OLABİLİYORMUŞ!

İspanya’nın ‘Gezicileri’ İktidara En Yakın Parti İspanya’da ekonomik kriz nedeniyle başlayan halk hareketi sonucunda Mart ayında kurulan siyasi parti Podemos (Yapabiliriz), ülke siyasetinde 40 yıllık geleneği bozup, dengeleri değiştirecek gibi görünüyor. İspanya’da ...

OLABİLİYORMUŞ! (3 Kasım 2014)

İspanya’nın ‘Gezicileri’ İktidara En Yakın Parti

İspanya’da ekonomik kriz nedeniyle başlayan halk hareketi sonucunda Mart ayında kurulan siyasi parti Podemos (Yapabiliriz), ülke siyasetinde 40 yıllık geleneği bozup, dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.

İspanya’da “öfkeliler” olarak adını duyuran, ülkedeki ekonomik ve siyasi düzene karşı kendiliğinden ortaya çıkan halk hareketi sonucunda sekiz ay önce kurulan “Podemos” (Yapabiliriz) adlı siyasi parti, olası bir genel seçimde birinci parti konumunda gösteriliyor.

Sokaktan Parlamentoya

Taraf gazetesinde yer alan habere göre, dün açıklanan kamuoyu yoklaması, bugün seçim yapılsa sol eğilimli partinin birinci çıkacağını ortaya koydu. İspanya’da 2011 yılında işsizlik ve yolsuzluğa karşı yapılan büyük protesto gösterilerinde adını tüm dünyaya duyuran “Öfkeliler” hareketi, 8 ay önce Podemos adıyla siyasi partiye dönüşmüştü. Şimdi, henüz bir yılı dolmadan, anketlerde birinci parti konumunda görünüyor. Anket sonucuna göre, İspanyolların yüzde 91’i ülkedeki siyasi durumu “kötü” ve “çok kötü” şeklinde tanımlıyor.

‘Siyasi Gelenek’ Bozuluyor

İspanya’nın El Pais gazetesinin geçen ay Metroscopia adlı araştırma şirketine yaptırdığı ve dün yayımlanan ankette, olası bir genel seçimde Pablo İglesias’ın lideri olduğu Podemos’un oy oranının yüzde 27 olacağı ve birinci parti çıkacağı belirtildi. Ayrıca anket sonucuna göre, hali hazırda ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) yüzde 25.5 ile yine konumunu korurken, iktidardaki Halk Partisi (PP) ise, yüzde 20 oy oranıyla ancak üçüncü siyasi parti olabildi. Ekim anketinde bu rakamlar, Podemos için yüzde 14; Sosyalistler için yüzde 31; PP için yüzde 30’du. Bu oranlar, İspanya’da diktatör Francisco Franco sonrası yaklaşık 40 yıllık demokraside PP ile PSOE’nin liderliğinde iki partili siyasi geleneğin artık kırılacağına işaret ediyor. Hareket, 2011 yazında, çoğunluğu genç yaşlarda binlerce kişinin kemer sıkma politikaları ve hükümetin kamu hizmetlerinde yaptığı kesintilere karşı Madrid’teki Porta del Sol meydanında kamp kurması ile başlamış ve İspanya geneline yayılmıştı.

Bu oy kaybında, ekonomik krizin yanı sıra, son dönemde iktidar partisi PP’den üst düzey yöneticilerin, eski bakan ve milletvekillerinin adlarının karıştığı yolsuzluk skandallarının etkisi büyük.

Yolsuzluklar Bıktırdı

PP lideri ve Başbakan Mario Rajoy’un, parti mensuplarının yolsuzlukları için halktan özür dilemesi, ülke tarihinin en büyük yolsuzluk operasyonları da tepkiyi dindirmemiş görünüyor. El Pais’in anket analizine göre bu sonuçlar vatandaşların “muazzam öfkesini” gösteriyor. Halkın yolsuzluklar yüzünden Rajoy’un partisini cezalandırdığı belirtiliyor.

Ekonomik krizin aşılmasına ilişkin bu zamana kadar ortaya attığı önerilerde “gerçekçi olmamakla” suçlanan Podemos, haftalık çalışma saatinin 35 saate düşürülmesi, emeklilik yaşının 60’a indirilmesi ve kar eden işletmelerin işçi çıkarmasının yasaklanmasını istiyor. İspanya’da 2011’de yapılan son genel seçimlerde PP yüzde 44.6, PSOE yüzde 28.7 oranında oy almıştı. Yeni genel ve yerel seçimlerin 2015’te yapılması bekleniyor.