İş Yaşamına İlk Adımlar Nasıl Atılmalı?

Üniversiteye başlayacaklara kariyer planlaması için, yeni mezun olacaklara ise iş bulmada yardımcı olacak öneriler Üniversite öğreniminizi bitirmek üzereyseniz iş bulma derdine de düşmüş olmalısınız. Bu öneriler iş arayışınızda yardımc...

İş Yaşamına İlk Adımlar Nasıl Atılmalı? (26 Nisan 2015)

Üniversiteye başlayacaklara kariyer planlaması için, yeni mezun olacaklara ise iş bulmada yardımcı olacak öneriler

Üniversite öğreniminizi bitirmek üzereyseniz iş bulma derdine de düşmüş olmalısınız. Bu öneriler iş arayışınızda yardımcı olabilir.

Aslında kariyer planlamanızı daha üniversiteye başlarken yapmış olmanız gerekirdi. Umarız yapmışsınızdır.

İyi bir iş bulmak için artık tek başına lisans öğrenimi ve diplomasının yeterli olmadığını da sanırız biliyorsunuzdur.

Kendinizi geliştirin

Diğer adaylardan bir farkınızın hatta farklarınızın olması gerekiyor. Başka bir deyişle kişisel çabalarınızla kendinizi geliştirmelisiniz. Bu sadece üniversite öğreniminde değil iş yaşamı boyunca da sürekli geçerli olan bir kural.

Üniversite öğreniminiz süresince, devam zorunluluğunuz yoksa yıl içinde varsa da tatillerinizde ilgili kurum ve kuruluşlarda çalışarak, staj yaparak mesleki bilgi ve deneyimlerinizi geliştirin, çevrenizi genişletin.

Okulunuzda aktif olun. Öğrenci kulüplerine üye olun, sosyal etkinliklere katılın ve organizasyonlarda aktif roller üstlenin.

İkinci bir yabancı dil öğrenin. ‘Bir dil insan, iki dil insan’ sözü gittikçe globalleşen dünyamızda artık daha geçerli. İngilizce’nin yanı sıra dünya ekonomisinde önemi her geçen gün artan Çince, Rusça, Japonca gibi ikinci bir dili öğrenmeye çalışın.

Bol bol okuyun, araştırma yapın. Mesleki dergiler, web siteleri ve bloglarda makaleler yayınlayın. Hatta kendinize bir blog açıp burada yazın, sosyal ağlarda da paylaşın.

Mezun oldunuz ve iş aramaya başladınız

Acele etmeyin ve paniğe kapılmayın; yeni mezun bir bireyin ortalama iş bulma süresi altı ila sekiz ay arasında değişiyor. Bu süreyi kısaltmak mümkün; tabii ki doğru bağlantılarınız varsa. Özgeçmişinizi her yere rastgele göndermeden önce, size yardımı dokunabilecek kişilerle görüşmeyi ihmal etmeyin.

Öncelikle görsel nitelikte, etkileyici çağdaş bir CV hazırlayın. Bunu nasıl yapacağınızı internetten araştırıp, örneklerini bulabilirsiniz.

Erken kalkan yol alır. İş aramaya mezun olmadan altı ay önce başlayın, bu süreçte yeni fırsatları kollarken geçmişte staj yaptığınız yerlere kendinizi hatırlatın.

Özgeçmişinizi eksiksiz doldurun ama kendiniz hakkında her şeyi yazmayın. Fantezi futbol takımınızın ya da tekir kedinizin adını müstakbel işvereninize yazılı olarak vermenin kariyerinize bir katkısı olmayacak.

İşverenin bakış açısını yakalamaya çalışın. “Ben olsam beni neden işe alırdım ya da almazdım?” sorularına cevap arayın. Kendinizi bu yönde geliştirmeye çalışın.

Sosyal medyadaki varlığınız CV’nizdeki bilgiler kadar önemli!

Okulu bitirip hızla iş dünyasına atılmayı mı planlıyorsunuz? İş hayatına iyi bir başlangıç yapmak için sosyal medya hesaplarınızı gözden geçirmenizde yarar var!

Sosyal medyada varlık gösterebilmeniz artık kariyeriniz açısından da çok önemli; tabii ki öğle yemeğinde yediklerinizden daha önemli şeyler paylaşıyorsanız.

Hala yoksa kendinize mutlaka bir LinkedIn hesabı açın ve bu dünya çapında başarısı kanıtlanmış kariyer ve insan kaynakları platformunu etkin olarak kullanmaya başlayın. Dünyada 300 milyondan fazla kullanıcısı bulunan LinkedIn’in Türkiye’deki kullanıcı sayısı da 4 milyon 300 bini aşmış durumda.

Profesyonel düşünün. Unutmayın, kolayca erişilebilen Facebook’taki çılgın parti fotoğraflarınız ya da Twitter’daki yazım kurallarına aykırı, anlamsız paylaşımlarınız işvereniniz açısından bakıldığında geçerli eleme nedenleri olabilir.

Ve en önemlisi de moralinizi asla bozmayın, umudunuzu kaybetmeyin, her gün yeni fırsatlar karşınıza çıkacak. Önemli olan kariyeriniz için doğru tercihleri yaprak gelen fırsatları en iyi şekilde değerlendirebilmeniz.

Bol şanslar ve yeni iş yaşamınızda kolaylıklar,  başarılar…