Türkiye’de İnsan Hayatı Sudan Ucuz!

Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği dünya standartlarının çok gerisinde… Türkiye ivedilikle ILO 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ni imzalamalı ve maden ocaklarına ‘kaçış-yaşam odaları’ yerleştirilmesi zorunlu hale getirilmelidir....

Türkiye’de İnsan Hayatı Sudan Ucuz! (15 Mayıs 2014)

Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği dünya standartlarının çok gerisinde…

Türkiye ivedilikle ILO 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ni imzalamalı ve maden ocaklarına ‘kaçış-yaşam odaları’ yerleştirilmesi zorunlu hale getirilmelidir.

3 yıl önce Zonguldak Kozlu’da meydana gelen facianın ardından maden yönetmeliğinde zorunlu hale gelmesi istenen ancak kabul görmeyen ‘kaçış-yaşam odaları’ ‘Soma’yla yeniden gündeme geldi. 40 kişi kapasiteli bu odaların ortalama fiyatı 250 bin dolar. Yani 5 milyon dolara 20 odayla Soma’da ocakta mahsur kalan tüm işçiler kurtarılabilirdi.

Sadece 250 bin dolar

Soma’da önceki gün gerçekleşen ve tüm Türkiye’yi yasa boğan faciayla birlikte madenlere yönelik yönetmelikteki eksiklikler bir kez daha gündeme geldi. Dünyada sadece Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerde yönetmeliklerde bulunmayan “Rescue Chamber” yani kaçış veya yaşam odası ne yazık ki Türkiye’de de zorunlu olmadığı için birçok maden ocaklarında kurulmuyor. Bu da maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçilerin hayatını kaybetmesinin en büyük sebebi olarak gösteriliyor.

“Yaşam Odası” 33 Şilili madencinin hayatını kurtarmıştı

2010 yılında Şili’de 69 gün yerin 622 metre altında mahsur kalan 33 madenci “yaşam odası” sayesinde hayata tutunmuşlardı.

Şili’deki madencileri kurtaran konteynır tarzı bir yaşam odası değil, madenin içine inşa edilen “kaçış odasıydı”.

Kaçış odasına sığınan madencilerin hayatta olduğu 17 gün sonra anlaşılmıştı.

17 gün kaçış odasındaki yiyecek, su ve oksijenle hayatta kalan Şilili madencilere daha sonra sondaj borusuyla ek malzeme gönderilmişti. “Anka Kuşu” adı verilen ve özel olarak yapılan bir kapsülle de teker teker sağ salim çıkarılmışlardı.

Türkiye, Madenler Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’ni neden imzalamıyor?

Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ILO 176 numaralı “Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi”ni imzalamadı. Lübnan’dan, Zimbabve’ye 28 ülkenin imzaladığı sözleşmeyi, Türkiye’nin neden imzalamadığı da ayrı bir merak konusu.

1995 tarihli ‘Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi’nin Türkiye tarafından onaylanması için birçok girişimde bulunulmasına karşın, bu konuda henüz bir gelişme sağlanamadı.

Sözleşme, maden işletmesi sahiplerine ve hükümetlere önemli sorumluluklar getiriyor. ILO’nun sağladığı bilgilere göre, sözleşmeyi bugüne kadar 28 ülke onaylamış. 28 ülke arasında Brezilya, ABD, Rusya, Ermenistan, Almanya, Zimbabve gibi ülkeler yer alıyor. ILO Madencilik uzmanı Martin Hahn, Türkiye’nin henüz onaylamadığı sözleşmeyle ilgili “Bu sözleşme madencilik sektörüne özgü önlemler içeriyor. Ve bu önlemlerin tamamı, madencilikte iş sağlığı ve güvenliği sonuçlarını düzeltmek için önemli bir çerçeve çiziyor” diyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden hükümete eleştiri

Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner tarafından yapılan açıklamada, “Soma’daki trajedi yaşanmayabilirdi” denildi.

Açıklamada, “Hükümetin iş kazalarını incelemek üzere verilen araştırma önergesini reddetmesi şok edicidir. Hükümet insanların hayatlarıyla oynadı” denilerek, Soma’da meydana gelen kazanın nedenlerinin derhal araştırılarak bulguların kamuoyu ile paylaşılması istendi.