Fransa ile İtalya Arasındaki Nutella Savaşı Büyüyor

Dünyaca ünlü İtalyan kakaolu fındık kreması markası Nutella nedeniyle Fransa ile İtalya arasında yaşanılan gerilim büyüyor Fransa Çevre Bakanı Eegolene Royal’in, ormanları yok edip küresel ısınmaya yol açtığı gerekçesiyle, palm...

Fransa ile İtalya Arasındaki Nutella Savaşı Büyüyor (18 Haziran 2015)

Dünyaca ünlü İtalyan kakaolu fındık kreması markası Nutella nedeniyle Fransa ile İtalya arasında yaşanılan gerilim büyüyor

Fransa Çevre Bakanı Eegolene Royal’in, ormanları yok edip küresel ısınmaya yol açtığı gerekçesiyle, palmiye yağından üretilenbu üründen yenmemesi önerisinde bulunması İtalyanları yine çok kızdırdı.

Canal Plus televizyon kanalına konuşan Royal, Nutella'yı imal eden Ferrero şirketine ise farklı maddelerle aynı ürünü üretmesi çağrısı yaptı.

Royal, "Bizim giderek yok olan ormanlar yüzünden çok sayıda ağaç dikmemiz gerekiyor. Şu anda durum küresel olarak alarm verici boyutta. Bu yüzden, palmiye ağacı yağından yapıldığı için Nutella yemeye artık son vermek gerekiyor" diye konuştu.

Fransız bakan, palmiye ağaçlarının tahribatının çevreye büyük zarar verdiği uyarısında bulundu.

İtalyan Çevre Bakanı’ndan Tepki

İtalya Çevre Bakanı Gian Luca Galletti, Royal'e "İtalyan ürünlerini rahat bırakın" diye seslendi. İtalyan Bakan Fransız mevkidaşına inat, "Akşam yemeğinde ekmeğine krem çikolata süreceğini" vurguladı.

Ferrore'den Jet Yanıt

Nutella'yı üreten İtalyan firması ise Fransız bakanın açıklamasının ardından yayınladığı basın açıklamasında şirket olarak "çevreye duyarlı bir politika" izlediklerini savundu.

Açıklamada, şirketin palmiye yağını sorumlu bir şekilde tüketme konusundaki kararlılığının süreceği belirtildi.

Gelen tepkiler üzerine Fransa Çevre Bakanı Eegolene Royal, yanlış anlaşıldığını belirterek özür diledi.

Ferrore, palmiye yağının yüzde 80'ini Malezya'dan, geri kalanını Endonezya, Brezilya ve Papua Yeni Gine'den temin ediyor.

İki Buçuk Yıl Önce de Krizin Eşiğine Gelinmişti

Fransız Senatosu'nda bir grup senatör 2,5 yıl önce kilo aldırıcı olması ve çevreye verdiği zarar yüzünden palmiye yağı üzerine yüzde 300 vergi koymak için tasarı sunmuş, ancak bu girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.