Önyargı, Linkedin’i Zora Soktu: ‘Güzel Mühendis Olur mu?’

İş dünyasının sosyal medya platformu Linkedin kendini cinsiyet ayrımcılığı suçlamalarının hedefinde buldu. Suçlamaların nedeni ise geliştirici ağı platformu Toptal’ın, internet ağı mühendisliği sektörüne yönelik Linkedin’e verdiği reklamda kullanılan bir kadın fotoğ...

Önyargı, Linkedin’i Zora Soktu: ‘Güzel Mühendis Olur mu?’ (5 Ağustos 2013)

İş dünyasının sosyal medya platformu Linkedin kendini cinsiyet ayrımcılığı suçlamalarının hedefinde buldu. Suçlamaların nedeni ise geliştirici ağı platformu Toptal’ın, internet ağı mühendisliği sektörüne yönelik Linkedin’e verdiği reklamda kullanılan bir kadın fotoğrafı. Linkedin fotoğrafın bir ağ mühendisine göre ‘fazla güzel’ olduğu ve gerçek hayatı yansıtmadığı gerekçesiyle reklamı geri çekti.

Daily Mail’in haberine göre Toptal CEO’su Taso Du Val, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Linkedin kullanıcıları fotoğraftaki kadınların gerçekten de mühendis olduğunun imkansız olduğunu düşündüler. Linkedin de onlarla hemfikir oldu” dedi.

Du Val, bunun cinsiyet ayrımcılığı olduğunu savundu.

Linkedin’den gelen açıklamada ise, reklamın müşteri hizmetleri ekibinin yaptığı bir hata nedeniyle reddedildiği Toptal’ın artık platform üzerinden reklam verebileceğini aktarıldı.

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş, umarız bu bir ‘viral’ reklam değildir!

İş yaşamında önemli bir sorun olduğunu düşündüğümüz konuyu biraz açıp, yorumlamak istiyoruz.

İş görüşmelerinde benzer niteliklerde üstelik daha az deneyim ve özelliklere sahip adaylar arasından, güncel toplumsal güzellik normlarına daha yakın olan adayların tercih edildiğini biliyoruz. İşe alındıktan sonra kariyer basamaklarını yükselirken de bu unsurun bir avantaj olduğu görülüyor, yaşanıyor.

Haklı çıkarmak için bir neden değildir ve olmamalıdır ama ön planda görselliğin önemli olduğu hizmet sektöründen bazı meslekler bir yana, Linkedin örneğinde olduğu gibi teknik alanlarda bile ne yazık ki aynı kriterlerin geçerli olduğuna tanık oluyoruz.

Elbette sorun, erkek egemen kapitalist toplumun ‘makyajlı imaj çağı’ trendlerinden kaynaklanmaktadır. Cinsellik, her alanda bir sömürü aracı olarak kullanılmaktadır. Ancak ne yazık ki birtakım kadınlar da ‘seksizm sömürüsü’ne çanak tutmaktadırlar! Çalışma, performans, bilgi, birikim, deneyim gibi belli süreç gerektiren zorlu bir yol yerine daha kestirme sayılan feminen yöntemleri tercih etmektedirler!

‘Aptal Sarışın’

Bu deyimin nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü?

Fiziki görünümleri güncel toplumsal güzellik normlarına uyan ve bu özellikleriyle günlük toplumsal yaşamda dikkat çekip kişisel rant toplayan kızların, ‘nasıl olsa değer görüyorum’ düşüncesiyle işin kolayına kaçarak, kendilerini başka özellik ve nitelikler konusunda geliştirmek konusunda yeterince çaba harcamadıkları biliniyor.

Tam tersine diğer yandan ise, fiziki görünümleri güncel toplumsal güzellik normlarına prim yapmayan kızların ise toplumsal yaşama tutunma adına kendilerini değişik uzmanlık alanlarında geliştirme, farklı özellik ve nitelikler edinerek, kişisel kazanımlar sağlama konusunda büyük bir çaba içerisinde oldukları gözlenmektedir. Popüler kültür dışında, sanat ve bilim alanlarında genellikle ‘barbie bebeklere’ pek rastlanmayışı da buna yorumlanmaktadır.

Kamil ERYAZAR