Vitamin Hapları Sadece Para Tuzağıymış!

Sağlıkta bir efsane daha yıkıldı! İngiltere’deki Warwick ve ABD’deki John’s Hopkins Üniversiteleri uzmanlarının 500 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada, vitamin haplarının ‘çoğu zaman hiçbir etkisinin olmadığı’ ve sadece para israfı olduğu ortaya kondu. Kalp kri...

Vitamin Hapları Sadece Para Tuzağıymış! (18 Aralık 2013)

Sağlıkta bir efsane daha yıkıldı!

İngiltere’deki Warwick ve ABD’deki John’s Hopkins Üniversiteleri uzmanlarının 500 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada, vitamin haplarının ‘çoğu zaman hiçbir etkisinin olmadığı’ ve sadece para israfı olduğu ortaya kondu.

Kalp krizi geçirdikten 6 hafta sonra her gün yüksek dozda multivitamin ve mineral hapı içen kişilerin sağlık durumuyla, hap kullanmayanlarınki arasında fark görülmedi. Vitamin haplarının kanser riskini de azaltmadığı vurgulandı. Ayrıca, 12 yıl boyunca vitamin hapı kullananların bilişsel becerilerinin, hap içmeyenlerinkinden farklı olmadığı ortaya çıktı.

Bu hapların ortalama ömür, bunama hızı ve kalp hastalıkları tedavisinde belirgin bir faydası bulunamazken, yeterli beslenen bir yetişkinin diyetine özellikle beta karoten ve E vitamini hapları eklemesinin, ‘bazı durumlarda zarara yol açtığı’ da belirlendi. Bulgularını Annals of Internal Medicine adlı dergide yayınlayan araştırma ekibi, “Paranızı sokağa atmayın” diye uyardı.

HAP YERİNE DENGELİ DOĞAL BESLENME

Uzmanlar, hastalıklardan korunmak ve zinde olmak için vitamin hapları yerine, yeterli ve dengeli beslenmenin daha doğru olduğunu belirttiler.

Vitaminlerin kronik hastalık ya da ölüm riskini azaltmadığını belirten uzmanlar, bu hapları satın almak yerine daha fazla sebze-meyve yenmesi, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi, kalori alımının azaltılması ve fiziksel aktivitenin artırılması önerisinde bulundu.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI BESİNLER

Vitamin A: Balık yağı, yumurta sarısı, süt ve süt ürünleri, sarı sebze ve meyveler, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, marul, roka, tere vb.)

Vitamin E: Yağlı tohumlar (ceviz, fındık vb.), bitkisel sıvı yağlar (ayçiçeği, mısırözü, soya ve pamuk yağı), balık.

Vitamin C: Kuşburnu, maydanoz, brokoli, turunçgiller (limon, portakal, mandalina, greyfurt), koyu yeşil yapraklı sebzeler.