Facebook, insansız güneş enerjili uçağının ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı

KAMİL ERYAZAR Facebook, dünyada internet bağlantısı olmayan bölgelerde erişimi sağlamak amacıyla geliştirdiği güneş enerjili büyük drone’u Aquila’nın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Teknoloji ve sosyal medya devi Facebook, ge&cc...

Facebook, insansız güneş enerjili uçağının ilk test uçuşunu başarıyla tamamladı (22 Temmuz 2016)

KAMİL ERYAZAR

Facebook, dünyada internet bağlantısı olmayan bölgelerde erişimi sağlamak amacıyla geliştirdiği güneş enerjili büyük drone’u Aquila’nın ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Teknoloji ve sosyal medya devi Facebook, geçen yıl Mart ayındaki F8 Konferansı’nda duyurduğu insansız güneş enerjili dev drone’unun test uçuşunu Arizona’nın Yuma kentinde başarıyla gerçekleştirdi.

Daha önce açıklanandan üç kat daha uzun olan ve bir Boeing 737’nin kanat genişliğine sahip Aquila adlı hava aracı 18.000 ile 27.000 metre yükseklikte 90 dakika boyunca gökyüzünde kaldı.

Aquila benzeri hava araçları ile dünyada ulaşılması zor yerlerde ve halen internet bağlantısı olmayan 4 milyar kişiye uygun fiyatla internet erişimi sağlanması amaçlanıyor.

Başarılı test uçuşunu blok yazısı ile duyuran Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, Aquila ile ilgili teknik bilgileri de paylaştı.

Güneş enerjisi ile çalışan dev hava aracının sadece bir saç kurutma makinesi ya da mikrodalga fırın kadar enerji tüketmesinin beklendiği açıklandı. Aquila tamamlandığında, 110 km²’lik bir alana lazer iletişim ve milimetrik dalga sistemlerini kullanarak internet yayını yapabilecek.

Zuckerberg Facebook’un vizyonuna göre, bu ilk denemenin Aquila Internet.org üzerinden online olarak tüm dünyada kullanıma sunma gibi kapsamlı bir planın parçası olduğunu belirtti. Hedeflerinin ise lazer iletişim sistemiyle birbirleriyle bağlantılı ve bir seferde 20.000 metre yükseklikte aylarca havada kalabilecek bir Aquilas filosu kurmak olduğunu açıkladı.

Zuckerberg, bunun iddialı bir hedef olsa da, gövdesini daha hafifletip, çalışırken yer mürettebatına olan bağımlılığını azaltmak gibi bazı büyük mühendislik sorunlarını aşarak birkaç yıl içerisinde uygulamaya geçirebilmeyi amaçladıklarını belirtti.

Zuckerberg, Aquila’yı daha yüksek irtifada daha uzun süreli uçurabilmek için gelecek yıl daha çok test yapmaya devam edeceklerini de söyledi.