Hızla Yayılan Ebola Salgını Dünyayı Sarsmaya Başladı

Virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 4 bini aştı. Dünyada şimdiye kadar AIDS’ten sonraki en büyük sağlık sorunu olarak tanımlanıyor. Batı Afrika’da durum giderek kötüleşiyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinde alarma geçildi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Ebola ...

Hızla Yayılan Ebola Salgını Dünyayı Sarsmaya Başladı (12 Ekim 2014)

Virüs nedeniyle ölenlerin sayısı 4 bini aştı. Dünyada şimdiye kadar AIDS’ten sonraki en büyük sağlık sorunu olarak tanımlanıyor. Batı Afrika’da durum giderek kötüleşiyor. Amerika ve Avrupa ülkelerinde alarma geçildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Ebola konusundaki Özel Temsilcisi David Nabarro, Ebola ile mücadelenin gereken hızda sürmediğini belirterek, vakaların her üç-dört haftada ikiye katlandığını söyledi.

Nabarro, BM Genel Kurulu’na verdiği brifingde, Ebola ile mücadelede hızın önemini vurgulayarak, acil ve yoğun müdahale olmaması halinde dünyanın sonsuza kadar Ebola ile yaşamak zorunda kalacağı uyarısı yaptı.

35 yıllık halk sağlığı kariyerinde hiç böyle bir sınama ile karşılaşmadığını kaydeden Nabarro, hastalığın kırsal kesimden şehirlere, oradan da bölgeye yayıldığını ve tüm dünyayı etkilediğini ifade etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson da konuşmasında, BM ve bağlı kuruluşların Ebola ile mücadele için ihtiyaç duyduğu 1 milyar doların sadece yüzde 25’inin karşılandığını belirtti.

Eliasson, BM üyesi ülkelerin cömert ve hızlı bir şekilde Ebola ile mücadeleye yardımcı olmasını istedi.

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ebola salgınında ölenlerin sayısının 4 bin 33’e yükseldiğini duyurmuştu.

DSÖ’den yapılan yazılı açıklamada; 8 Ekim’e kadar büyük kısmı Liberya, Gine ve Sierra Leone’de olmak üzere 8 bin 399 Ebola vakası tespit edildiği kaydedilmişti.

Avrupa’da Ebola Korkusu

Makedonya’da Ebola belirtileri gösteren İngiliz hastanın hayatını kaybettiği açıklandı. Makedonyalı yetkililer, İngiliz vatandaşının kaldığı otelin mühürlendiğini, bir diğer İngiliz vatandaşıyla otel personelinin otelde karantinada tutulduğunu bildirdi.

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da da 56 yaşındaki bir hastanın Ebola şüphesiyle gözlem altına alındığı bildirildi.

Avrupa’da Ebola virüsünün bulaştığı ilk kişi olan Pazartesi günü tedaviye alınan İspanyol hemşirenin durumu kötüleşti.

Madrid’in Carlos III hastanesi müdür yardımcısı Yolanda Fuentes, 44 yaşındaki Teresa Romero’nun durumunun son saatlerde kötüleştiğini açıkladı. Daha fazla bilgi veremeyeceğini belirten Fuentes, “Onun isteğine saygı göstermek gerekiyor.” dedi.

Bu arada Hemşire Teresa Romero ile birlikte Madrid!de Ebola şüphesiyle karantinaya alınanların sayısı 7’ye yükseldi.

Ebola virüsü bulaşan hemşirenin köpeğinde de hastalık bulgusuna rastlandı. Yerel hükümet “Excalibur” isimli köpeği ‘uyutma’ kararı alınca hayvanseverler ayaklandı. Ancak yetkilililer tüm tepkilere rağmen kararından dönmedi.

“AIDS’den sonraki en büyük salgın”

Hızla yayılan Ebola salgını, Dünya Bankası’nın Washington’da düzenlediği konferansta da gündemdeydi. Konferansa katılan Gine, Liberya ve Sierra Leone’nin devlet başkanları uluslararası toplumdan sağlık ekibi takviyesi ve mali yardım istedi.

Konferansa katılan Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi direktörü Thomas Frieden, Ebola salgınını, AIDS’in ortaya çıkışından bu yana tanık olunan en büyük sorun olarak nitelendirdi. İkinci bir AIDS haline gelmeden Ebola’yla mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Frieden, “Otuz yıldır kamu sağlığı alanında çalışıyorum. Buna benzeyen tek şey AIDS’di” diye konuştu.

Vücut sıvıları yoluyla bulaşan ve Batı Afrika’da etkili olan Ebola virüsü şimdiye kadar 4 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı.