CEO’lardan Gençlere İş Yaşamı İçin Altın Tavsiyeler9 sene ÖNCE
CEO’lardan Gençlere İş Yaşamı İçin Altın TavsiyelerKendi işinin patronu olmak isteyen, girişimci ruhuna sahip kişiler başarıya ulaşmak için ne yapmalı?
İşte başarıya giden yolda harcanan emek ve zamanın boşa gitmemesi için önemli olan kritik noktalar…
1 – İyi bir plan çıkartın. Unutmayın iş planı her şeydir.
2- Planladığınız iş veya alan ile ilgili donanımınızı kontrol edin.
3- Finansal kaynağınızı belirleyin.
4- Mutlaka bir pazarlama stratejiniz olsun
5- Sadece kendi yükümlülüklerinizi değil, yanınızda çalışanların haklarını da iyi öğrenin.
6- Teknolojiyi yakından takip edin
7- İş yerinizin lokasyonunu iyi seçin.
Peki, girişimci olarak başarılı olmak için ne yapmak gerekiyor ve bir girişimci başarıyı nasıl tanımlamalıdır. Başarı için atmanız gereken 10 adımı da şöyle özetleyebiliriz:
1 – Neyi başarmaya çalışıyorsanız o konuda heyecanlı olun. Bu şu anlama geliyor: zamanınızın büyük kısmını yeni bir fikir bulmak için feda etmelisiniz. Heyecan bu girişimin başarılı olması için size katılacak kişileri de aynı şekilde ateşlemelidir. Ve bu büyük heyecan sayesinde hem ekibiniz hem de müşterileriniz yapmaya çalıştığınız şeye tamamen inanmalıdır.
2 – Fırsatlara güçlü bir şekilde odaklanın. Bu odaklanma ve yoğunluk boş çabaları ve dikkatsizlikleri elemenize yardımcı olur. Firmaların birçoğu hazımsızlıktan değil açlıktan ölür. Başka bir deyişle firmalar birkaç şey yapmak yerine aynı anda birçok şeyi yaptıkları için sıkıntı çekerler. Görevinize odaklanın.
3 – Başarıyı ancak çok çalışarak yakalayabilirsiniz. Başarının bir gece de yakalanmayacağını hepimiz biliyoruz. Her başarının arkasında yıllar boyunca çalışmak ve terlemek yatar. Şanslı olan insanlar başarının kolay yakalanamayacağını söylerler ve bu şanslılar başarıyı çok çalışarak kazanmışlarıdır. Başarılı girişimciler bütün çabalarının %100’nü her zaman yaptıklarına verirler. Yapmanız gereken her şeyi yaptığınıza inanıyorsanız pişman olmak için hiçbir sebebiniz olmayacaktır. Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmaya devam edin.
4 – Başarıya giden yol uzundur. Bu nedenle yolculuğun keyfini çıkarın. Herkes size amaçlarınıza odaklanmanızı söyleyecektir ancak başarılı insanlar yolculuğa odaklanırlar ve önlerine çıkan kilometre taşlarının keyfini çıkarırlar. Bütün hayatınızı hoşlanmadığınız bir şeyin peşinden koşarak geçirmeye değer mi? Takımızın da aynı şekilde bu yolculuğun keyfini çıkarmasını sağlayın. Birlikte hiçbir zaman ulaşmayacağınız bir yola çıkmaktansa keyif alacağınız bir yola çıkmak daha iyi olacaktır değil mi?
5 – Hesap tablolarına güvenmektense içgüdülerinize güvenin. Gerçek dünyada hesaplayamayacağınız birçok değişken vardır. Hesap tabloları doğru olmayan varsayımlarla yanlış yöne gitmenize neden olabilir. Birçok durumda kalbiniz ve mideniz sizin en iyi ol göstericiniz olacaktır. Beynimiz aklı kullanmaya çalışırken kalbimizin bir şeylerin yanlış olduğunu söylediği birçok iş deneyimimiz olmuştur. Bazen içgüdüsel tınlamalara bağlı ürkek sesler kuvvetli mantıktan daha güçlüdür.
6 – Esnek olun ancak ısrarcı da olun. Her girişimci başarılı olmak için çevik olmalıdır. Öğrenmeye devam etmeli ve yeni bilgilere adapte olabilmelisiniz. Aynı zamanda kararlı olmaya devam etmelisiniz. İşte bu noktada o zayıf ses oldukça önemli hale gelir. Özelliklede size erkenden uyarı sinyalleri veriyorsa işler yoldan çıkacak demektir. Başarılı girişimciler bu sesle kararlılık arasında denge kurarlar çünkü bazen başarı geçici kalp atışlarının arkasındadır.
7 – Takımınıza güvenin. Şu bir gerçek ki bir kişi her konuda iyi olamaz. Herkesin etrafında birbirini bütünleyici becerileri olan insanlara ihtiyacı vardır. Girişimciler optimist insanlardır ve onları her konuda iyi olmadıklarına inandırmak oldukça zordur. Kendi becerilerinizi ve güçlü yönlerinizi bulmak için araştırma yapmalısınız. Bundan sonra eksiklerinizi tamamlayacak akıllı insanlar bulmalısınız. Sizin gibi olan insanlardan kolayca etkilenebilirsiniz. Burada ki en önemli nokta sizin gibi olmayan ancak yaptıkları işte iyi olan insanlar bulmanızdır. Ve tabi ki sizin yapamadıklarınızı yapan.
8 – Uygulama, uygulama, uygulama. Dünyadaki en zeki insan olmadığınıza göre diğerlerinin de sizin yapmaya çalıştıklarınızı yapmayı düşünebileceklerini kabul etmelisiniz. Başarı sadece çığır açan yeniliklerle yakalanmaz. Kusursuz uygulamalar sayesinde de başarıyı yakalayabilirsiniz. Harika bir strateji tek başına oyunu veya savaşı kazandırmaz. Galibiyet engelleme ve mücadeleyle olur. İş planı yazmakla ve PowerPoint sunumu hazırlamakla vakit kaybeden bir sürü girişimci vardır. Bir iş planı bir sayfadan fazlaysa uzundur. Bununla birlikte her şey her zaman planladığımız gibi gitmez. İş planını hazırlamak için ne kadar zaman harcadığınızın bir önemi yok. Önemli olan temel gerçeklere adapte olabilmektir. Varsayımlarda bulunmak yerine harekete geçerek daha çok şey öğrenebilirsiniz. Unutmayın esnek olun ve yeni bilgilere adapte olabilin.
9 – Dürüst olun ve doğru olduğunuzu gösterin. Dürüst ve doğru olmadan bir insanın uzun vadeli başarıyı sürdürebileceğini sanmıyoruz. Bu iki özelliği yaptığınız her şeyin merkezine yerleştirin. Herkesin vicdanı vardır ancak çoğu insan vicdanını dinlemeyi bırakır. Dürüst olmadığınızda veya doğruluk yolundan çıktığınızda cılız bir ses sizi uyaracaktır. Bu sese kulak verdiğinizden emin olun.
10 – Başarınızın değerini bilin. Bu kısmı hiçbir zaman unutmayın ve kendinizi gerçek başarı olarak tanımlayın. Başarıyı yakalayıncaya kadar birçok insan ilerlediğiniz yolda size yardım edecektir. Günü birinde sizde insanlara yardım etme şansı bulacaksınız. Onları tanımasanız bile. Borçlu olduğumuz insanlara borcunuzu ödemenin tek yolu onlara yardım etmektir. Elimizde olan kaynakları iyi kullanmak bizim sorumluluğumuzdadır.
(Kaynak: Capital & Yeni İş Fikirleri)