İnternet Sansürüne Yurtiçi ve Dışından Tepkiler

TBMM’de,  içerisinde 5651 sayılı internet yasasında özgürlüğü kısıtlayıcı yeni düzenlemeler getiren değişikliğin de bulunduğu “torba tasarı” üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Yasa yarın Genel Kurul’da oylanacak. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, istisnai olmas...

İnternet Sansürüne Yurtiçi ve Dışından Tepkiler (29 Ocak 2014)

TBMM’de,  içerisinde 5651 sayılı internet yasasında özgürlüğü kısıtlayıcı yeni düzenlemeler getiren değişikliğin de bulunduğu “torba tasarı” üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Yasa yarın Genel Kurul’da oylanacak.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, istisnai olması gereken “torba yasa” anlayışının, geleneksel hale dönüştüğünü belirterek, “Birbiriyle ilgisiz düzenlemeler aynı teklif, tasarı içerisinde getirilmektedir” dedi.

Tasarının tümü üzerinde CHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili İzzet Çetin de “Torba Tasarı” düzenlemesini eleştirdi.

Çetin, tasarı komisyonda görüşülürken önerilerin dikkate alınmadığını öne sürdü.

“17 Aralıktan sonra apar topar sosyal medya üzerinden her türlü haberleşmeye sansür getirecek düzenlemeyi, bu tasarı içine koydular” diyen Çetin, internetle ilgili düzenlemelerin taraflarla yeterince tartışıldıktan sonra kanun haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Muhalif haberlere sansür geliyor

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ise, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının sözleşmeli personel çalıştıracağını, bu personelin kişisel verileri başkalarıyla paylaşabileceğini öne sürdü. Zozani “İnternete sansür getiriliyor. Bir habere hemen müdahale edilebilecek. Kişilik haklarının ihlali öne sürülerek TİB Başkanı tarafından iktidar karşıtı haberler internetten kaldırılabilecek. Bu uygulama sansürden de öte 1876’daki gazetelerin boş sayfa uygulamasına dönüyor. Bundan sonra televizyon kanalları, muhalefet milletvekilleri ve liderlerinin konuşmalarını ‘sansürlüdür’ deyip bip’lerlerse hiç şaşırmayın” dedi.

Yurtiçi ve yurt dışından tepkiler çığ gibi büyüyor

TÜSİAD İstanbul Barosu Bilgisayar Mühendisleri Odası, Türkiye Bilişim Vakfı ve Alternatif Bilişim Derneği yeni kısıtlayıcı yasal düzenleme ile ilgili kaygı ve tepkilerini dile getirdiler.

Amerikan Yazar ve Çevirmenler Birliği PEN America da yayınladığı bir bildiri ile Türkiye’deki durumun endişe verici olduğunu belirtti.