Leica Efsane Fotoğraf Makinesinin Dijitalini Çıkardı

Dijital teknolojiyle birlikte filme çekim yapan fotoğraf makinelerinin ömrünü tamamlaması sonucu zor günler yaşayan Leica son bir hamle yaparak orjinal retro modelli dijital kamera çıkardı 35 mm filmli fotoğraf makinesinin mucidi ünlü Alman Leica Cam...

Leica Efsane Fotoğraf Makinesinin Dijitalini Çıkardı (17 Mart 2015)

Dijital teknolojiyle birlikte filme çekim yapan fotoğraf makinelerinin ömrünü tamamlaması sonucu zor günler yaşayan Leica son bir hamle yaparak orjinal retro modelli dijital kamera çıkardı

35 mm filmli fotoğraf makinesinin mucidi ünlü Alman Leica Camera AG firması fotoğraf endüstrisinde dijital teknolojiye geçilip akıllı telefonların da yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte zor günler yaşıyordu. Sektördeki dönüşüme ayak uydurmaya çalışan firma dijital modellerin üretimine başlamıştı.

Geçen yıl ilk fotoğraf makinesi üretiminin 100. yıldönümünü kutlayan firma, 1954 model üretimi efsane makinesine benzeyen dış görünüm ve mercek-vizör ile ancak dijital sistemli yeni bir ürün çıkardı.

Wall Street Journal’da yer alan habere göre, 15.000 € (16.545 $) fiyat ile satışa sunulan Retro görünümlü 24 megapiksel çözünürlüklü dijital fotoğraf makinesi özellikle kolleksiyonerlerin ilgisini çekti.

Fotoğraf endüstrisindeki dijital dönüşümden dünyanın en büyük film üreticilerinden Kodak’ta olumsuz etkilenmiş ve iflasın eşiğine gelmişti. Şu anda sadece kamera ve sinema filmi üretiyor. Yine aynı şekilde bir zamanların çekilen fotoğrafı anında kart baskı yapı veren makinelerini üreten Polaroid firması da sınırlı kapasite ile dijital kamera üretiyor.

1954 model 35 mm filmli leica fotoğraf makinesi

2014 model Retro görünümlü dijital fotoğraf makinesi

35 mm filmli fotoğraf makinesinin mucidi

Ernst Leitz tarafından kurulan Leica aslında mikroskop ve optik cihaz üreticisi olarak dünyaya gelmişti. İlk kamera modeli ise 1914 yılında Oskar Barnack tarafından geliştirildi. Ve çığır açan 35 mm’lik el yapımı makineler 30’lardan itibaren fotoğrafın üst tabakasının eli, ayağı ve gözünün uzantısı oldu. Çünkü artık geniş formatlı kameralara, tripodlara ihtiyaç kalmamıştı.

Piyasa uzmanlarına göre Leica’nın en büyük hatası, dijital makine pazarına girmemesi oldu. Fiyatı 10 bin Euro’yu bulabilen yüksek kalite analog modellerin hitap edebileceği pazar kalmamıştı.

Bugünün fotoğraf ustalarına göre Leica mercekleri halen türünün en iyi örneği.

Leica kullanan Pulitzer ödüllü ünlü foto muhabirleri

Gero Furchheim, Leica'yı şöyle anlatmıştır: "Ramallah’ta yalnızca taş fırlatan çocuk göstermek isteyenler sayısal kamera kullanır. Ancak tüm öykünün resmini çekmek isteyen, orada neler olduğunu, çocuğun neden taş fırlattığını anlatmak isteyen Leica kullanır. Çünkü o, sizinle daha içli dışlıdır."

Sokak fotoğrafçılığının babası Henri Cartier-Bresson, "Leica benim gözümün uzantısı" demiştir. Sokaktaki yaşamı donmuş karelerden serüvene dönüştüren Bresson 2 Ağustos 2004'te öldü.

İspanya İç Savaşı'na Amerikan askerlerinin Omaha Plajı’na çıkışına Leica’sıyla eşlik eden Robert Capa’nın yaşamı 1954 yılında Hindi-Çin’de bir mayına basmasıyla son buldu. Cartier-Bresson’la birlikte kurduğu Magnum fotoğraf ajansının sergisi için Japonya’da bulunan Capa, Life dergisinin cepheye gönderecek çok acil foto muhabiri istemesi üzerine göreve talip olmuştu.

AP'nin savaş fotoğrafçısı Eddie Adams 2005'in Eylül ayında yaşamını yitirdi. Adams, Vietnamlı polis şefi Nguyen Ngoc Loan'ı Vietkonglu gerillanın beynine mermi sıkarken görüntülediği fotoğrafıyla Pulitzer ödülünü almaya hak kazanmıştı.

1972'de Amerikan uçaklarının attığı napalm bombasından yanan Vietnamlı kız çocuğunu etkileyici bir biçimde görüntüleyen AP muhabiri Nick Ut da Leica kullanmaktaydı.