Siyasette Sosyal Medya Kullanımının Önemi

Kamil Eryazar ‘İnternet Gazeteciliği ve Dijital Medya’ yazı dizimizin 7. Bölümü’nde, dünyadaki siyasal liderlerin sosyal medya kullanımlarını inceliyoruz.  Obama’nın sosyal medya ağırlıklı seçim kampanyası ve başarısı Dijital medyanın öneminin kavranmasında, ABD Baş...

Siyasette Sosyal Medya Kullanımının Önemi (25 Şubat 2013)

Kamil Eryazar

‘İnternet Gazeteciliği ve Dijital Medya’ yazı dizimizin 7. Bölümü’nde, dünyadaki siyasal liderlerin sosyal medya kullanımlarını inceliyoruz.

 Obama’nın sosyal medya ağırlıklı seçim kampanyası ve başarısı

Dijital medyanın öneminin kavranmasında, ABD Başkanı Barack Obama’nın geçen seçim kampanyasında başta Twitter olmak üzere, sosyal medyayı etkin olarak kullanması sonucu elde ettiği başarı da rol oynamıştır.

Aynı Obama, 2012 seçim kampanyasını da yine Facebook’un California, Palo Alto’daki (Silikon Vadisi) merkezinden başlatmıştır. Yanında lacivert takım elbiseli, kravatlı kurmayları değil, dünyanın en popüler sosyal paylaşım sitesi ve 600 milyon kullanıcısı olan Facebook’un 26 yaşındaki patronu Mark Zuckerberg vardır. Obama, kendisi gibi Harvard mezunu olan yanındaki genç işadamını işaret ederek, “Ben Mark Zuckerberg’e ceket giydirip, kravat taktırabilen tipim…” diye espri yapmıştır. Obama’nın seçim kampanyası açılışı hatırına kravat takıp ceket giyen Mark’ın ayağında yine spor ayakkabıları vardır!

Koskoca ABD Başkanı Obama, altı kaval üstü şişhane gayri ciddi genç bir adamla birlikte seçim kampanyası başlatıyor! Hani Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Ekşi Sözlük yöneticileri ile birlikte seçim kampanyasını başlatması gibi bir şey!…

ABD’de seçmenin kararlarında sosyal medyanın ağırlığına, üstelik genç seçmenlere ulaşmada en kestirme yolu olduğuna ve Twitter hesabını 7.5 milyon dünya vatandaşının takip ettiğine bakılırsa, Obama’nın bu tercihi anlaşılabilir.

Abdullah Gül, Twitter’da dünya üçüncüsü

Digitaldaya adlı internet sitesi geçtiğimiz Ocak ayında Twitter’de en fazla ‘takipçisi’ olan devlet ve hükümet başkanlarının listesini yayınladı. Buna göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Obama ve Chavez’den sonra twitter’de dünyada en fazla takipçisi olan üçüncü siyasi lider oldu.

Son yıllarda siyasilerin de yoğun olarak kullanmaya başladığı sosyal paylaşım sitesi Twitter’a dünyanın önde gelen liderleri de kayıtsız kalmıyor.

Aralık 2012 itibari ile dünyada en fazla takipçisi olan lider, ABD Başkanı Barack Obama. Obama’nın 24,6 milyon takipçisine karşın, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in takipçi sayısı 4 milyonu aşmış durumda. Üçüncü sırada ise 2,6 milyon takipçisi bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül geliyor. Gül’ü sırasıyla Ürdün Kraliçesi Rania, Rusya Başbakanı Medvedev ve Brezilya Cumhurbaşkanı Rousseff izliyor.

Eylül 2009′dan itibaren Twitter hesabı bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2011 senesinde dünya liderleri sıralamasında 11. sırada yer alırken, her geçen gün artan takipçi sayısı ile bugün 2,6 milyon takipçiye ulaştı. Mayıs 2007′den itibaren Twitter’i kullanan Obama ise özellikle son seçim kampanyasında sosyal medyayı ağırlıkta kullanarak günümüzde 25 milyon ile en fazla takip edilen lider konumunda.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2,2 milyon takipçisine karşın Almanya Başbakanı Angela Merkel’i 40 bin ve Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’yi 340 bin takip ediyor. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, sosyal paylaşım sitesi Twitter’daki 3 ve 4 milyonuncu takipçilerini birer ev vererek ödüllendirmişti.

Twitter’da siyasi kişi ve kurumların takipçi sayısı

Bugün Türkiye’de de başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, pek çok siyasi kişi Twitter kullanarak, mesajlarını halkla paylaşmaktadır.

Socialbakers verilerine göre, İlk üçte Cumhurbaşkanı Gül, başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu alıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin takipçisi Facebook’ta 60 binin altında iken, Twitter’daki takipçileriyle ilk 10’a girmeyi başarıyor.

Dünyada sosyal medyayı en etkin kullanan siyasi liderlerin başında gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz günlerde Çankaya Köşkü’nde bazı Twitter fenomenlerini öğle yemeğinde konuk etmiştir.

  

Devam edecek…

‘İnternet Gazeteciliği ve Dijital Medya’ yazı dizimizin daha önceki bölümlerine bu linklerden ulaşabilirsiniz:

http://www.farklibirbakis.com/internet-gazetecilerinin-henuz-adi-yok/

http://www.farklibirbakis.com/turkiyede-dijital-gazetecilik-ve-internet-haberciligi/

http://www.farklibirbakis.com/gazetecilerin-birinci-haber-kaynagi-sosyal-medya/

http://www.farklibirbakis.com/ruzgarda-ucmaz-teknede-okunur/

http://www.farklibirbakis.com/dijital-dunya-kagittan-medyayi-yutacak-mi/

http://www.farklibirbakis.com/tablet-gazetecilik/

http://www.farklibirbakis.com/gazetecilikte-dijital-devrim-ve-internet-haberciliginin-kisa-tarihi/