Karada 1200 km hızla yolculuk başlıyor

Bu kez espri değil gerçekten de yeni sistemin tek rakibi uçaklar olacak WASHINGTON— Amerika’da uzun zamandır hayal edilen Hyperloop adlı hızlı taşımacılık sisteminin altyapı inşaatına önümüzdeki yıl başlanması planlanıyor. İnsanların saatte ...

Karada 1200 km hızla yolculuk başlıyor (22 Eylül 2015)

Bu kez espri değil gerçekten de yeni sistemin tek rakibi uçaklar olacak

WASHINGTON— Amerika’da uzun zamandır hayal edilen Hyperloop adlı hızlı taşımacılık sisteminin altyapı inşaatına önümüzdeki yıl başlanması planlanıyor. İnsanların saatte 1200 kilometre hızla, çelik tüplerde yolculuk edeceği Hyperloop sisteminin toplu taşımacılıkta yeni bir çığır açması bekleniyor.

Hyperloop adı verilen çelik tüp taşımacılığının altyapı çalışmaları önümüzdeki yıl başlıyor.

Quay Vadisi, milyarder girişimci Elon Musk tarafından tasarlanan ve tamamen yenilebilir enerjiyle işletilmesi planlanan yeni taşımacılık sisteminin başlangıç noktası olacak.

Güneş enerjisiyle çalışan çevre dostu, güvenilir ve ekonomik bir sistem olacak

Musk’ın fikrini hayata geçirmeye hazırlanan Hyperloop Taşımacılık Teknolojileri Başkanı Dirk Ahlborn, sistemin güvenli, ucuz ve çevre dostu olduğunu söylüyor: “Bu, yüzde yüz güneş enerjisiyle çalışan, yepyeni bir sistem.”

Sistemin en önemli özelliği hızlı olması. Ahlborn, “Elbette uçak kadar hızlı olmayacak ama kara taşımacılığında hız rekoru kırmasını bekliyoruz,” diyor.

4 saatlik araba yolculuğu yarım saate inecek

Los Angeles’tan Las Vegas’a dört saat süren araba yolculuğunun, Hyperloop ile sadece yarım saate indirilmesi hedefleniyor.

Hyperloop’ta, uzun çelik bir tüpün içinde hareket eden kapsüller bulunuyor. Ray gerektirmeyen sistem, yerin üstünde ve altında hareket edebiliyor.

Ahlborn sistemin özelliklerini şöyle özetliyor: “Tüplerin içinde, uçaklardakine benzer düşük basınçlı bir ortam yaratılıyor. Böylece tüplerin içinde ilerleyen taşıma kapsülleri zorlanmıyor ve çok az enerjiyle çok hızlı yolculuk edebiliyor.”

Quay Vadisi’nde test edilecek

Ahlborn, bir yandan Quay Vadisi’nde inşa edilecek kısa platformda yolcu trafiği ve kapsül güvenliği üzerine çalışmalar yaparken, diğer yandan platformu genişletmek için gerekli olan yaklaşık 10 milyar dolarlık finansmanı garantilemek için çalışıyor.

Ahlborn ve şirketi, bu hayali gerçeğe dönüştürmeyi başarırsa, tüplerin içinde hızla hareket eden Hyperloop kapsüllerini tüm dünyada görmek mümkün olabilir.

VOA