Korsanlıkta Teknoloji Dönemi

Sahte GPS sinyalleriyle navigasyon sistemine sızıp gemi ve uçakların yönetimini uzaktan ele geçirebilecek bir yöntem geliştirdiler Uçak ve gemilerin güvenli sürüşleri ile ilgili çok önemli bir açık ortaya çıkartıldı. Bilişim teknolojisindeki hacker yöntemlerine benzeyen bu bul...

Korsanlıkta Teknoloji Dönemi (31 Temmuz 2013)

Sahte GPS sinyalleriyle navigasyon sistemine sızıp gemi ve uçakların yönetimini uzaktan ele geçirebilecek bir yöntem geliştirdiler

Uçak ve gemilerin güvenli sürüşleri ile ilgili çok önemli bir açık ortaya çıkartıldı. Bilişim teknolojisindeki hacker yöntemlerine benzeyen bu buluş ile uçak ve gemilerin çok savunmasız oldukları anlaşıldı. Terör saldırıları açısından, kaçırılmaları ya da rotalarına müdahale edilebileceğinin ne kadar kolay olduğu kanıtlandı.

Sadece dizüstü bir bilgisayar, küçük bir anten ile kurulan ve maliyeti 3 bin dolar olan GPS sistemi ile bunun yapılabileceği ortaya kondu.

ABD’li üniversite öğrencileri, geliştirdikleri sahte GPS sinyali üreten cihazla, 80 milyon dolar ve 210 metrelik bir yatı kontrol etmeyi başardı. Yatın mürettebatı, navigasyon sistemlerinin ele geçirildiğini ve farklı bir rotada seyrettiklerini fark etmedi.

Texas Üniversitesi, İtalya’nın güney açıklarında geçtiğimiz ay yapılan bir denemede 65 metre uzunluğunda bir yatı GPS sinyalleriyle ele geçirdi.

Profesör Todd Humphreys’in başını çektiği denemede, kıyıdan 50 km açıktaki yat, araştırma ekibinin hazırladığı GPS cihazıyla rotasından saptırıldı.

Yat sahibinin izni alınarak yapılan denemede, araştırma ekibinde ‘hacker’ görevini üstlenen kişi, konumu uydular aracılığıyla iletilen GPS sinyalleriyle belirlenen yatın antenlerine, sahte GPS sinyalleri yolladı.

Sahte GPS sinyallerinin kademeli olarak gücünü artıran ve uydu sinyallerini bastıran hacker, yatın navigasyon sistemini ele geçirmeyi başardı.

Hacker, alarm sistemini çalıştırmadan navigasyon sistemini kontrol ettikten sonra, geminin rotasını 3 derece değiştirdi. Mürettebat, gemiyi tekrar rotasına sokmak için gerekli manevrayı yaptı ancak, yat aslında hacker’ın istediği rotada yoluna devam etti.

GÜVENLİK AMAÇLI DENEME

Profesör Humphreys, küresel mal nakliyatının yüzde 90’ının deniz ve okyanuslarda yapıldığına dikkat çekerek, denemenin güvenlik amaçlı olduğunu belirtti.

Araştırmacılar, gelişmiş teknolojilerin yanlış ellere düşmesi halinde, ticaret yollarının risk altına girebileceğini belirtti.

İşin ilginç yanı ABD hükümetinin de bu durumun farkında olması! Prof. Humphreys geçen yıl Kongre üyelerine bu konuda bilgi verdi. İç Güvenlik Komitesi Başkanı Texas Kongre üyesi Mike McCaul bu sunuma çok sinirlendi. . Humphreys, FAA, CIA ve Pentagon yetkilileri ile konuştu. Sonuçta Humphreys’in anlattıklarının çok da önemsenip, ilgilenilmediği söylenebilinir.