Teknoloji

İnsanlık ve iletişim tarihinde yepyeni bir dönem başlıyor: 5G

2019, 5G teknolojisinin akıllı telefonlardaki başlangıç yılı olacak. 2020 yılında tüm dünya ile birlikte Türkiye’nin de geçmesi beklenen 5G mobil altyapısı, veri hacminin bin kat artmasına olanak tanıyacak....

İnsanlık ve iletişim tarihinde yepyeni bir dönem başlıyor: 5G (2 Mart 2019)

Kamil Eryazar

2019, 5G teknolojisinin akıllı telefonlardaki başlangıç yılı olacak. 2020 yılında tüm dünya ile birlikte Türkiye’nin de geçmesi beklenen 5G mobil altyapısı, veri hacminin bin kat artmasına olanak tanıyacak.

Ülkemizde hali hazırda kullanmakta olduğumuz 4.5G’den 20 kat daha hızlı olacağı iddia edilen 5G’nin içindeki “G” harfi, “generation” yani nesil anlamına gelmektedir. 5G, 4G LTE’yi kaldığı yerden devam ettirecek ve telefon görüşmeleri, SMS, Web’de gezinti gibi bildiğimiz işlevlerin yanına yüksek bir veri aktarım hızı ekleyecek. 5G ile Ultra HD çözünürlüğündeki videoları indirmek ve karşıya yüklemek, daha hızlı olacak. İnternete bağlı binlerce cihaz hayali de 5G ile birlikte gerçek olabilecek.

Yeni nesil kablosuz telefon teknolojisi 5G ile birlikte gecikme süreleri 1 milisaniyenin altına inecek ve bant kapasiteleri artacak. Nesnelerin İnterneti teknolojilerini kullanan, sensörlerle donatılmış akıllı binalar ve şehirler ile sürücüsüz araçlar yaşamın bir parçası haline gelecek. Bu gelişmelerin tamamı veri merkezlerinin yükünü artıracak. Tahminlere göre 2019 yılında, veri merkezi trafiği 10 zetabaytın üzerine çıkacak.

İlk ABD’de kullanılacak

5G teknolojisini kullanacak olan ilk ülke Amerika oldu. İlk etapta 3 eyalet bu teknolojiyi kullanacak. Bu eyaletlerden ikisi ABD’nin Teksas bölgesinde bulunan Dallas ve Waco iken, diğeri Atlanta eyaletinin merkezi olan Georgia metropolünde kullanılmaya başlanacak.

Kendi kendine sürüş arabaları, sanal gerçeklik, akıllı şehirler ve ağ bağlantılı robotlar 5G ağları tarafından desteklenecek. 5G, yeni cerrahi prosedürlere, daha güvenli nakliye ve sürükleyici video oyunlarına kapı açmayı vaat ediyor.

Başlıca telekomünikasyon şirketleri, 5G ağ geliştirmelerine çok başladılar ve ilk 5G ağları zaten kurulmakta ve çalışmaktadır.

5G öncelikli olarak üç yeni şeyle ilgilidir: Daha hızlı, daha hızlı bağlantılar ve bulut’a daha hızlı erişim.

Daha hızlı

Her “yeni nesil” kablosuz ağ teknolojisi gibi, 5G de telefonunuza 4G’den 100 kat daha hızlı bir bağlantı sağlar. “8K” video akışı ya da 3 saniyede bir 3D film indirmek için bu yeterli. (4G’de altı dakika sürer.)

5G‘nin ekstra bant genişliği, servisi daha güvenilir hale getirerek, daha fazla cihazın ağa aynı anda bağlanmasını sağlar.

Ancak 5G akıllı telefonlardan çok daha fazlası; sensörler, termostatlar, arabalar, robotlar ve diğer yeni teknolojiler bir gün 5G‘ye bağlanacak. Günümüzün 4G şebekeleri, tüm bu cihazların ileteceği çok büyük miktarda veri için bant genişliğine sahip değildir.

Tüm bunları başarmak için, 5G ağının çoğu süper yüksek frekanslı hava dalgaları üzerinde iletilecek.. Bu daha yüksek frekanslar daha yüksek hız ve daha fazla bant genişliği sağlar. Ancak, duvarlar, pencereler ya da çatılarda ve uzun mesafelerde oldukça zayıflarlar.

Bu, kablosuz şirketlerinin, binaların yanına ve evlerin içine lamba direklerine binlerce – belki de milyonlarca minyatür hücre kulesi kurmaları gerektiği anlamına geliyor.

Bu nedenle 5G, başlangıçta yerine 4G’yi tamamlayacak. Binalarda ve kalabalık bölgelerde, 5G hız artışı sağlayabilir, ancak 4G halen daha geniş alanları kapsayacak şekilde kullanılacaktır.

Daha hızlı bağlantılar

5G ağları ayrıca, cihazlar ve iletişim kurdukları sunucular arasındaki gecikme süresini neredeyse sıfırlayarak azaltır.

Günümüzün ağları, bir cihazla ağ arasında iletişim göndermek ve almak için bir saniye sürebilir. Bölünmüş bir saniye çok fazla değildir, ancak sanal gerçeklik oyunları veya HD videolar gibi büyük dosyaları görüntülerken araçlar ağla sürekli iletişim kurar.

Sıfır gecikme süresi, kendi kendini süren otomobillerin göz açıp kapayıncaya kadar ölüm kalım kararları almak için ihtiyaç duydukları tüm bilgileri işlemesine izin verebilir. Sağlık sektörü, 5G‘nin yeni nesil teletıp ve robotik cerrahi ameliyatlarının güçlenmesine yardımcı olabileceğine inanıyor. Bu yenilikler ancak bir ağ ile bir cihaz arasındaki iletişim sorunsuz olduğunda mümkün olacaktır.

Bulut’a daha hızlı erişim

5G ağı ayrıca, kendi kendini süren araçların kendileri tarafından yapılması gereken bilgisayar ve depolama alanlarının çoğunu gerçekleştiren bir bulut sunucusu gibi davranabilir. Bu, arabaları potansiyel olarak çok fazla güç ve alan kazandırabilir.

Günümüzün veri merkezleri merkezi konumlardadır. Veri merkezi ne kadar uzak olursa, o verilere erişmek o kadar uzun sürer. 5G ağları, veri depolamayı cihazlara daha da yakınlaştırır ve bilgilere hızla erişmelerine yardımcı olur.

4G teknolojisi sayesinde, kendi kendini süren arabaların ve sanal gerçekliğin yerinde veri depolaması gerekir. Veri merkezlerine erişim çok uzun sürüyor, VR konusunda herkesi sorunlu bir deneyim ve arabalarda potansiyel olarak hayati tehlike yaratan bir deneyim yaratıyor.