Toplum

Uluslararası Af Örgütü: ‘Google ve Facebook insan haklarını ihlal ediyor’

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, Facebook ve Google’ı destekleyen veri toplama iş modelinin dünyadaki insan haklarına yönelik bir tehdit oluşturduğunu belirtti....

Uluslararası Af Örgütü: ‘Google ve Facebook insan haklarını ihlal ediyor’ (25 Kasım 2019)

Uluslararası Af Örgütü’ne göre, Google ve Facebook gibi yaygın çevrimiçi hizmetleri kullanan insanlar, sürekli gözetlemeye tabi tutuluyor

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, Facebook ve Google’ı destekleyen veri toplama iş modelinin dünyadaki insan haklarına yönelik bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

AFP’nin haberine göre, örgüt, insanlara ücretsiz çevrimiçi hizmetler sunmanın ve ardından para kazanma reklamlarını hedeflemek için onlar hakkındaki kişisel bilgileri kullanmanın, düşünce ve ifade özgürlüğü dahil olmak üzere bir haklar yelpazesini engellediğini belirtti.

Af Örgütü raporunda, “Surveillance Giants  (gözetleme devlerinin) verdikleri hizmetlerin gerçek değerine rağmen, Google ve Facebook’un platformları sistematik bir maliyete sahip” oldukları belirtilerek, “Şirketlerin gözetim temelli iş modeli, insanları bir ‘Faustian pazarlığı’ yapmaya zorluyor. Bu sayede insan haklarını yalnızca insan haklarının kötüye kullanılması üzerine kurulu bir sisteme göndererek çevrimiçi olarak kullanabiliyorlar” denildi.

Her yerde gözetim altında olan iki çevrimiçi dev, Londra merkezli insan hakları grubuna göre, müşterilerine karşı kullanılabilecek çok büyük miktarda veri topluyorlar.

‘İş modelleri, gizlilik hakkıyla uyuşmuyor’

Af Örgütü, iş modelinin “doğası gereği gizlilik hakkına uyuşmadığını” söyledi.

Raporda, iki Silikon Vadisi firmasının, insanların yaşamları üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir güç sağladığı, “insanların çevrimiçi dünyaya bağlandıkları ve bağlandıkları ana kanallar üzerindeki toplam yakınlığa sahip oldukları” belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo, “Google ve Facebook, modern yaşamlarımıza hükmediyor.  Milyarlarca insanın kişisel verilerini toplayıp paraya çevirerek, dijital dünya üzerindeki benzersiz gücü bir araya getirdi” dedi: “Dijital yaşamlarımızdaki sinsi kontrolleri mahremiyetin özünü baltalıyor ve bu çağımızın belirleyici insan hakları sorunlarından biri.”

Af Örgütü raporunda, hükümetlerin, insanları kurumlar tarafından insan hakları ihlallerinden koruma yükümlülüğü bulunduğunu hatırlatarak, hükümetlerin, kullanıcı gizliliğini korurken, çevrimiçi hizmetlere erişimi sağlayan politikaları uygulamalarını istedi. Ancak son yirmi yıl boyunca, bu teknoloji şirketlerinin büyük ölçüde kendi kendini düzenlemeye bırakılması da eleştirildi.