Yaşanabilir bir dünya ve insanlığın geleceği için ‘orman kent’ projesi

Başkenti Pekin ve diğer büyük şehirlerinde, hava kirliliğinin en çok yaşandığı Çin ‘Orman Kent’ kurmaya karar verdi. 1,5 milyara yakın nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti, yaşanılan hava kirliliğine...

Yaşanabilir bir dünya ve insanlığın geleceği için ‘orman kent’ projesi (6 Temmuz 2017)

Başkenti Pekin ve diğer büyük şehirlerinde, hava kirliliğinin en çok yaşandığı Çin ‘Orman Kent’ kurmaya karar verdi.

1,5 milyara yakın nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti, yaşanılan hava kirliliğine kalıcı çözüm bulmak amacıyla ‘sürdürülebilir bir yaşam’ için ‘yenilebilir enerji kaynaklarının’ kullanılacağı ‘Orman Kentler’ kurmaya hazırlanıyor.

İtalyan mimar Stefano Boeri tarafından tasarlanan ve 40 bin ağaçtan oluşacak olan 'Orman Kent'in, Lizhou'daki Guangxi bölgesinde yer alması planlanıyor.

Kentin tamamlandığında 30 bin kişiyi barındırması ve dikilecek ağaçlar sayesinde yılda 10 bin ton karbondioksit emebilmesi hedefleniyor. 40 bin ağacın yılda 900 ton oksijen üreteceği de hesaplanıyor. Dikilecek ağaçların yanı sıra kentin 100 farklı türden yaklaşık 1 milyon bitkiyi de barındıracağı belirtiliyor. Binaların dış cepheleri neredeyse tamamen bitkiler ve ağaçlarla kaplı olacak.

Kurulacak Liuzu orman kenti, Liuzu şehrine hızlı tren hattıyla bağlanacak. Orman kentte okulların ve iki de hastanenin inşa edilmesi planlanıyor.

Güneş enerjisi ve jeotermal enerji ile kentin elektrik ihtiyacını da kendi kendine karşılayabileceği düşünülüyor. Kentin tamamlanması için hedeflenen tarih ise 2020 olarak belirlendi.

Çin, geçtiğimiz ay dünyanın en büyük 'Yüzen Güneş Enerjisi Tarlası'nı kurarak başkenti Pekin'in enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamaya başlamıştı.