KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİK4 sene ÖNCE
KORONA GÜNLERİNDE GAZETECİLİKTürkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 1 Mayıs’ı izleyen gazetecilerin zor anlar yaşadığını, polisin hedef seçtiği çok sayıda basın çalışanının yaralandığını açıkladı.
TGC, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde gösterileri sırasında görev yapan bazı basın mensuplarının polis tarafından hedef seçilerek tartaklanmasını ve görevlerini yapmalarının engellenmesini kınadı. TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazeteciler, ne yazık ki, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü izlerken yine hedef seçildi. Muhabir, foto muhabiri ve kameramanlar biber gazı ve tazyikli sudan etkilendi. Gazetecilerin kamu yararı adına görev yaptığını görmek istemeyen emniyet güçleri, meslektaşlarımızın Taksim’e girmesine engel olmaya çalıştı.
Okmeydanı’nda yaşanan çatışmaları takip eden ETHA muhabiri Ali Haydar Doğan’ın kolu kırıldı.
Beşiktaş’ta Barbaros yokuşundaki polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmada Halk TV muhabiri Barış Yarkadaş, canlı yayın yaparken yaralandı.
Şişli’de EPA foto muhabiri Sedat Suna, bacağından yaralandı.
Sol Gazetesi muhabiri Elif Örnek polis saldırısı sırasında başından yaralandı. Sol Gazetesi muhabiri Emin Şentürk ise olayları izlerken plastik mermiyle yaralandı.
Haber portalı Duruş Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Güneş, ayağından darp edildi.
Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ozan Güzelce polisin fırlattığı gaz kapsülüyle sağ el bileğinden yaralandı.
Mücadele Birliği Dergisi muhabiri Yusuf Ali Gümüşlü kolundan Yurt Gazetesi Yazarı Hakan Gülseven ise burnundan yaralandı.
Kapatılan Karşı gazetesinden sonra çalışanlar tarafından yayınlanmaya başlayan Karşı Direniş’ten Fethullah Şenocak ve Dokuz8Haber’den Haydar Daşdan da yaralanan gazeteciler arasında yer alıyor.
1 Mayıs’ta yaşanan olayların izlenmesini engellemek için cop, gaz ve tazyikli suyla gazetecileri hedef seçen, yaralayan ilkel anlayışı kınıyor, bu tutumdan artık vazgeçilmesini istiyoruz. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, gazetecileri hedef seçen güvenlik güçleriyle ilgili olarak işlem yapılması için İstanbul Valiliği’ni ve Emniyet Müdürlüğü’nü göreve çağırıyoruz.”
TOMA’dan Gazetecilere Tazyikli Su!
Şişli’de göstericilere müdahale eden TOMA, gazetecilerin bulunduğu yere de tazyikli su sıktı.
TÜRKİYE İLK KEZ BASINI ÖZGÜR OLMAYAN ÜLKELER ARASINDA
Her yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House, 2014 raporunda Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür ülkeler”den “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürdü. Gezi Olayları sonrası yaşanan işten atılmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya sahipliği nedeniyle 6 puan daha kötüleşen Türkiye bir yıl önceye göre 14 sıra daha gerileyip dünya genelinde 134’üncülüğe geldi. Böylece Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke oldu.