Kitapların Özgür Artık Müjdeler Olsun Nazım

“Kitapların özgür artık müjdeler olsun Nazım Sen yazmaya devam et hasreti yazma Nazım Varna önlerindeydin sen artık döndün Nazım Karadeniz köpürdü memlekettesin Nazım” İlhan Şeşen   Hükümetin, 3. yargı paketindeki düzenlemeleri doğrultusunda, 1949’dan beri toplatma...

Kitapların Özgür Artık Müjdeler Olsun Nazım (6 Aralık 2012)

“Kitapların özgür artık müjdeler olsun Nazım
Sen yazmaya devam et hasreti yazma Nazım
Varna önlerindeydin sen artık döndün Nazım
Karadeniz köpürdü memlekettesin Nazım”

İlhan Şeşen

 

Hükümetin, 3. yargı paketindeki düzenlemeleri doğrultusunda, 1949’dan beri toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışının engellenmesi kararı bulunan kitaplar artık özgür. Yasak olmaktan çıkarılan kitaplar arasında; Marks, Nâzım Hikmet, Said-i Nursi, Aziz Nesin’in kitapları da bulunuyor.

31 Aralık 2011’e kadar mahkemeler ve Bakanlar Kurulu kararlarıyla haklarında; toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan kitap ve yayınlarla ilgili yasakların değerlendirilmesi amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan inceleme tamamlandı. Basın Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, aralarında 1949 tarihli Bakanlar Kurulu yasaklama kararının da bulunduğu 453 kitap, 645 gazete, dergi, broşür ve pankart üzerindeki yasağın kaldırılmasına karar verdi. Savcı Kayral’ın “Eğer kimseye anlatamıyorsak, kralın çıplak olduğunu bilmemizin hiçbir önemi yoktur” diyerek 63 yıllık ayıbı sildiği kitaplar arasında; Bediüzzaman Said-i Nursi’nin “Tarihçe-i Hayat”, Marks’ın “Komünist Manifesto”, Lenin’in “Devlet ve İhtilal”, Mahir Çayan’ın “Toplu Yazılar”, Aziz Nesin’in “Azizname”, Nâzım Hikmet’in “Bütün Eserleri” ile 1961 tarihli Tommiks çizgi romanının bir sayısı da bulunuyor.

BEYAZ SAYFA AÇILDI
Savcı Kayral, kararında 3. yargı paketindeki düşünce ve ifade özgürlüğüne vurgu yaptı. Kararda, Ankara mahkemeleri ve diğer idari makamlarca (DGM, Bakanlar Kurulu, YSK, İçişleri Bakanlığı, OHAL) 453 kitap, 645 gazete ve çok sayıda dergi, broşür, pankart hakkında şimdiye kadar verilmiş yasaklama ve toplatma kararlarının incelendiğini belirten Kayral’ın gerekçelerinin bazıları şöyle:

◊ Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla geliştiği, bilgi çağı ve toplumunun ulaştığı düzey ve veri iletişiminin geldiği noktada artık yasaklamalar zamanın diline uygun değil. Yasaklamalar gerek AİHS, gerekse uluslararası birçok düşünce, ifade, vicdan ve din özgürlüğü ile hukukun üstünlüğü ilkesiyle ilgili sözleşmelerde imzası bulunan bir ülke olarak kabul edilemez.

◊ Yasaklamaların kaldırılması toplumda yeni bir beyaz sayfa açılmasının önünü açacaktır. İfade hürriyetinin birçok unsur hürriyetten oluşan bölünmez bir bütün olduğunu hiç kimseye anlatamıyorsak kralın çıplak olduğunu bilmemizin bir önemi olmaz.

HaberTürk