Matrix mi dersiniz, Truman Show mu, İşte Yakın Geleceğin Facebook’u

Facebook’un genç kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, F8 Geliştiriciler Konferansı’nda yakında uygulamaya konulacak değişiklikleri ve hedefindeki dijital ütopyayı anlattı F8 Konferansında açıklanan yenilikler tüm Facebook kullanıcılarını, uygulama gel...

Matrix mi dersiniz, Truman Show mu, İşte Yakın Geleceğin Facebook’u (2 Nisan 2015)

Facebook’un genç kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, F8 Geliştiriciler Konferansı’nda yakında uygulamaya konulacak değişiklikleri ve hedefindeki dijital ütopyayı anlattı

F8 Konferansında açıklanan yenilikler tüm Facebook kullanıcılarını, uygulama geliştiricilerini, e-ticaretle uğraşmak isteyenleri hatta internetten para kazanmak isteyenleri de kapsıyor.

Ancak Zuckerberg’in bunların çok daha ötesinde şimdilik ‘ütopya’ sayılabilecek hedefleri de var.

Facebook artık bizim analog dünyamızda yaşamak istemiyor. O yüzden bugünlerde kendi dijital dünyasının altyapısını da kurmaya çalışıyor. Hedef, 10 yıl sonra hepimizi kendi kuracağı bu “sanal gerçeklikte” yaşatmak.

Zuckerberg’in yeni hedefi, “beğen” butonunun çok ötesine geçmek; sanal ve artırılmış gerçeklik yoluyla kullanıcılarına daha karmaşık deneyimler yaşatmak. Yani bir bakıma, gerçek dünyayı, Facebook’un sanal duvarları arasına taşımak.

Facebook, bu sanal dünyanın altyapısını hızlı bir şekilde hazırlıyor. Önümüzdeki yıllarda bütün bunların nasıl gerçekleşeceğini göreceğiz.

Gelelim, F8 Geliştiriciler Konferansı’nda açıklanan Facebook’taki önemli değişiklik ve yeniliklere. Bu kez duyurulan değişiklikler önceki güncellemelere göre daha ciddi boyutlu ve bazılarından para kazanabilmek bile mümkün olacak. F8 Konferansı’nda açıklanan yenilikler, tüm Facebook kullanıcılarını, uygulama geliştiricilerini, e-ticaretle uğraşmak isteyenleri hatta internetten para kazanmak isteyenleri de kapsıyor.

FACEBOOK’TAKİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK ve YENİLİKLER

Video Paylaşımı Değişiklikleri

Facebook Haber Kaynağı sayfaları artık 360 derecelik videoları destekleyecek. Bu haberimizi Facebook Haber Kaynağına 360 Derece Video Özelliği Geliyor yazımızda paylaştık. Ancak dikkat ederseniz bu haber, YouTube Üzerinden 360 Derece Şenliği Başladı haberinden neredeyse bir hafta kadar sonra yayınlandı. YouTube ve Facebook bu noktada artık rakip sayılabilirler. Facebook ‘un yaptığı bu değişiklik herkesin bir Oculus Rift almasına sebep olacak mı, onu zaman gösterecek.

Video Paylaş Para Kazan

Günde 3 milyardan fazla video izlenen Facebook, YouTube’un pazar payına göz dikmiş olabilir mi? Olabilir, çünkü reklam gösterme konusuna son yıllarda ağırlık veren Facebook, artık videoları paylaşabilme imkanı da sunacak. Bu sayede Facebook’tan para kazanmanın yolu da açılıyor.

Önceden sadece kendi platformunda video paylaşıma izin veren Facebook, 'embed kodu' kullanarak video paylaşımına olanak verecek. Çok yakında yapılacak olan güncellemeyle, Facebook'a yüklenen videolar 'embed' kodu üzerinden belirlenen diğer internet siteleri üzerine de kolayca eklenebilecek. Böylelikle paylaşılan videolarda reklam gösterme ve buna bir telif ödenmesiyle beraber yayıncılara para da kazandıracak. Kısaca Facebook Google ve YouTube’a bu noktada rakip olacak.

Messenger Artık O Bildiğimiz Sohbet Kanalı Değil

Facebook Messenger artık o bildiğimiz basit sohbet sitesi olmaktan çıkıyor. E-ticaret siteleriyle tamamen bütünleşecek olan Facebook Messenger hem alışveriş, hem de satın aldığınız eşyaların takibini üzerinden yapabileceğiniz bir mecra haline dönüşüyor ve Facebook’un dışına çıkıyor. E-ticaret sitelerinin tonlarca e-posta göndererek onay takibi yapmasından bunalan herkesin seveceği bu sistem, bir defa Messenger’a girmenizle her işlemi yapabilmenize olanak tanıyacak.

Mesajlara Başka Uygulamalar Kullanarak Cevap Verebilme

Messenger üzerinden hareketli GIF’ler kullanarak mesaj alıp göndermek kolaylaşacak. Giphy’de isimli uygulamayla beraber Messenger entegre olacak. Eskiden Giphy’de bir GIF yaratıp bunu cihazda bir yere kopyalayıp Messenger’a yapıştırmamız gerekiyordu. Bu ortadan kalkacak. Uygulamalar beraber çalışabilecekler. Bu sadece tek bir örnek, çünkü Messenger'a 40’a yakın uygulamanın entegresyonu gerçekleştiriliyor. Bu uygulamalar doğrudan Facebook Messenger üzerinden de indirilip kurulabilecekler.

Başka Bir Yerde Yaptığınız Yorumu Facebook’da Görecek, Yayınlayacak

Bu durum medya şirketlerinin de çok işine geliyor. Yapılacak olan her yorumun makale ya da haberle beraber Facebook’da görünebiliyor olması internet üzerinde etkileşimi artıracak. İçerik yayılımı genişleyecek farkındalık ve okuyucu sayısı artacak. Facebook bu konuda ortak sayısını hızla artırıyor. BuzzFeed, EliteDaily, The Huffington Post ve Fox Sports şimdiden bu uygulama için imzayı attılar bile. Daha 54 medya şirketinin sırada olduğunu belirtmekte fayda var.

Birden Fazla Cihazı Facebook İle Kontrol Edebileceğiz

Facebook’un Parse adındaki uygulama geliştirme platformu sayesinde, geliştiriciler Nesnelerin İnterneti ekosisteminde birkaç satır kodlama yapabilecekler. Yani daha basit şekilde ifade etmek gerekirse; birkaç satır kodlama ile en basit nesne bile Facebook’la iletişime geçebilecek.

Facebook bir süredir Internet of Things yani 'Nesnelerin İnterneti' projeleriyle çok içli dışlıydı. Nesnelerin İnterneti ya da kısaca IoT; çeşitli haberleşme protokolleri sayesinde birbirleri ile iletişim kurabilen ve birbirine bağlanıp, bilgi paylaşarak akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi olarak tanımlanıyorlar. İşte bu alt yapıyla beraber Facebook birden fazla cihazı sosyal ağ üzerinden kontrol etmemize olanak tanıyacak. Facebook'tan şofbenlere ya da LCD TV'nize mesaj atmaya hazır olun.

Yapay Zeka ile Gerçek Zamanlı Algılama

Diğer bir yenilik ise, gerçek hayatta yaşadığımız ve Parse’a bağlanamayan olaylar. Örneğin basketbol maçları. Facebook, geliştirdiği yeni bir algoritma ile yüzlerce spor faaliyetini gerçek zamanlı olarak “algılayabilecek”. Bu bir tür görsel yapay zeka olarak tanımlanabilir. Facebook şu sıralar, gerçek dünyayı sadece bir kameradan görerek anlamak üzerine çalışıyor. Yani gerçek dünyayı, sanal gerçekliğe dönüştürmeye.

Oculus VR ile Sanal Dünyada Yaşam

Facebook, geçen yıl 2 milyar dolara satın aldığı Oculus’la VR platformu için yeni uygulamalar geliştiriyor.

Bu yeniliğin ardında bilim insanı Michael Abrash’ın adı var. Abrash tarafından tasarlanan sanal gerçeklik sayesinde, masanızdaki kahveyi alıp Facebook’un sanal ortamına girebilecek ve kahvenizi orada içebileceksiniz.

Günlük yaşamda kullandığımız nesneler bulut ile iletişime geçecekler ve biz bu nesneleri alıp, kendi yaşadığımız dünyanın dışında, sanal bir dünyaya gidip gelebileceğiz.

Uygulama Geliştiricilerine Açık Analiz Sayfaları

Tamamen ücretsiz olarak kullanılacak olan Facebook Uygulamacılar için Analitik sayfaları, uygulama geliştiricilerinin kurguladıkları uygulamalarını Facebook üzerinden kontrol etmelerini sağlayacak. Böylece her hangi bir üçüncü parti yazılım ve entegrasyon gerekmeden uygulamalar hemen test edilebilecekler.