Zaten hep alçaktan uçan mavi kuşun önlenemez düşüşü

KAMİL ERYAZAR Yüzde 9 küçülme kararı alarak 350 çalışanını işten çıkaran Twitter, video uygulaması Vine’ı da kapattı 10 yıllık mazisinde bir türlü istediği büyümeyi yakalayamayan ve son yıllarında da ‘satıldı satı...

Zaten hep alçaktan uçan mavi kuşun önlenemez düşüşü (28 Ekim 2016)

KAMİL ERYAZAR

Yüzde 9 küçülme kararı alarak 350 çalışanını işten çıkaran Twitter, video uygulaması Vine’ı da kapattı

10 yıllık mazisinde bir türlü istediği büyümeyi yakalayamayan ve son yıllarında da ‘satıldı satılıyor’ söylentisi hiç bitmeyen sosyal medya devi Twitter, kullanıcı sayısı ve gelirindeki çok az artışa karşın üçüncü çeyrekte de umduğunu bulamayınca acil birtakım önlemler almaya başladı.

İlk olarak yüzde 9 küçülme kararı alınarak 350 kişinin işten çıkarılacağı duyuruldu.

Bu Twitter tarihinde ikinci parti toplu işten çıkarma anlamına geliyor. Geçen yıl da Jack Dorsey CEO’luk görevine geri döndükten sonra 336 çalışanın görevine son vermişti. Bu olaydan sonra personel arasında artan memnuniyetsizlik üzerine de, Twitter hisselerinin üçte birini şirketin kalan çalışanları arasında paylaştırma kararı almıştı.

Üstelik ‘tenkisat’ın bununla da sınırlı kalmayacağı ve toplamda 2500’e yakın çalışanı olan Twitter’ın 2017 yılında da işten çıkarmalara devam edeceği belirtiliyor.

Vine’ın ömrü çok az oldu

Twitter'ın 2013 yılında kullanıma sunduğu ücretsiz video uygulama ve 6 saniyelik videolar yükleme platformu Vine'ı kapatacağını açıklaması ise tam bir sürpriz oldu.

25 dilde hizmet sunan Vine, ilk başlarda çok ilgi görmüş, kendi fenomenlerini yaratmış ancak Snapchat ve Instagram video uygulamaları ile Periscope ve Facebook Live canlı yayınlarından sonra eski popülaritesini yitirmeye başlamıştı.

Kararı Medium'da yayınlanan bir blog yazısı ile duyuran şirket bu konuda kısa bir açıklama yaptı:

"Uygulama, web sitesi ya da çektiğiniz Vine'lar bugün hiçbir yere gitmiyor. Onlara değer veriyoruz ve bu işi doğru bir şekilde yürüteceğiz. Vine'larınızı indirebileceksiniz. Siteyi açık tutacağız çünkü şimdiye kadar yapılan bütün Vine'lara ulaşılabilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Sitede ya da uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan önce haberdar edileceksiniz."

Açıklamada ayrıca Vine için içerik üreten popüler kullanıcılarla yakından ilgilenilerek şirkete yöneltilen bütün soruların yanıtlanacağı belirtildi.

Vine’ın Twitter hesabındaki dilek fenerlerinin uçtuğu son videolu mesajı ise "Bir ışık bırakın" oldu.

İMAJI ÇOK SAĞLAM AMA PARA ETMİYOR!

10 yıl önce kitle iletişimi ve habercilik tarihinde yeni bir dönemi başlatan, dünya ve ülke gündemlerinin anlık olarak takip edildiği, aylık 317 milyon aktif kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan Twitter, hisseleri 2013 yılında borsada işlem görmeye başladığından beri bir türlü istediği büyümeyi yakalayamıyor. Twitter’ın kullanıcı sayısı ve geliri şu an Instagram, Snapchat ve LinkedIn’in bile çok gerisinde bulunuyor. Yatırımcılarına sürekli hayal kırıklığı yaşatıyor. Kara bulutlar bir türlü dağılmıyor. Yönetim, kadro değişiklikleri ve sisteme getirilen kullanım yenilikleri de şimdiye kadar pek işe yaramamış görünüyor.

Kurulalı henüz 4 yıl olmasına karşın kısa sürede özellikle gençlerin gözdesi haline gelen görsel ağırlıklı mobil sosyal paylaşım uygulaması Snapchat Twitter'ı geçerek, günlük aktif kullanıcı sayısını 150 milyonunun üzerine yükseltti. Snapchat’in Mart ayında 25 milyar dolar değerleme ile halka arzının planlandığı duyuruldu. Snapchat sadece kullanıcı sayısı ile değil ‘piyasa değeri’yle de Twitter’ı geride bıraktı. Zor günler yaşayan ve ‘satış söylentileri’ hiç eksik olmayan Twitter’ın güncel değeri 14 milyar dolar.

Twitter’i almak için sektör içinden ve dışından büyük markalar sıraya girdiler

Google ve Apple’dan sonra eğlence devi Walt Disney’in de satın almaya niyetli firmalar arasında adı geçmeye başladı.

Ancak Twitter'la ilgilenen tek firma Walt Disney değil. ABD'li yayın kurumu CNBC, geçen ay, Google ve Salesforce'un sosyal medya devini satın almaya niyetli olduğunu duyurmuş, ardından Twitter hisseleri açılışta yüzde 19'a varan prim yapmıştı.

Apple ve milyarder medya patronu Rupert Murdoch da kulislerde konuşulan diğer taliplerden. Microsoft'un eski CEO'su Steve Ballmer ile Suudi Prens Alwaleed Bin Talal da, hakkında şirketten önemli oranda hisse satın alacağı yönünde iddiaların gündeme geldiği isimlerden.

Son olarak teknoloji-finans çevrelerinde Twitter için “ya batacak ya da satılacak” yorumu yapılıyor.