Lise öğrencileri, ilaç tröstlerini yıkabilecek bir buluşa imza attılar

750 dolara satılan ilacı 2 dolara ürettiler Avustralya’da bir grup lise öğrencisi, Daraprim adlı ilaca getirilen yüzde 5 binlik zammın ardından kolları sıvadı. Genç öğrenciler özellikle AIDS ve sıtma hastalarının kullandığı ilacın tek hapını 2...

Lise öğrencileri, ilaç tröstlerini yıkabilecek bir buluşa imza attılar (3 Aralık 2016)

750 dolara satılan ilacı 2 dolara ürettiler

Avustralya’da bir grup lise öğrencisi, Daraprim adlı ilaca getirilen yüzde 5 binlik zammın ardından kolları sıvadı.

Genç öğrenciler özellikle AIDS ve sıtma hastalarının kullandığı ilacın tek hapını 2 Dolar maliyetle üretmeyi başardı.

Daraprim, Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesi’nde yer alıyor.

Ekipteki öğrencilerden Brandon Lee deney sürecinin çok zor geçtiğini anlatıyor:

“Çok fazla deneme yanılma süreci oldu. Daraprim’i üretirken hangi birleşenin nasıl tepkiler verdiğini görmememiz için reaksiyonları tekrarlamamız ve farklı reaksiyon ortamları denememiz gerekiyordu. İnişli çıkışlı, bazen sinirlerimizin alt üst olduğu bir süreçti. Lise öğrencisi olduğumuzdan daha geniş kapsamlı kitlelere hitap edebiliyor, halkı anlayabiliyoruz. Bizim gibi sıradan lise öğrencilerinin bile çok ucuz maliyete bu ilacı üretebildiğini göstermiş olduk.”

Proje, ilacın zamlanmasının ardından, 2015’te Sydney Üniversitesi tarafından başlatıldı.

Öğrencilere yol gösteren öğretim görevlisi Mat Todd şunları söyledi: “Sıtma Açık Kaynak’ adlı projemizde, çoğu çocuk her gün yaklaşık iki bin kişinin hayatını sonlandıran bu korkunç hastalığın tedavisi için çalışmalar yürütüyoruz. Dev ilaç firmalarının başlangıç yöntemlerinden yola çıkarak, bu tür ilaçları geliştirmek için çabalıyoruz.”

750 dolara satılan ilacı 2 dolara üreten genç öğrenci

Turing tıbbi ürünler firmasının sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Martin Shkreli söz konusu ilacın haklarını geçtiğimiz yıl satın almıştı.

Genç girişimci, 62 yıldır piyasada olan ilacın fiyatını bir gecede yüzde 5000’den fazla arttırarak 13,50 Dolar’dan 750 Dolar’a çıkarmış ve ABD’de “en nefret edilen adam” ilan edilmişti.

Avustralyalı öğrencilerin bir gecede sosyal medya aracılığıyla bütün dünyaya yayılan başarılarının ardından üzüntülü görünen Martin Shkreli, Twitter üzerinden savunma ve saldırıya geçti. Shkreli, piyasada satılan ilaçların aktif bileşenlerinin bir laboratuvarda küçük miktarlarda üretilebileceğini ancak büyük ölçekli endüstriyel üretim için,  FDA (U.S. Food and Drug Administration) "Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi" ve diğer onaylar gerektiğini, dev hijyenik tesisler, lojistik ve dağıtım maliyetlerinin de fiyata dahil edilmesi gerektiğini savundu.