Twitter’ın İmajı Çok Sağlam Ama Para Etmiyor!

KAMİL ERYAZAR Dokuz yıl önce kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlatan ve hisseleri 2013 yılında borsada işlem görmeye başlayan sosyal medya ağı Twitter bir türlü istediği büyümeyi yakalayamıyor. Dünya ve ülke günde...

Twitter’ın İmajı Çok Sağlam Ama Para Etmiyor! (1 Eylül 2015)

KAMİL ERYAZAR

Dokuz yıl önce kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlatan ve hisseleri 2013 yılında borsada işlem görmeye başlayan sosyal medya ağı Twitter bir türlü istediği büyümeyi yakalayamıyor.

Dünya ve ülke gündemlerinin anlık olarak takip edildiği sosyal haber ağı ve mikroblog sitesi Twitter, bu yılın ikinci çeyreğinde de istediği büyümeyi yakalayamadı ve yine yatırımcılarına finansal hayal kırıklığı yaşattı.

Her ne kadar 2015’in ilk çeyreğine göre, aylık aktif kullanıcı sayısını yüzde 15 oranında arttırıp toplamda 316 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmış olsa da, bu sonuç başta Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey olmak üzere hiç kimseyi tatmin etmedi. Dorsey, büyüme ve inovasyon anlamında bu sonuçların tatmin edici olmadığını ve hedefledikleri noktaya henüz ulaşamadıkları söyledi.

Twitter’ın kullanıcı sayısı şu an Instagram’ın bile gerisinde bulunuyor.

Yönetim ve kadro değişikliği

Twitter'ın İcra Kurulu Başkanı Dick Costolo 1 Temmuz’da görevinden ayrılmış yerine Jack Dorsey geçmişti. Ürün değişim hızının arttırılmadığı için firma yönetimini sürekli eleştiren Dick Costolo’nun istifasında, Twitter’ın kullanıcı sayısının arttırılamayışı ve hisselerindeki düşüşün önlenemeyişinin etkili olduğu söylenmişti.

Twitter, Dick Costolo’nun istifasından sonra ve ikinci çeyrek sonuçların açıklanmasından bir süre önce diğer bazı çalışanlarının da işine son vermişti. Bu da Twitter’ın yoluna rakip şirketlerden transfer edilecek isimlerle devam edeceği dedikodularının çıkmasına neden olmuştu.

'İç çamaşarı ve pizza daha çok kazandırdı'

İkinci çeyrek ile birlikte Twitter’ın gelirinin de 502 milyon dolara ulaştığı belirtildi. Bu rakamın beklentilerin üstünde olduğu söylenebilir. Çünkü analistlerin tahminlerine göre bu rakamın 481 milyon dolar olması bekleniyordu. Tahminlerin üzerinde gelire ulaşan Twitter’ın, bu gelirinin yüzde 88‘i de mobil kaynaklardan sağlanıyor olması da dikkat çekici bir detay olarak karşımıza çıkıyor. Twitter üçüncü çeyrekte ise gelirinin 545 – 560 milyon dolar arasında olacağını düşünüyor.

Twitter hisseleri New York borsasında Kasım 2013'te işlem görmeye başladı. 26 dolardan halka arz edilen hisselerin bugünkü değeri 37 dolar civarında.

Finans haberleri sitesi marketwatch.com'un yorumcularından Brett Arends bu süre içinde Twitter hisselerinin, iç çamaşır şirketi Hanesbrand ve Domino's Pizza'dan daha az kazandırdığına dikkat çekerek "Pizza ve iç çamaşırına para yatırmak, Twitter'a para yatırmaktan daha iyi" dedi.

2014 çok kötü bir yıl olmuştu

Geçen yıl Twitter yatırımcıları için kötü bir yıl olmuştu.

Daha yılın başında açıkladığı kullanıcı sayısındaki artış oranı ile hayal kırıklığı yaşatan Twitter’ın hisse fiyatı hemen yüzde 24 oranında düşmüştü. Haziran ayında FIFA Dünya Kupası beklentisiyle toparlanan ve yükselişe geçen hisseler, şirketin üçüncü çeyrek kazanç raporunu açıklamasının ardından yeniden düşüşe geçti ve nerdeyse yılın başından itibaren yüzde 50 değer kaybetti. (Aralık 2014)

Ne olacak bu Twitter’ın hali?

Uzmanlara göre Twitter’ın en büyük sorunu, sahip olduğunu kullanıcı sayısı tabanı. Zira rakiplerinin hızla yükseldiği günümüzde Twitter’ın istenilen düzeyde yeni kullanıcıyı bünyesine katamaması hala tazeliğini koruyan bir sorun. Ancak şirket içinde uygulanması beklenen yeni yönetim değişiklikleri ile bu sorununun da üstesinden gelinebileceğine inanılıyor.

Hiç bitmeyen bir söylenti: ‘Google, Twitter’ı satın alacak’

Google’ın satın alacağı söylentisi ilk olarak Twitter henüz 3 yaşındayken çıkmıştı ve o dönemde konuşulan rakam 10-20 milyar dolar arasında oynuyordu. Aradan altı yıl geçtikten sonra bu yıl, Almanya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Handelsblatt konuyu bir kez daha gündeme getirmişti. Hatta satın alma işlemiyle ilgili olarak da dev banka Goldman Sachs’ın yetkilendirildiği iddia etmişti.

Google'ın Twitter'ı satın alacağı yolundaki bu haber, Twitter hissesinin yüzde 3,5 oranında değer kazanmasına yol açmıştı.

 ‘Google değil Facebook satın alacak!’

Bir başka söylentiye göre de, Facebook da Twitter’ı satın almak için görüşüyor.

Kullanıcı sayısının yanında, mobil reklam gelirlerinde böyle bir hızlı yükseliş yakalayan Facebook için Twitter iştah kabartan bir platform gibi görünüyor. Facebook Google'a rağmen Twitter'ı satın almayı başarırsa Mark Zuckerberg kuşkusuz 'sosyal medya krallığından', 'internetin krallığına' terfi edecek. Tüm analiz ve mantık yürütmeler bir yana, belki de 30 yaşında 35 milyar dolarlık servetin sahibi olan Zuckerberg için bu bile Twitter'ı satın almak için bir neden olabilir.

Twitter gerçekten satılacak mı?

Altı yıldır süren ve her gündeme geldiğinde Twitter hisselerini biraz daha yükselten satış söylentileri ya bilinçli yürütülen bir Borsa spekülasyonu ya da ateş olmayan yerden duman çıkmaz dedikleri gibi bir satış arayışı gerçekliği var.

Kendi söküğünü dikemiyor ama…

Twitter’ın kendi hisseleri bir türlü değerlenemezken, piyasalardaki hisse senetlerine ilişkin Twitter’da belirtilen görüşler yatırımcılara ışık tutuyor.

Twitter mesajlarına bakarak yatırımcılara ve analistlere hisse analizi sunan şirketlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Yatırımcılar, analistler ve piyasa yorumcuları tarafından paylaşılan 1 milyon tweeti analiz eden şirketler, her gün hisselere dair genel havanın olumlu mu olumsuz mu olduğunu ölçerek piyasa tahminlerine ışık tutuyor.