdi de Z kuşağıyla karşı karşıya… Yeni dünyanın yeni kuşağının beklentileri farklı. Şirketler şimdi de Z kuşağına uyum sağlamaya çalışıyor.
Z kuşağının başlangıcı için tam bir açıklama olmasa da 1991 ve sonrasında doğanların bu kuşağa dahil olduğu düşünülüyor. Bazı kaynaklara göreyse, 2003 ve sonra doğumlular Z kuşağı olarak kabul ediliyor. “Z kuşağının en büyük farkı internetin ve teknolojinin içine doğmuş bir jenerasyon olmaları.
Haberleşmek için e-posta yerine sosyal medyayı tercih eden bir kuşaktan bahsediyoruz” diyor Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz. Yeniliğe son derece açık, geleneksel ast-üst ilişkileriyle hiç ilgisi olmayan, buna hiç tahammülü de olmayan, kendisine son derece güvenen, gelişim fırsatı olmayan anlamlı bulmadıkları bir işte kalmayı kesinlikle tercih etmeyen, bu konuda sadakat kavramı olmayan bir nesilden bahsediyoruz.
“Son derece bireysel ve bağımsız olan bu neslin, gerek iş hayatında çalışan olarak gerekse otomotivden, sağlığa birçok sektörde tüketici olarak tabuları artık tamamen yıkacak ve anlayışları kökten değiştirecek nesil olduğu düşünülüyor” diyor araştırma şirketi Frost & Sullivan’ın analistlerinden Hilal Cura.
Bu nesil devamlı çevrimiçi olarak ürünlere, konulara ve medyaya ilişkin fikirlerini ve gözlemlerini hızla paylaşıyor ve açık görüşlü. Y kuşağı ekonominin iniş çıkışlarını görmüş, küreselleşen ekonominin patlama yaptığı dönemde yetişmiş, ekonomideki türbülanslara alışkın bir nesil. Z kuşağı ise geçmişi pek bilmiyor.
“Dolayısıyla bu neslin üyeleri bambaşka bir ekonomik ortamda ve iş anlayışı içerisinde yetişiyorlar. Bu yetişme biçimi iş hayatından ve üst yönetimlerinden daha farklı beklentileri olmasına neden olacaktır” diyor Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu ve ekliyor:
“Özellikle bilgiye hızla ulaşmaya alışmış ve hızlı karar veren bir neslin kariyer gelişimi konusunda pek sabırlı olmasını beklememeliyiz. Bir internet sitesinde ilgiyi kaybedince birkaç saniyede diğerine geçen bir jenerasyondan bahsediyoruz. Dolayısıyla bu alışkanlıkların iş hayatında da devam edeceğini ve ilginin her zaman yüksek tutulması için firmaların çalışması gerektiğini düşünüyoruz.” Bireysel olmasıyla dikkat çeken Z kuşağının takım çalışmasına yatkın olmadığını söylemek mümkün değil. Aksine iş ortamını arkadaş ortamından farklı görmek istemiyorlar ve son derece sıcak ilişkiler içerisinde sosyal olmayı tercih ediyorlar.
Bloomberg Businessweek / Ayşegül Sakarya