YGS’ye Saatler Kala Sınav Kazandıracak 15 Altın Anahtar

Pazar günü yapılacak YGS’ye girecek 2 milyon 126 bin aday sınav heyecanı yaşıyor. Aylarca süren hazırlığın karşılığını alabilmeniz ve istediğiniz üniversitenin kapısını aralayabilmeniz için uzmanların sınavda başarıyı kolaylaştıracak ön...

YGS’ye Saatler Kala Sınav Kazandıracak 15 Altın Anahtar (13 Mart 2015)

Pazar günü yapılacak YGS’ye girecek 2 milyon 126 bin aday sınav heyecanı yaşıyor.

Aylarca süren hazırlığın karşılığını alabilmeniz ve istediğiniz üniversitenin kapısını aralayabilmeniz için uzmanların sınavda başarıyı kolaylaştıracak önemli önerilerini derledik.

1. Psikolojik olarak hazır olun

Sınava başlamadan önce, o bölümün yer aldığı sayfaları hızla gözden geçirin. Bu yöntem, testin yapısı, sorulardaki nitel ve nicel değişkenlere karşı psikolojik olarak hazır olmanızı sağlayacaktır.

2. Sorularla inatlaşmayın

Sınav sorularının zorluk düzeyinin aynı olmadığını unutmayın. Herkesin yapabileceği kolay nitelikte sorular olabileceği gibi seçici sorular da olacaktır. Karşılaşılan soru üzerinde belirli bir süre geçtiği halde hâlâ çözüme ulaşılamıyorsa zaman kaybetmeden diğer soruya geçilmeli.

3. Zaman kazanmak için “turlama tekniğini” uygulayın

Sınavda zamanı iyi kullanabilmek ve yüksek puan alabilmek için yanıtlanacak tüm testlerde, birinci turda, yanıtına kolayca ulaşılabilecek soruları öncelikle çözebilir, zaman alıcı ve zor soruları ikinci tura bırakabilirsiniz.

4. Yapılabilecek soruları boş bırakmayın

Bir soru başlangıçta çok karışık görünse de o soruyu atlamamak gerekir. Bu yaklaşım, iyi sonuç almanın ilk ve önemli adımıdır. Uzun ya da karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak ya da yapamama kaygısı ile yarıda bırakmak yanlış bir tutumdur.

5. Daha önce sorulmuş soruları mutlaka çözün

ÖSYM tarafından daha önceki sınavlarda sorulan soruları çözmeden YGS’ye girmeyin. Bu soruları çözerek, soruların özelliklerini, dağılımını, zorluk ve kolaylığını öğrenmiş olursunuz.

6. Zaman baskısından uzaklaşın

Zaman baskısı soruların güçlük derecesini yükselteceği için rahat olmayı deneyin. Daha önce defalarca deneme sınavına girdiğinizi ve benzer soruları yanıtladığınız anımsayın.

7. Günlük düzeninizi değiştirmeyin

Sınava kısa bir süre kala kendi çalışma tarzınızı değiştirmenin pek bir faydası olmaz. Asla uyku ve beslenme düzeninizi bozmayın. Normal hayatınız neyse o şekilde devam edin. Sınav öncesindeki günü ise ders çalışarak değil dinlenerek geçirmek çok önemli.

8. Sınav kaygısından uzaklaşın

Sınav yaklaştıkça doğal olarak kaygı da artış olur. Bu konuda kendinizi dinleyin. Eğer kendinizi rahatsız hissedecek derecede kaygı duyuyorsanız, muhakkak bir profesyonelden yardım alın.

9. Kendinizi tebrik ederek motive olun!

Belki saçma ya da komik gelebilir ama işe yarayacaktır! Şimdiye kadarki çalışmalarınız için kendinizi tebrik edin: YGS için uzun bir süredir çalışıyorsunuz. Dile kolay tam 12 yıldır iyi bir üniversitede öğrenim görmek için ders çalışıyorsunuz. Çözmek istemenize rağmen hâlâ çözemediğiniz binlerce soru olabilir. Ancak siz şimdiye kadarki çözdüğünüz sorular için kendinizi tebrik edin.

10. ‘Yaparsın bunu da yaparsın!’

Geçmiş başarılarınızı hatırlayın: Şimdiye kadar eğitim yaşamınızda birçok başarılar gösterdiniz. Geçmişteki bu başarılarınızı hatırlamak moralinizi düzeltecek ve motivasyonunuzu artıracaktır.

11. “30 Saniye” ile sınav stresinden kurtulun

Sınav süresince dikkatinizin dağılmasını önlemek için yarım saatte bir 30 saniye gözlerimizi kapayıp arkanıza yaslanarak derin bir nefes alın ve gözümüzün önüne beyaz bir sinema  perdesi getirin. yavaş yavaş 8’e kadar sayıp nefes alıp, ardından 8’e kadar sayıp nefesinizi tutun, sonra 8’e kadar sayarak nefesinizi verin. Böylece kendinizi bir anlığına sınav ortamından uzaklaştırın.

12. Sınav yerine erken gidin

Sınav salonuna mutlaka erken girin ve sınava kadar olan sürede gerginliğinizi atın. Bunun en güzel yolu hedeflediğiniz bölümü kazandığınızı hayal etmektir. Bu hayal kaygıyı azalttığı gibi motivasyonunuzu artırmaya yardımcı olur.

13. Sınav öncesindeki gece uyku tutmazsa endişelenmeyin

Sınav öncesindeki gün saat 7-8 gibi uyanmaya çalışın. Sınav saat 10’da olacağı için zaten sınav günü çok erken saatte kalkmanıza gerek yok. Sınavdan önceki gün uyuyamazsanız endişelenmeyin. O gece sizi uyku tutmasa da kendinizi uyumaya zorlamayın. Uyuyamasanız bile bir günlük uykusuzluk performansınızı çok etkilemez. 2-3 saat bile uyuyabilseniz yeterli. 

14. Sınav öncesi rahat olun ve sevdiğiniz şeyleri yapın

Sınavın çok yaklaştığı günlerde, beklenilenin tersine daha çok ders çalışmak yerine fizik aktivitelerini arttırmak, eğlenceli sporlara zaman ayırmakta yarar var. En iyi aktivitelerden biri yürümektir. Her gün en az yarım saat yürümek iyi gelebilir.

15. Ve diğer öneriler:

-Sınava son 1-2 gün kala hatırlatma notlarınız varsa, onları gözden geçirin.
-Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durun. Dinlenmeye çalışın.
-Sınav akşamı ağır yemeklerden kaçının.
-Uykusuz kalmayın.
-Yakınlarınızın moral desteğinizi alın.
-Sınav sabahı mutlaka kahvaltı edin.
-Sınavla ilgili araç gereçlerinizi kontrol edin.
-Kendinizi rahat hissedeceğiniz kıyafetler giyin.
-Sınav yerine erkenden ulaşın.
-Sınavda en iyi olduğunuz dersten başlayın.
-Şıklardan önce soru metnini okuyun. Soru köklerini iyi anlayın. Şıkların tamamını mutlaka okuyun. İpuçlarını değerlendirin. Yanlışları eleyin. Hiçbir fikriniz yoksa cevap vermeyin.
-Zor sorularla vakit kaybetmeyin. Yanıltıcı cümle veya sözcüklere dikkat edin.
-Bazı yanıtlar sorunun içinde gizlidir. Uzun soru, zor soru demek değildir. Altı çizili veya koyu yazılmış sözcüğe dikkat edin.
-Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirin.
-Sınıf arkadaşlarınız sınavı erkenden bitirip çıkmaya başladığında panik olmayın, unutmayın, erken bitirenlere fazla puan verilmiyor.

Kaynaklar: HaberTürk, İHA, NTV