Mina’da yine can pazarı: 1000’i aşkın ölü ve bir o kadar da yaralı

Suudi Arabistan’da, organizasyon bozukluğu ve güvenlik önlemlerinin yetersizliği nedeniyle hac ziyareti bir kez daha büyük bir faciaya dönüştü Suudi Arabistan'da Mekke’ye 5 km uzaklıktaki Mina’da şeytan taşlama sırasında çıkan ...

Mina’da yine can pazarı: 1000’i aşkın ölü ve bir o kadar da yaralı (24 Eylül 2015)

Suudi Arabistan’da, organizasyon bozukluğu ve güvenlik önlemlerinin yetersizliği nedeniyle hac ziyareti bir kez daha büyük bir faciaya dönüştü

Suudi Arabistan'da Mekke’ye 5 km uzaklıktaki Mina’da şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda ilk belirlemelere göre en az 753 kişi öldü, 887 kişi de yaralandı.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Tahran hükümeti ise, Suudi Arabistan’ın gerçek rakamları sakladığını söyleyerek 131’i İranlı 1300’den fazla insanın hayatını kaybettiğini açıkladı.

İzdihamın Mina'da hacıların kaldığı çadır kentin 204. caddesinde meydana geldiği bildirildi.

204. cadde, çadır kentten şeytan taşlanan Cemerat'a giden ana yollardan biri.

Şeytan taşlama sırasında hacı adaylarının en ön sırada olmak için birbirlerini itmeye başladığı, bu nedenle bazı kişilerin ezildiği ve ardından da izdihamın yaşandığını bildiriliyor.

“İnsanlar birbirinin üzerine basıyordu”

Facia sırasında bir kadın grubunun içinde olan BBC Hausa Bölümü muhabiri Tchima Illa Issoufou, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"İnsanlar taşlama yönünde ilerlerken, diğer gruplar da ters yönden geliyordu. Bir anda kaos yaşandı ve insanlar yere düşmeye başladılar. Aralarında Nijeryalılar, Çadlılar ve Senegalliler vardı. İnsanlar birbirlerinin üzerine basarak güvenli yerlere geçmeye çalışıyordu. O sırada bazıları öldü."

İzdiham sırasından insanların "Allah, Allah" diye bağırdıklarını ve ağlayarak yardım istediklerini ifade eden Issoufou, kalabalıkta çocuk ve gençlerin de bulunduğunu söyledi.

“Herkes bir başına kalmış gibiydi”

BBC muhabiri sözlerine şöyle devam etti: "İnsanlar yardım isterken yere düşüyordu. Ama orada yardım edecek, el uzatacak kimse yoktu. Herkes bir başına kalmış gibiydi."

İzdihamda teyzesini kaybettiğini anlatan Issoufou, kendi gruplarından bir anne ile kızının da kaybolduğunu ve hala haber alamadıklarını belirtti.

Faciadan kurtulan İranlı: Saatlerce yardım gelmedi

Mina'daki faciadan sağ kurtulan İranlı bir hacı Press TV’ye yaşadıklarını anlattı. Suudi arama kurtarma ekiplerinin izdihamın yaşandığı bölgeye, faciadan iki saat sonra geldiğini iddia eden İranlı hacı, “Kurtarma görevlileri, ki birkaç taneydiler, yaralılarla ilgilenmek yerine hayatını kaybedenlerin cesetlerini toplamaya başladılar” dedi.

Çevredeki diğer hacıların birbirine yardım ettiğini söyleyen İranlı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bize yardım edecek kimse yoktu. Birkaç tane İranlı hacı duvara tırmanıp diğerlere su şişeleri fırlattı. Diğerleri ise aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu yaralılara yardım etmeye çalıştı. Bu durum ilk yardımın gelene dek iki saat boyunca devam etti.”

 

Türk hacılardan 4'ü hayatını kaybetti, 5'i ise kayıp

Yaşanan izdihamdan sonra, o an bölgede olan ve kendilerinden haber alınamayan 18 Türk’ten 4’ünün hayatını kaybettiği ortaya çıktı. 5 Türk hacıya ise tüm aramalara rağmen henüz ulaşılamadı.

Suudi Bakan’dan skandal açıklama ve İran’dan şok suçlama

İran, Hac'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği izdihamdan ötürü Suudi Arabistan'ı suçlarken, Suudi Sağlık Bakanı Halid el Falih, faciaya "disiplinsiz" hacıların neden olduğunu savundu.

AFP’nin Suudi El Ekberiye televizyonundan aktardığına göre; Bakan Halid, “Hacılar talimatlara uysaydı, bu tip bir kaza önlenebilirdi” dedi. Halid, “birçok hacının yetkiler tarafından konan programa riayet etmeden hareket ettiğini ve bunun facianın nedeni olduğunu" öne sürdü. 

İran'ın hac organizasyonun başındaki Said Ohadi ise, kazanın olduğu yer yakınlarındaki bir yolun, faciadan kısa süre önce "bilinmeyen nedenlerle" kapatıldığını öne sürdü. Ohadi, "Bu da söz konusu trajedinin yaşanmasına neden oldu" iddiasında bulundu. İzdiham sırasında hayatını kaybeden İranlıların sayısı 49 olarak güncellendi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan da Suudi Arabistan büyükelçisinin faciayla ilgili olarak Tahran'daki Dışişleri Bakanlığına çağrılacağını belirterek, “Suudi Arabistan'ın bu sorumsuzca tutumuna hiçbir şekilde kayıtsız kalamayız. Bu konu diplomatik kanallardan ele alınacaktır” diye konuştu.

İzdihama Kral’ın oğlunun neden olduğu iddia edildi

İzdihama, Suudi Arabistan Kralı Salman’ın oğlu Prens Muhammed bin Salman’ın neden olduğu öne sürüldü.

Lübnan merkezli el-Diyar gazetesi, şeytan taşlamaya katılmak isteyen Prens Muhammed bin Salman’ın Perşembe günü erken saatlerde alana geldiğini ve kralın oğlunun aracına 200 ordu personeli ve 150 polis yetkilisinin eşlik ettiğini aktardı.

Gazete, prensin konvoyunun kalabalığın ortasında bulunmasının, hacı adaylarının hareket planını değiştirdiğini ve izdihama yol açtığını belirtti.

El-Diyar’a göre, Prens Salman’ın konvoyu hızla alandan uzaklaşırken, Suudi yetkililerin olayın üstünü kapamak istediği vurgulandı.

Hac sırasında daha önce yaşanan felaketler:

2015: Mina'daki izdihamda en az 310 kişi hayatını kaybetti.

2006: 364 kişi şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda öldü

1997:Çıkan yangında 343 hacı aday hayatını kaybetti, 1500 kişi yaralandı

1994: İzdihamda 270 kişi öldü

1990: Kutsal yerlere giden tünellerde çıkan izdihamda 1426 kişi öldü.

1987: İran yanlısı gösterilere Suudi güvenlik güçleri müdahale etti, 400 kişi öldü.

Vinç kazasında 107 kişi ölmüştü

İki hafta önce de Mekke'de, Mescid-i Haram'daki bir vinç devrilerek hacı adaylarının üzerine düşmüş ve 107 kişi kazada hayatını kaybetmişti.

Suudi yetkililer yaklaşık 200 kişinin de yaralandığını açıklamış ve olayla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Mescid-i Haram'daki kazada, yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki vincin yoğun yağış ve şiddetli rüzgar nedeniyle düştüğünü açıklanmıştı.