Tablet Gazetecilik

Yazan: Kamil Eryazar Geçen yıl hayatını kaybeden Apple’ın Kurucusu ve CEO’su Steve Jobs’un kameralar karşısına geçip de iPad’i tanıttığı 27 Ocak 2010 günü, aynı zamanda geleneksel basılı medyanın saltanatının yıkılışında geri sayımın başladığı önemli bir tari...

Tablet Gazetecilik (17 Ekim 2012)

Yazan: Kamil Eryazar

Geçen yıl hayatını kaybeden Apple’ın Kurucusu ve CEO’su Steve Jobs’un kameralar karşısına geçip de iPad’i tanıttığı 27 Ocak 2010 günü, aynı zamanda geleneksel basılı medyanın saltanatının yıkılışında geri sayımın başladığı önemli bir tarihtir.

Birçok gazete ve dergi artık tablet versiyonlarını da hazırlamaya başladılar. Gelecekte ise tablet bir versiyon değil, tek yayın platformu olacağa benziyor.

IPTV teknolojisi ile nasıl ki televizyon ve internet birleşmişse, tablet bilgisayar teknolojisi ile de kağıda basılı gazeteler ile dijital gazeteler birleşecektir.

Dünyanın en büyük medya patronu, Avustralya doğumlu ünlü milyarder Rupert Murdoch da bu geleceği görenlerden! The Times, The Sun, The Wall Street Journal gazetelerinden, FOX televizyonu, Twentieth Century Fox film şirketine kadar medya ve ilişkili pek çok yatırımın sahibi olan Murdoch, tablet PC’lerin gençleri gazete okumaya özendirerek pazarı büyüteceğini ve şimdiye kadar internetteki ‘bedavacılığı’ ortadan kaldırarak, okuyucuları/tüketicileri para ödemeye alıştıracağını söylemiştir.

Tüm dünyada yüz milyonlarca kişinin Tablet PC sahibi olacağı öngörüsünde bulunan Murdoch, “Bu cihazlarla yapabileceğimiz çok şey var. Bu cihazlar teknolojik olarak geliştikçe biz de haber sunumu yöntemlerimizi geliştirmek zorunda kalacağız” diye eklemiştir.

Ancak, geleneksel basılı medya, hatta televizyon kanalları ve haber portalları, tıpkı internetin ilk çıkış döneminde olduğu gibi, tablet yayıncılığına geçişte de uyum sorunu yaşayarak yavaş kalmakta, sağladığı olanaklardan şimdilik tam anlamıyla yararlanamamaktadır.

Türkiye’de de gazetelerin çoğu dijital kopyalarını oluşturarak, bir anlamda yavaştan da olsa tablet yayıncılığına başladılar.

Yazının bulunuşundan sonra tabletlerle başlayan insanlığın kültürel evrimi, trajik bir sarmal-süreç sonunda yine gelip tabletlere dayanmıştır!

DİJİTAL DÜNYA, ‘KAĞITTAN MEDYA’YI YUTACAK MI?

‘Future Exploration Network’ adlı futurist düşünceler kuruluşu, dünyada basılı gazetelerin son yayın tarihlerini 2040 Yılı olarak öngörmektedir. Bu tarih Amerika’da 2017, İngiltere’de 2019, Almanya’da 2030, Rusya ve Türkiye’de ise 2036 olarak belirtilmiştir.

17. Yüzyıl’da gazeteler ortaya çıktığı zaman, artık kitapların ortadan kalkacağı söylenmişti. Radyo ve televizyon çıktığı zaman da, kitaplar gazeteler dergiler biter artık denilmişti. Bir sonraki, bir öncekine ayrılan zamanı ve etkisini azaltsa bile, hiçbir zaman tümüyle yok etmedi. Çünkü işlevleri farklıydı ve yüzde yüz çakışmıyorlardı. Üstelik diğer bir yandan insanlığın kültürel evriminde birbirlerini desteklemiş, özendirmişlerdir.

iPad türü tablet bilgisayarların yaygınlaşıp, fiyatları da ucuzlayarak daha geniş kitleler tarafından kullanılmaya başlandığında, basılı medyanın sonu gelmese bile, kapasite ve etkinliğinin çok azalarak sembolik hale geleceği de bir gerçektir.

Boyutlarını küçültmeye başlayan günlük gazeteler, belki de 20-30 yıl sonra hafta sonları tabloid boyda yayınlanan zengin içerikli, keyifli, nitelikli koleksiyon dergilerine dönüşeceklerdir.

GÜNCELLEME

ABD’nin ünlü Newsweek dergisi yeni yıldan itibaren sadece dijital ortamda yayınlanacağını duyurdu.

80 yıllık bir geçmişi olan ABD’li Newsweek dergisi tarihi bir karar aldı.

Dergi, ABD’de yıl sonundan itibaren sadece dijital ortamda yayınlanacak.

Şirketten yapılan açıklamada, Newsweek’in büyüyen tablet ve online pazarda kendine bir avantaj elde etmeyi hedeflediği belirtildi.

Okuyucular arasında tablet kullanımının her geçen gün hızla arttığı kaydedilen açıklamada, dijital ortamın bir fırsat olduğu vurgulandı.

Basılı yayına son verme kararının marka kalitesi ve gazetecilikle ilgili olmadığı ifade edildi.

Newsweek’in kararı sonrasında şirkette bazı işten çıkarmalar olabileceği belirtiliyor.